Probioticele îmbunătăţesc funcţiile cognitive ale pacienţilor cu Alzheimer

Oamenii de știință de la Universitatea de Științe Medicale Kashan și de la Universitatea Azad din Teheran, Iran, au demonstrat că priobioticele - bacteriile vii benefice și drojdiile din suplimentele nutritive - pot îmbunătăți funcțiile cognitive în cazul oamenilor, informează Science Daily.
Filip Stan
14 nov. 2016, 15:31
Probioticele îmbunătăţesc funcţiile cognitive ale pacienţilor cu Alzheimer

În cadrul unui studiu clinic, cercetătorii au demonstrat că o doză zilnică din probioticele Lactobacillus și Bifidobacterium, administrată timp de doar 12 săptămâni, este suficientă pentru a produce o îmbunătățire semnificativă la scorul obținut de pacienții în vârstă, diagnosticați cu Alzheimer, la testele Mini Mental State Examination (MMSE), ce măsoară gradul de deteriorare cognitivă și sunt folosite în evaluarea demenței.

Despre probiotice se cunoștea că au efecte benefice și oferă o protecție parțială împotriva diareei infecțioase, a sindromului de colon iritabil, a eczemelor, alergiilor, răcelilor, cariilor și bolilor parodontale. În plus, oamenii de știință au emis anterior acestui studiu unele ipoteze potrivit cărora probioticele ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive datorită comunicării cu două sensuri dintre microflora intestinală, tractul digestiv și creier, prin sistemul nervos (numită axa „microbiota-instestine-creier”). De asemenea, în cadrul testelor pe șoareci, s-a observat că probioticele îmbunătățesc procesul de învățare și memoria și reduc anxietatea și depresia. Însă, până acum, dovezile cu privire la efectele pozitive ale probioticelor asupra funcțiilor cognitive umane erau foarte limitate.

Potrivit Agerpres, cercetarea a cuprins două grupuri de 52 de femei și bărbați cu Alzheimer, cu vârste între 60 și 95 de ani. Jumătate dintre aceștia au primit zilnic 200 ml de lapte îmbogățit cu patru bacterii probiotice — Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. fermentum și Bifidobacterium bifidum (circa 400 miliarde de bacterii pe specie) — în timp ce a doua jumătate a primit lapte simplu.

Citeşte şi: Cancerul ar putea ucide anual 5,5 milioane de femei în 2030, faţă de 3,5 milioane în 2012

La începutul și la finalul celor 12 săptămâni, cercetătorii au realizat analize de sânge și au testat funcțiile cognitive ale subiecților.

Primul grup a înregistrat o creștere semnificativă a scorului mediu obținut la chestionarul MMSE, de la 8,7 la 10,6 (din maximum 30). Rezultatul în cadrul celui de-al doilea grup, care nu a primit suplimente cu probiotice, a fost de 8,5 la început și de 8,0 la final.

Deși creșterea este moderată, iar funcțiile cognitive ale pacienților au rămas în continuare deteriorate, rezultatele sunt importante deoarece sunt primele ce demonstrează că probioticele pot îmbunătăți funcțiile cognitive în cazul oamenilor.

Cercetări ulterioare, efectuate pe un număr mai mare de pacienți și pe o perioadă mai lungă de timp, pot demonstra dacă efectele probioticelor devin mai puternice în timp.

De asemenea, tratamentul cu probiotice produs o scădere a nivelelor trigliceridelor, a lipoproteinelor, a proteinei c-reactivă și o reducere a doi indici — HOMA-IR și HOMA-B — ale căror valori sunt indici importanți în cazul rezistenței la insulină.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Țara europeană cu cei mai mulți hoți de buzunare. Locul foarte popular în care îi fură pe turiști
Capital.ro
Decizie pentru românii cu mașini vechi. Primesc 10.000 de lei de la stat. Înscrieri din 30 aprilie, ora 10:00
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Haos total în Spania. Criza e fără precedent
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Serviciile secrete americane au confirmat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Surpriză privind voucherele de vacanță din 2025! Cum se pierd banii și când se dau înapoi. Noile reguli vizează toți angajații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede