Culoar spre titlul Euro 2024. Anglia trece de Elveţia la loviturile de departajare şi este în semifinale

Englezii s-au calificat în semifinalele EURO 2024 după loviturile de departajare, unde Elveţia a avut o singură greşeală. Adversara se va alege după meciul Olanda-Turcia.
Alina Costache
06 iul. 2024, 21:28
Culoar spre titlul Euro 2024. Anglia trece de Elveţia la loviturile de departajare şi este în semifinale

Anglia s-a calificat în semifinalele Euro 2024. A învins-o pe Elveția la loviturile de departajare, după ce scorul a fost egal în 120 de minute, scor 1-1. 5 -3 a fost scorul la loviturile de departajare.

La Dusseldorf, Harry Kane a căzut în careul elveţienilor, după un duel cu Fabian Schar, şi a cerut penalti, dar arbitrul italian Daniele Orsato a lăsat meciul să continue, în minutul 16. Prima repriză nu a adus ocazii clare de gol pentru nici una dintre cele două echipe, iar în partea a doua, Embolo a trimis cu capul şi portarul Pickford a prins, în minutul 57. Elveţienii au deschis scorul în minutul 75, când Akanji a executat o lovitură liberă, Schar a pasat în careu pentru Ndoye, acesta a centrat în faţa porţii, unde Stones a gafat şi Breel Embolo a înscris.

Elevii lui Southgate au egalat în minutul 80, când Bukayo Saka a şutat din afara careului şi l-a învins pe Sommer. Meciul a intrat în prelungiri, unde Sommer a respins şutul lui Declan Rice din minutul 94, iar în minutul 102 a intervenit la execuţia lui Bellingham. Shaqiri a trimis în bară, în minutul 117, şi meciul s-a decis la lovituri de departajare. Cole Palmer a transformat primul, Pickford a respins şutul lui Akanji, iar Bellingham a făcut 2-0.

Schar a marcat cu siguranţă, dar Saka a menţinut avantajul de două goluri al echipei sale, 3-1. Shaqiri a înscris chiar dacă Pickford a ghicit colţul şi a redus din diferenţă, 3-2 pentru Anglia. Toney a marcat şi el, pentru 4-2, iar Amdouni a menţinut Elveţia în joc, însă Alexander-Arnold a trimis în plasă şi Anglia s-a impus cu 5-3, calificându-se în semifinale la Euro 2024, exact la meciul 100 al lui Gareth Southgate pe banca naţionalei din Albion.

 

LOVITURI DE DEPARTAJARE

Anglia Elveţia 6-4, şi Anglia este în semifinale. Alexander-Arnold l-a învins pe Sommer, iar Anglia s-a calificat în semifinalele EURO 2024.

Anglia Elveţia 5-4, Amdouni înscrie pe mijlocul porţii

Anglia Elveţia 5-3, Toney înscrie, Anglia nu are nicio ratare

Anglia Elveţia 4-3, Shaqiri înscrie cu emoţii

Anglia Elveţia 4-2, Saka marchează lejer, după ce a ratat dramatic în finala de acum patru ani a Euro, în meciul cu Italia

Anglia Elveţia 3-2, Schar înscrie şi el

Anglia Elveţia 3-1, Bellingham înscrie

Anglia Elveţia 2-1, Akanji ratează

Anglia Elveţia 2-1, Gol Palmer

Min.120: a doua repriză se termină cu un „brânci” în careul elveţienilor, dar nu se pune problema de penalty. Fluier final, meciul se decide la loviturile de departajare

Min. 119: Amdouni, şut violent pe spaţiul porţii, Anglia e în corzi

Min. 117: Bară Elveţia, şansă uriaşă Shaqiri

Min. 105, egalitatea se menţine după prima repriză de prelungiri.

Min. 95: Rice, şut violent, dar nu găseşte ţinta, scorul rămâne 1-1

Min. 90, 1-1, se vor juca prelungiri

Min. 80: GOOL Anglia, Saka reuşeşte egalarea, 1-1, calificarea se joacă la acest scor în prelungiri

Min 75. GOOOL Embolo, Elveţia conduce cu 1-0, surpriză la Euro 2024

Min. 45: Anglia – Elveţia 0-0 la pauză

Min. 45: Ocazie Anglia! Saka s-a infiltrat în careu, i-a pasat în fața porții lui Mainoo, însă șutul acestuia a fost blocat de Xhaka.

Min. 17: Harry Kane cade în careu după un duel cu Schaer, însă arbitrul lasă jocul să continue!
Min. 15: Prima ocazie pentru Anglia! Rice încearcă un șut de la distanță, însă balonul este respins, iar Vargas trimite în afara terenului!

UPDATE: Englezii au răbufnit după ce au văzut primul ”11” cu Elveția: ”Dați-l afară pe Southgate”
Gareth Southgate, selecționerul Angliei, l-a lăsat pe Trent Alexander-Arnold în afara primului ”11”, iar suporterii englezi au răbufnit pe rețelele social media.

”Trippier peste Trent este o crimă”, ”Este o greșeală, nu-l vedem pe Trent în primul ’11’”, ”Trippier în locul lui Trent… Nu știu ce să zic”, ”Ar trebui să fie închis Southgate”, ”Dați-l afară pe Southgate”, ”Unde e Trent Alexander-Arnold?”, ”O să câștigați doar dacă joacă Trent”, sunt câteva dintre comentariile apărute pe platforma Twitter/X.

Anglia – Elveția, echipe de start

ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Konsa – Trippier, Mainoo, Rice, Saka – Bellingham, Foden – Kane
Rezerve: Ramsdale, Henderson, Shaw, Alexander-Arnold, Dunk, Gallagher, Toney, Gordon, Watkins, Bowen, Eze, Gomez, Palmer, Wharton
Antrenor: Gareth Southgate

ELVEȚIA: Sommer – Schar, Akanji, Rodriguez – Rieder, Freuler, Xhaka, Aebischer – Ndoye, Embolo, Vargas
Rezerve: Mvogo, Kobel, Stergiou, Widmer, Elvedi, Zakaria, Okafor, Steffen, Zuber, Zesiger, Sierro, Duah, Shaqiri, Jashari, Amdouni
Selecționer: Murat Yakin

Confruntarea va avea loc la Dusseldorf, pe Merkur Spiel-Arena, unde sunt așteptați în jur de 45 de mii de suporteri. Până acum s-au mai disputat patru partide pe acest stadion, trei în faza grupelor, iar una în optimile de finală: Franța vs Belgia.

Pentru acest meci UEFA l-a delegat pe Daniele Orsato. Arbitrul italian se află pe lista FIFA din 2010, iar în urmă cu patru ani a condus finala Ligii Campionilor dintre PSG și Bayern Munchen.

VIDEO Cine este copilul român care a intrat pe teren la România-Olanda şi cum îşi explică gestul: „N-am reuşit la Ronaldo şi am vrut s-o fac aici”

PRO TV ONLINE Anglia – Elveţia LIVE VIDEO STREAM. Anglia a fost la doar câteva secunde să părăsească Campionatul European. În optimile de finală a fost condusă de Slovacia până în minutul 90+5, când Jude Bellingham a restabilit egalitate, grație unei reușite spectaculoase din „foarfecă”. În minutele de prelungire ambele echipe și-au creat ocazii, dar doar englezii au reușit să marcheze, prin Harry Kane.

Jocul practicat de naționala Albionului n-a impresionat pe nimeni nici în faza grupelor, unde a reușit totuși să termine pe primul loc, fără înfrângere. După victoria din prima etapă cu Serbia, scor 1-0, a legat două remize. Cu Danemarca a avut un gol avans pe tabelă, pe care nu l-a pastrat până la fluierul de final, iar în confruntarea cu Slovenia n-a reușit să-l învingă pe Jan Oblak, scor 0-0.

Punctul forte al echipei ar trebui să fie ofensivă, având în vedere calitățile jucătorilor din atac, care vin după un sezon în care au marcat pe bandă rulantă. Din cauza jocului precaut, englezii au marcat doar patru goluri în cele patru partide, câte două prin Jude Bellingham și Harry Kane. Phil Foden încă n-a nimerit plasa porții, deși pentru „cetățeni” a marcat de 26 de ori, dar nici Bukayo Saka n-a găsit drumul spre gol.

PROGRAM EURO 2024. Unde şi cum vezi cele mai tari meciuri rămase de la Euro 2024

Gareth Southgate se pregătește de meciul cu numărul 100 pe banca naționalei, care poate fi și ultimul, în cazul în care nu obține calificarea în semifinale. Această bornă a mai fost depășită doar de doi selecționeri: Walter Winterbottom și Alf Ramsey. Tehnicianul în vârstă de 53 de ani se află pe banca tehnică din 2016 și până acum n-a cucerit niciun trofeu.

Printre jucătorii care au ieșit în evidență se numără Declan Rice, fundașul celor de la Arsenal Londra, care s-a descurcat excelent în fața apărării. La fel și Kieran Trippier, cel care a creat câteva ocazii periculoase la poarta adversă.

PRO TV ONLINE Anglia – Elveţia LIVE VIDEO STREAM. Cupa Mondială a cucerit-o o singură dată, în 1966, chiar în fața propriilor fani, dar la Campionatul European niciodata n-a reușit să ridice trofeul. Din 1968, de la prima participare, doar o singură dată a ajuns până în ultimul act. Acest lucru s-a întâmplat chiar în ediția precedentă, unde a fost învinsă de Italia, după loviturile de departajare.

În cele 95 de apariții în tricoul naționalei, Harry Kane a ajuns la 65 de goluri, având o medie de 0.68 de reușite pe meci. Conduce detașat clasamentul golgheterilor all-time, unde este urmat de Wayne Rooney (53) și Bobby Charlton (49).

După acest Campionat European, Anglia se întoarce în Liga Națiunilor, unde anul trecut a retrogradat în Liga B, după ce într-o grupă cu Italia, Ungaria și Germania n-a reușit să obțină nici măcar un singur succes.

Marc Guehi este suspendat pentru cumul de cartonașe galbene, în timp ce Luke Shaw este în continuare incert.

PRO TV ONLINE Anglia – Elveţia LIVE VIDEO STREAM Lotul Angliei:

Portari: Dean Henderson (Crystal Palace), Jordan Pickford (Everton), Aaron Ramsdale (Arsenal);

Fundași: Lewis Dunk (Brighton & Hove Albion), Joe Gomez (Liverpool), Marc Guehi (Crystal Palace), Ezri Konsa (Aston Villa), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle United), Kyle Walker (Manchester City);

Mijlocași: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Jude Bellingham (Real Madrid), Conor Gallagher (Chelsea), Kobbie Mainoo (Manchester United), Declan Rice (Arsenal), Adam Wharton (Crystal Palace);

Atacanți: Jarrod Bowen (West Ham United), Eberechi Eze (Crystal Palace), Phil Foden (Manchester City), Anthony Gordon (Newcastle United), Harry Kane (Bayern Munich), Cole Palmer (Chelsea),  Bukayo Saka (Arsenal), Ivan Toney (Brentford), Ollie Watkins (Aston Villa);

TOP 3 cei mai bine cotați jucători:
1. Jude Bellingham (20 de ani) – 180 de milioane de euro
2. Phil Foden (24 de ani) – 150 de milioane de euro
3. Bukayo Saka (22 de ani) – 140 de milioane de euro

PRO TV ONLINE Anglia – Elveţia LIVE VIDEO STREAM. Elveția: Forma echipei, știri și statistici

Într-o grupă cu Germania, Ungaria și Scoția, „Țara Cantoanelor” a adunat cinci puncte, cu care s-a clasat pe locul secund, fără mari emoții. A țintit chiar prima poziție și n-a fost deloc departe de ea. În ultima etapă a condus-o pe Germania până în minutul 90+2, când noul intrat, Niclas Fullkrug, a restabilit egalitatea pe tabela de marcaj, 1-1.

În optimile de finală s-a intersectat cu campioana en-titre, Italia. Trupa pregătită de Luciano Spalletti n-a impresionat în faza grupelor, iar de acest lucru elvețienii au profitat din plin. Prima repriză au dominat-o categoric, au și reușit să construiască un avantaj de un gol, pe care l-au dublat până la fluierul de final. În afară de Breel Embolo, cel care a prins o zi mai slabă, fiecare jucător s-a ridicat la nivelul competiției.

În drumul spre acest turneu final, în calificări, Elveția s-a duelat și cu România. Deși era cotată cu prima șansă la câștigarea grupei, într-un final s-a clasat doar pe locul secund, cu 17 puncte adunate din cele 30 puse în joc. În cele zece partide a suferit o înfrângere, pe Arena Națională din București, cu italianul Davide Massa la centru.

În vara anului 2021, la două săptămâni după plecarea lui Vladimir Petkovic, pe banca tehnică a fost instalat Murat Yakin, un tehnician fără un CV impresionant, dar care are două titluri cucerite în campionatul Elvetiei, ambele cu FC Basel.

Sub comanda lui Murat, Elveția s-a calificat la Cupa Mondială din Qatar, unde a ajuns până în optimile de finală, fiind eliminată de Portugalia, scor 1-6, iar în Liga Națiunilor s-a menținut în Liga A, deși a fost într-o grupă cu Spania, Portugalia și Cehia.

Din lotul de 26 de jucători, Xherdan Shaqiri are cele mai multe reușite în tricoul naționalei. În cele 124 de prezențe a bifat 32 de goluri, cu care ocupă locul patru în clasamentul golgheterilor all-time. La acest turneu final a jucat doar în duelul cu Scoția, în care a și marcat golul egalizator.

Căpitanul echipei, Granit Xhaka, este cel mai selecționat jucător din istoria Elveției. Până acum a strâns 129 de apariții și încă n-are nici 32 de ani. În sezonul precedent a avut un aport important în câștigarea titlului de Bayer Leverkusen în Bundesliga și continuă să aibă prestații excelente.

Renato Steffen de la Lugano și Ardon Jashari de la Luzern sunt singurii jucători care evoluează în campionatul intern, iar majoritatea joacă în cele mai importante campionate din Europa.

Din 1996, de la prima participare, elvețienii au mai bifat doar patru apariții la Campionatul European, iar cea mai bună performanță au bifat-o chiar în ediția precedenta, când au ajuns până în sferturile de finală.

Tot lotul este disponibil pentru confruntarea cu Anglia.

PRO TV ONLINE Anglia – Elveţia LIVE VIDEO STREAM Lotul Elvetiei:

Portari: Gregor Kobel (Borussia Dortmund), Yvon Mvogo (FC Lorient), Yann Sommer (Inter Milan);

Fundași: Manuel Akanji (Man City), Nico Elvedi (Borussia Monchengladbach), Ricardo Rodriguez (Torino FC), Fabian Schar (Newcastle United), Leonidas Stergiou (VfB Stuttgart), Silvan Widmer (FSV Mainz), Cedric Zesiger (VfL Wolfsburg);

Mijlocași: Michel Aebischer (Bologna FC), Remo Freuler (Bologna FC), Ardon Jashari (FC Luzern), Dan Ndoye (Bologna FC), Vincent Sierro (Toulouse FC), Granit Xhaka (Bayer Leverkusen), Denis Zakaria (AS Monaco FC);

Atacanți: Breel Embolo (AS Monaco FC), Renato Steffen (FC Lugano), Ruben Vargas (FC Augsburg), Zeki Amdouni (Burnley), Kwadwo Duah (Ludogorets), Noah Okafor (AC Milan), Fabian Rieder (Stade Rennais), Xherdan Shaqiri (Chicago Fire), Steven Zuber (AEK Atena);

TOP 3 cei mai bine cotați jucători:

1. Manuel Akanji (28 de ani) – 45 de milioane de euro
2. Gregor Kobel (26 de ani) – 40 de milioane de euro
3. Denis Zakaria (27 de ani) – 25 de milioane de euro

 

Cei doi selecționeri, Gareth Southgate și Murat Yakin, s-au întâlnit doar o singură dată, în meciul amical din 2022.

Ultimele cinci confruntări directe:

26 Martie 2022 | Anglia – Elvetia 2-1 | Amical
9 Iunie 2019 | Elvetia – Anglia 0-0 | Liga Natiunilor
11 Septembrie 2018 | Anglia – Elvetia 1-0 | Amical
8 Septembrie 2015 | Anglia – Elvetia 2-0 | Preliminarii EURO 2016
8 Septembrie 2014 | Elvetia – Anglia 0-2 | Preliminarii EURO 2016

 

Gareth Southgate pregătește o schimbare radicală pentru sfertul Anglia – Elveția: „Nu făcea parte din planuri!”

Gareth Southgate, selecționerul Angliei, plănuiește să „modifice echipa radical” în vederea sfertului Euro 2024 cu Elveția, programat sâmbătă, ora 19:00.

Privită înaintea competiției drept favorită la ridicarea trofeului, selecționata Angliei a decepționat până acum, cu evoluții lipsite de strălucire, în ciuda numelor impresionante pe care le propune de la mijloc în sus.

Foden, Saka, Bellingham, Kane și restul jucătorilor englezi au produs doar 4 goluri în cele 4 partide jucate în Germania și au fost la câteva zeci de secunde de eliminare în optimi, contra Slovaciei.

Un gol miraculos al lui Jude Bellingham a trimis partida în prelungiri, pentru ca Harry Kane să înscrie ulterior reușita victoriei, golul care păstrează un licăr de speranță printre britanici.

Gareth Southgate pregătește o schimbare radicală pentru sfertul Anglia – Elveția

Pentru Anglia urmează un duel cu Elveția, reprezentativă care a impresionat prin evoluțiile avute la acest turneu final. Echipa lui Murat Yakin a câștigat două dintre cele 4 meciuri jucate, învingând în optimi campioana en-titre, Italia, scor 2-0.

Nemulțumit de ce a văzut până acum, selecționerul englez Gareth Southgate plănuiește să modifice sistemul utilizat până acum. Gata cu formula cu 4 fundași, conform presei din Insulă!

Corespondentul Sky Sports în Germania a transmis astăzi că Southgate plănuiește „să modifice echipa destul de radical, să renunțe la planul pe care-l avea până acum. Asta nu făcea parte din strategia conturată înaintea turneului”.

Conform sursei citate, Southgate a utilizat sistemul cu 3 fundași în cadrul ultimelor antrenamente, un 3-4-2-1 care devine 5-4-1 pe faza defensivă. Cei 3 fundași sunt Kyle Walker, John Stones și Ezri Konsa, având în vedere că Marc Guehi, integralist în cele 4 meciuri ale Angliei de până acum, va fi suspendat contra Elveției.

În dreapta, în linia de 4, este de așteptat să apară unul dintre Trent Alexander-Arnold și Kieran Trippier, iar în stânga Bukayo Saka sau chiar Luke Shaw, deși fundașul lui Manchester United nu a mai jucat un meci oficial din februarie! Nu ar fi de mirare nici să-l vedem pe Trippier în banda stângă.

Saka a spus răspicat că preferă să joace ca extremă dreapta, poziția lui de bază în ultimele sezoane, dar la nevoie, în ultimele minute contra Slovaciei, a fost utilizat ca fundaș stânga.

Așadar, un posibil prim „11” pentru Anglia contra Elveției arată în felul următor, în sistem 3-4-2-1:

Pickford – Walker, Stones, Konsa – Alexander-Arnold, Mainoo / Gallagher, Rice, Saka – Foden, Bellingham – Kane.

Elveția s-a calificat în sferturile de finală de la EURO 2024, după ce a obținut o victorie clară în fața Italiei, campioana en-titre, scor 2-0.

De cealaltă parte, Anglia s-a chinuit în fața Slovaciei, impunându-se după cele două reprize de prelungiri, scor 2-1. Jude Bellingham a marcat golul egalizator în minutul 90+5, în timp ce Harry Kane a adus victoria cu reușita sa. Confruntarea dintre cele două naționale va avea loc pe 6 iulie, de la ora 19:00, pe stadionul din Dusseldorf.

Mijlocașul de la Bayer Leverkusen nu a participat la ultimele antrenamente, din cauza unor probleme musculare și încă nu se știe dacă va fi disponibil pentru confruntarea din sferturi.

„Am exersat loviturile de pedeapsă înaintea meciului cu Italia. Am simțit ceva la aductori, apoi am fost ok.

În meci am început să mă resimt după primele 15 minute, dar avem noroc de medici care m-au ajutat și am fost capabil să joc până la final. Voi face un RMN și vom vedea ce se întâmplă, dar sper să am timp de recuperare”, a declarat elvețianul.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care pot face bani frumoși până la final de an. Se întâmplă ceva magic în viața lor în următoarele 5 luni
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Renault, ofertă pentru soții care divorțează. Își pot primii banii pe mașină înapoi
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
CrowdStrike vs. Windows 3.1: cum a câștigat Southwest Airlines
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!