Problema „căpşunarilor” români, relatată de AFP: Sezonierii români sunt extrem de râvniţi în plină pandemie de COVID-19

În timp ce economia noastră stă pe loc, sute de români continuă să plece la muncă în străinătate. Mai multe aeronave pleacă azi spre Olanda, Belgia şi Germania. Muncitorii români se regăsesc în centrul unui nou tip de târguială, născută pe fondul lipsei mâinii de lucru provocată de criza de coronavirus, relatează AFP. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, le-a atras atenţia românilor care pleacă la muncă în străinătate să fie foarte atenţi când încheie contractele de muncă
Romania TV
30 apr. 2020, 08:40
Problema

„Muncitorii sezonieri reprezintă o minoritate printre emigranții români, dar în ultimele săptămâni au devenit foarte vizibili”, a spus sociologul Iulian Stănescu de la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române.

În ciuda interdicțiilor de călătorie de pe continent, zeci de zboruri speciale au transportat de la începutul pandemiei mână de lucru din România pentru a salva recoltele de sparanghel și de căpșuni din Germania și Marea Britanie.

Un ultim exemplu al negocierilor: Viena încearcă să convingă Bucureștiul să stabilească o legătură feroviară pentru a facilita transportarea a mii de ajutoare la domiciliu pentru persoanele în vârstă care au nevoie de asistență medicală zi și noapte.
Această presiune naște sentimente ambivalente printre autoritățile din România. Pe de o parte este teama de a vedea muncitorii neprotejați (sau puțin protejați) în fața riscului contaminării, care pot aduce virusul înapoi acasă, și realitatea reprezentată de necesitatea economică a acestei migrări.

Citeşte şi: Ambasadorul României la Londra: Cel puţin 20 de zboruri cu români sezonieri vor sosi în Marea Britanie în următoarea perioadă

„Pentru decidenții români, indiferent de orientarea politică, a fost mai ușor să exporte forță de muncă decât să implementeze politici împotriva sărăciei, pentru care trebuie să cheltuie bani”, mai spune Iulian Stănescu.

„Cei mai mulți dintre ei sunt forță de muncă precară, pe care agricultura românească bazată pe producția cerealelor nu își permite să o angajeze”, spune sociologul.

Citeşte şi: Sute de oameni din Mureş au plecat cu autocarele în Slovenia pentru a munci în agricultură. Reacţia Prefecturii

Ca urmare, culesul fructelor și legumelor în Europa de Vest pentru trei luni le permite acestora să supraviețuiească pentru celelalte luni rămase.

Potrivit mai multor site-uri care recrutează pentru Germania, muncitorii sezonieri sunt plătiți cu 9.35 de euro pe oră, care poate însemna 1.300 de euro pe lună, în timp ce salariul mediu net în România este de 660 de euro pe lună.

Citeşte şi: Zborurile cu sezonieri români spre Germania continuă pe perioada stării de urgenţă

Sergiu Marian, șeful companiei Christian Salletmaier, care recrutează îngrijitori, spune că se așteaptă ca numărul candidaților care vor vrea să plece va crește.

„Munca este grea, dar oamenii sunt foarte bucuroși. Cineva care nu are calificare nu ar putea câștiga 100 de euro pe zi în România”, a explicat Vasile Tiplea, un fost muncitor sezonier în Germania, la Radio France Internationale.

AFP relatează inclusiv despre cazurile apărute în timp în mass media și care evocă abuzuri ale angajatorilor fără scrupule, dar și despre întrebarea cu privire la posibilitatea ca sezonierii să se infecteze cu coronavirus. În acest context, au apărut critici la adresa guvernului liberal pentru că permite românilor să fie „tratați ca niște sclavi pe plantații”, mai scrie AFP.

 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, le-a atras atenţia românilor care pleacă la muncă în străinătate să fie foarte atenţi când încheie contractele de muncă, deoarece MAE poate verifica dacă aceste contracte sunt respectate.

„Fiecare cetăţean român este liber să plece la muncă dacă doreşte, dar ministerul de Externe solicită acestor cetăţeni să fie extrem de atenţi atunci când îşi încheie contractele, pentru că noi, în străinătate, prin misiunile noastre diplomatice, avem competenţa şi atribuţia de a ne ocupa să vedem că aceste contracte sunt respectate. Ca să putem fi eficienţi în a ne asigura că prevederile contractelor sunt respectate în străinătate, ele trebuie să fie bine încheiate în ţară. Dar aceasta nu mai este competenţa Ministerului Afacerilor Externe, ci Ministerului Muncii”, a declarat, joi, Bogdan Aurescu, la Iaşi.

Întrebat despre situaţia românilor din Germania, Aurescu a precizat că MAE deţine numărul celor infectaţi cu COVID-19, existând o evidenţă „pe fiecare situaţie în parte”, cifre pe care le-a comunicat „de fiecare dată”.

„Întotdeauna ţinem legătura prin intermediul ambasadelor şi consulatelor cu toţi românii care le contactează pentru asistenţă. Din păcate, nu sunt foarte multe situaţii în care aceşti cetăţeni români solicită efectiv asistenţă. Cu toate astea, ambasada şi consulatele se autosesizează ori de câte ori apare o informaţie de acest gen, acţionează atât pe lângă fermele în cauză, asociaţiile şi pe lângă autorităţile locale şi centrale din Germania”, a mai spus Aurescu.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
”Regina pastelor” a dezvăluit secretul celor mai bune paste carbonara. N-ai nevoie de multe ingrediente, nu durează mult să le faci și vor ieși ca la restaurantele din Italia
Capital.ro
A murit actorul nostru de geniu. O țară întreagă plânge și se roagă: Am pierdut un gigant al culturii!
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Irinel Columbeanu, impresionat de o femeie. Vorbe la superlativ
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
StirileBZI
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care fac asta! Certurile cu vecinii încep de la această lege
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Cutiile negre ale avionului Jeju Air au încetat să înregistreze înainte de accident
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”