Selecţionata Albionului a reuşit să se impună în acest cap de aşi al optimilor prin două goluri înscrise în ultimul sfert de oră al partidei, de Raheem Sterling (75) şi Harry Kane (86).
Meciul a fost unul strâns, ambele echipe anihilându-se reciproc în cea mai mare parte a timpului.
În cele din urmă Germania s-a recunoscut învinsă şi astfel se încheie o epocă (de 15 ani), cea a selecţionerului Joachim Loew, care a condus Die Manschaft la titlul mondial în 2014. Următorul antrenor va fi un discipol al său, Hansi Flick.
Meciul de pe Wembley a început cu două echipe circumspecte, fără a-şi asuma riscuri, astfel că ocaziile mari de gol au fost destul de rare. Prima oportunitate a aparţinut oaspeţilor, dar şutul lui Goretzka din marginea careului a fost prins de Pickford (4).
Sterling, care marcase ambele goluri ale Angliei în faza grupelor, a tras bine de la circa 22 de metri, însă Neuer a respins (16).
Englezii au mai trecut pe lângă gol în min. 27, când Maguire a trimis cu capul pe lângă poartă de la 6 metri.
Germania a avut şi ea două ocazii, însă Gosens nu a ajuns la centrarea lui Kimmich (31), iar apoi Pickford l-a blocat salvator pe Werner (32) în marginea careului mic.
Anglia putea intra în avantaj la pauză, însă Hummels l-a deposedat in extremis pe Kane (45+1), care a fost prea lent în careul de 6 metri.
Oaspeţii au început în forţă repriza secundă, iar Pickford a fost nevoit să respingă mingea peste transversală cu o paradă (48), la şutul expediat de Havertz din marginea careului.
Multă vreme jocul a trenat şi niciuna dintre echipe nu a reuşit să găsească breşe în blocul defensiv al adversarei.
Intrarea lui Grealish a părut că a deblocat într-o oarecare măsură jocul, iar în min. 75, Sterling a reluat simplu în plasă mingea centrată de pe stânga de Shaw, deschizând scorul.
Germania putea reveni în joc, dar Muller a ratat o ocazie imensă, şutând pe lângă poartă în situaţie de unu la unu cu Pickford (81).
Al doilea gol al Angliei a fost, în fapt, o copie la indigo a primului, cu o centrare a lui Grealish în faţa porţii şi reluarea lui Kane (86).
Ziua de marţi a fost una cu ghinion pentru Germania, care în urmă cu exact 13 ani pierdea în faţa Spaniei finala EURO 2008 (0-1).
Germania nu mai pierduse pe Wembley din 1975.
Anglia a arătat încă o dată că este o echipă solidă, fiind singura de la EURO 2020 fără gol încasat.
Germania, adversara României în preliminariile CM 2022, este doar la al treilea meci din ultimele 30 în care nu înscrie.
În sferturi, pe 3 iulie, la Roma, Anglia va întâlni învingătoarea dintre Suedia şi Ucraina.
Au evoluat următoarele echipe:
Anglia: Pickford – Walker, Maguire, Stones – Trippier, Rice (Henderson ’88), Philips, Shaw – Saka (Grealish ’69), Kane, Sterling. Selecţioner Gareth Southgate;
Germania: Neuer – Ginter (Emre Can ’88), Hummels, Rudiger – Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens (Leroy Sane ’88) – Havertz, Werner (Gnabry ’68), Muller (Musiala ’90+2). Joachim Low.
Cartonaşe galbene: Rice ‘8, Philips ’45, Maguire ’77 / Ginter ’25, Gosens ’72.
Arbitri: Danny Makkelie – Hessel Steegstra, Jan de Vries (toţi trei Olanda) – Srdjan Jovanovic (Serbia);
Arbitri VAR: Pol van Boekel, Kevin Blom (ambii Olanda), Inigo Prieto, Alejandro Hernandez (ambii Spania).
Anglia va juca în sferturi cu învingătoarea din ultima partidă a optimilor, Suedia – Ucraina, întâlnire care are loc tot marţi, de la ora 22.00, la Glasgow.
ANGLIA – GERMANIA ONLINE STREAMING PRO TV LIVE VIDEO sau pe Voyo.ro
Echipe de start Anglia – Germania:
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier, Rice, Phillips, Shaw – Saka, Sterling – Kane
Selecționer: Gareth Southgate
Germania: Neuer – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens – Havertz, Müller – Werner
Selecționer: Joachim Löw
Stadion: Wembley (Londra)
Arbitru: Danny Makkelie (Olanda)
Pe Wembley din Londra, Anglia şi Germania vor oferi cel mai ofertant meci din faza optimilor de finală. Britanicii sunt acasă, rămâne de văzut cum va arăta suprafaţa de joc din Londra, în legătură cu care organizatorii îşi fac griji.
După lungi negocieri cu UEFA, guvernul de pe Downing Street pare dispus să acorde scutire de la obligaţia de carantină pentru aproximativ 2.500 de persoane – manageri sportivi, autorităţi politice, mass-media şi sponsori – care vor participa la ultimele meciuri ale turneului de la Wembley, inclusiv la finala de pe 11 iulie.
O excepţie justificată de importanţa evenimentului, dar care a ridicat unele controverse şi îngrijorări, întrucât în prezent oricine ajunge în Marea Britanie dintr-o ţară europeană, cu excepţia Gibraltarului şi a Islandei, este obligat să respecte o perioadă de 10 zile de autoizolare.
Optimile de finală
Anglia – Germania (marţi, 29 iunie, ora 19:00, Londra)
Suedia – Ucraina (marţi, 29 iunie, ora 22:00, Glasgow)
PRO TV LIVE VIDEO ANGLIA – GERMANIA ONLINE STREAMING. Harry Kane este în continuare fără gol marcat la Euro 2021. Dar are sprijinul lui Alan Shearer, fost marcator de elită pentru reprezentativa Albionului. ”Nu vă atingeţi de el! O să vedeţi că îşi va reveni”, l-a sfătuit Shearer pe fostul său coleg de echipă, actualul selecţioner Gareth Southgate.
Nemţii vin cu o grămadă de probleme şi de incertitudini. Germania a fost la 6 minute de eliminarea de la Euro, chinuită fiind de o Ungaria temerară şi luptătoare până la sacrificiu. La nemţi e nesiguranţă, dacă nu cumva degringoladă.
https://www.youtube.com/watch?v=XBaUhZyPjzc
Istoria confruntărilor directe dintre Anglia și Germania începe în 1966, la cel mai important meci din istoria britanicilor. Atunci, reprezentativa „Three Lions” s-a impus cu 4-2 in finala Campionatului Mondial și a cucerit singurul trofeu major din istorie. De atunci, au mai avut loc 31 de episoade: În total, „Mannschaft”-ul a câștigat de 15 ori, englezii și-au adjudecat 13 partide, iar patru s-au încheiat nedecis.
Deși au existat numeroase critici la adresa naționalei lui Gareth Southgate, Anglia a câștigat Grupa D fără să încaseze vreun gol. De partea cealaltă, Germania s-a calificat cu emoții în optimi, după ce a obținut un rezultat de egalitate dramatic în ultimul joc din Grupa F, 2-2 cu Ungaria.
Jurgen Klopp, germanul de pe banca lui Liverpool, a fost rugat să dea un pronostic înaintea confruntării Anglia – Germania: ”Cine crede că Germania nu are nicio șansă se înșală amarnic. Am jucat bine contra Franței, am dominat meciul cum nu a mai făcut-o altă echipă, am bătut Portugalia.
SUEDIA – UCRAINA, ultima ”optime”, se arată mai puţin atrăgătoare. Doar culorile le aseamănă pe Suedia şi pe Ucraina. Interesul în jurul partidei nu dă pe-afară, mai ales că meciul de ţine în Scoţia.
Trupa lui Andrei Secvenko este singura formaţie calificată de pe locul 3 cu doar 3 puncte (toate celelalte au câte 4 puncte). Ucraina n-a avut ghinionul Finlandei şi Slovacia, care pleacă acasă fiecare cu acelaşi număr de puncte. Şi nici al Danemarcei, care s-a cocoţat pe locul 2 cu 3 puncte.
FRANŢA, favorita Euro 2021, eliminată de Elveţia la Bucureşti. Meci nebun, decis la loviturile de departajare
Suedia nu se plânge în ofensivă. La meciul Suedia – Polonia, Forsberg a avut nevoie doar de 87 de secunde de joc pentru a debloca debloca şi a se afirma ca unul dintre cei mai interesanţi atacanţi ai competiţiei. Un obiectiv care, printre altele, îl ridică pe suedez printre cele mai rapide goluri din istoria Campionatului European.
România se află în această ierarhie. Pe 13 iunie 1996, 13 iunie 1996, la Euro ’96 împotriva României la Parcul St James ‘din Newcastle, Bulgaria a câştigat meciul cu 1-0. Hristo Stoichkov a avut ne voie de două minute şi 27 de secunde. Bulgarul a profitat de o eroare defensivă a românilor.
Golul lui Dmitri Kirichenko, marcat după doar 67 de secunde de joc în meciul dintre Rusia şi Grecia, de la Euro 2004, rămâne cel mai rapid de la un European. Rusia urma să câştige cu 2-1 în grupe, dar Grecia a triumfat la final.
Un nou scandal se prefigurează la EURO 2020, legat de LGBT. Înaintea meciului Anglia – Germania, căpitanii celor două formații, Harry Kane și Manuel Neuer vor purta banderole în culorile curcubeului, ca solidaritate pentru drepturile comunității LGBT.
Neuer a mai făcut acest gest la toate meciurile de la această competiție. De altfel, portarul neamț vrea astfel să își arate susținerea pentru „luna LGBT”. UEFA s-a sesizat în cazul portarului de la Bayern Munchen și a deschis o anchetă, însă a închis-o după ce au decis că nu este un mesaj politic.
La EURO 2020 au mai existat acțiuni similare, însă nu toate au fost permise. Cel mai mare scandal a fost cel de la meciul Germania – Ungaria 2-2, pe 23 iunie, când autoritățile bavareze au dorit să lumineze stadionul în culorile curcubeului, la propunerea primarului.
Dorința germanilor a venit la câteva zile după ce Parlamentul maghiar a dat o lege care interzice manifestările în sprijinul comunității homosexuale sau transsexuale. Premierul maghiar Viktor Orban și-a anulat prezența la acel meci cu câteva ore înainte ca partida să înceapă.
UEFA nu a permis însă ca stadionul din Muinchen să fie iluminat în acest fel, pentru că a considerat totul o chestiune politică. În replică, fanii au împânzit nu numai stadionul cu stegulețe în culorile curcubeului, ci și clădirile din oraș au fost iuminate în acest fel.
https://www.youtube.com/watch?v=BjNv97rQ5t4
Sâmbătă 26 iunie
Țara Galilor – Danemarca 0-4
Italia – Austria 2-1
Duminică 27 iunie
Olanda – Cehia 0-2
Belgia – Portugalia 1-0
Luni 28 iunie
Croația – Spania 3-5, după prelungiri
Franța – Elveția 3-3, 4-5 după lovituri de departajare
Marţi 29 iunie
Anglia – Germania (19:00, Londra)
Suedia – Ucraina (22:00, Glasgow)
EURO 2020 | Sferturi de finală
Vineri 2 iulie
sfert 1: Franța / Elveția – Croația / Spania (19:00, St Petersburg)
sfert 2: Belgia – Italia (22:00, Munchen)
Sâmbătă 3 iulie
sfert 3: Cehia – Danemarca (19:00, Baku)
sfert 4: Suedia / Ucraina – Anglia / Germania (22:00, Roma)