PRO sau CONTRA. Vot de la 16 ani

Românii ar trebui să voteze de la 16 ani. Cel puţin aceasta este părerea reprezentanţilor Consiliului Naţional al Elevilor. Ideea stârneşte deja controverse.
Romania TV
12 ian. 2012, 11:24
PRO sau CONTRA. Vot de la 16 ani

Andrei Bogdan Petre, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, propune reducerea vârstei legale de vot la şaisprezece ani. El afirmă că elevii au, la această vârstă, capacitatea de a face alegeri.

„Eu cred că este pregătit să pună ştampila la şaisprezece ani, are posibilitatea de a discerne pentru el şi pentru cei din jurul lui. Iar sistemul de învăţământ românesc nu face altceva decât să-i pregătească pe elevi în vârstă de 16-18 ani pentru această decizie importantă pe care o au în cadrul acesta democratic
„, a declarat el la România TV.

În plus, el afirmă că reducerea vârstei de vot se întâmplă şi în ţările europene. „Eu o voi susţine şi trebuie să ne aliniem acestui trend din moment ce facem parte din Uniunea Europeană”.

El este contrazis însă de tânărul intelectual Cristian Gava, conform căruia doar în Austria şi în unele regiuni administrative din Germania votul la şaisprezece ani este permis. Gava afirmă că ideea de a reduce vârsta de vot face parte din apanajul ideologiei de stânga, pentru care tinerii reprezintă un target electoral foarte bun.

Este o propunere care aparţine exclusiv stângii europene, nu partidelor de dreapta. Dacă partidele de dreapta doresc menţinerea ierarhiilor şi a unei autorităţi, această măsură a fost propusă de anumite partide de stânga fiindcă stânga mizează pe două lucruri: caracterul revoluţionar al tinerilor -e o bază electorală în general pentru stânga- şi pe drepturile de emancipare a minorilor. Dar lucrul acesta e periculos„, a declarat Gava la România TV.

„Discernământul nu se obţine la şaisprezece ani”

Şi psihologul Hanibal Dumitraşcu atrage atenţia asupra faptului că stabilirea vârstei de vot trebuie să ţină cont de maturizarea individului.

Se confundă discernământul cu capacitatea de a alege raţional. Ne îndreptăm spre un teren alunecos, pentru că discernământul înseamnă mai mult decât simpla capacitate de a alege raţional. Înseamnă un sistem de valori, mai multă experienţă, înseamnă până la urmă viaţa care te maturizează, care din punctul meu de vedere nu poate să vină la doisprezece ani, după cum e foarte puţin probabil să vină la şaisprezece ani pentru cei mai mulţi dintre tineri.

Vor fi tineri precum acest domn, care sunt extrem de implicaţi în viaţa societăţii, viata comunităţii, extrem de interesaţi de politică şi de ce se întâmplă în jurul lor, dar cei mai mulţi dintre tineri nu sunt interesaţi de politică şi de ce face comunitatea.

Nu poţi să intri în jocul alegerilor, în jocul electoral, în jocul acesta al societăţii fără a-ţi crea identitate. Din păcate, majoritatea tinerilor noştri nu au această identitate legată de comunitatea în care trăiesc, legată de responsabilizarea lor ca cetăţeni”, a declarat psihologul la România TV.

Numărul alegătorilor ar creşte cu 2%

Numărul alegătorilor din România ar creşte cu aproximativ 2%, dacă şi tinerii de şaisprezece şi şaptesprezece ani ar putea să se exprime prin vot. În prezent, sunt 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot la noi în ţară.

Dintre aceştia, la ultimele alegeri – cele prezidenţiale din 2009 – doar 57% s-au prezentat la urne. Iar la cele parlamentare din 2008, un procent chiar mai mic şi-a exprimat opţiunea prin vot, 39%. Dacă vorbim despre tinerii care au fost prezenţi la urne, remarcăm că ei nu au depăşit un procent de 50%, la alegerile prezidenţiale şi s-au încadrat sub 30% la cele parlamentare din 2008. Dacă la grupa de vârstă 18-22 de ani, mai putem remarca un interes pentru politică, acesta scade considerabil la grupa de 25-30 de ani, după cum arată studiile efectuate postelectoral.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii, în fața unui eveniment istoric. Se întâmplă pe 31 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
În al treilea an de conflict, Ucraina și Rusia își intensifică acțiunile militare și diplomatice
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!