Probleme cu banii profesorilor. „Sper ca aceşti bani să ne fie suficienţi pentru plata salariilor, în luna decembrie!”

2018 a fost un an greu pentru învăţământ. A fost primul an în care finanţarea şcolilor s-a făcut pe baza costului standard per elev. Şcolile nu s-au mai lăfăit în clase şi norme, ci au fost nevoite să reducă tot ce depăşea bugetul. 
Filip Stan
07 nov. 2018, 07:42
Probleme cu banii profesorilor.

În condiţiile în care cea mai parte din banii alocaţi de minister se duceau pe salarii, s-a tăiat de peste tot de unde s-a putut, astfel încât să ajungă banii până la sfârşitul acestui an şi cadrele didactice să nu rămână fără salarii chiar în prag de sărbători. De la unele şcoli mai mici s-a luat ce le-a rămas pentru a se da liceelor mai mari, multe clase au funcţionat peste numărul mediu de elevi, totul în numele încadrării în buget. Un singur lucru nu pare să fi fost luat în calcul în acest buget: calitatea învăţământului.

Inspectorul şcolar general prof. Gabriela Bucovală susţine că eficientizarea aceasta era absolut necesară şi a fost realizată fără a se face rabat la calitatea învăţământului.

„Imediat după anunţarea bugetului, în data de 5 februarie 2018, am avut prima şedinţă cu directorii şi cu contabilii unităţilor de învăţământ, pentru analiza şi fundamentarea bugetului pe 2018, pentru că, până în acel moment, la nivelul judeţului Constanţa nu existase aşa ceva. Cu toţii auzeam din noiembrie, decembrie că se comasau clase, ce se întâmpla în ţară, în Constanţa nu se întâmpla nimic. Eu am cerut previziunile bugetare de la directori şi deficitul bugetar era enorm. Pe mine m-a speriat. Nu am putut să dorm liniştită ştiind că undeva există 9.000 de oameni despre care nu ştii dacă le poţi asigura salariile până la final”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.

Eficientizare prin tăiere…

Potrivit acesteia, ca urmare a tuturor măsurilor luate, deficitul bugetar a fost redus la doar 4%.

„Pentru acest deficit am solicitat o suplimentare la Ministerul Educaţiei, care ne-a şi fost acordată. Sper, niciodată nu pot să spun exact, sper ca aceşti bani să ne fie suficienţi pentru plata salariilor, ultimele plăţi fiind programate pentru 14 decembrie. Să zicem că nu este pericol să nu ajungă aceşti bani, dar încă nu pot să mă pronunţ acum. Şi un leu dacă lipseşte este un minus pentru mine. Am luptat enorm şi acesta a fost unul dintre lucrurile care m-au măcinat enorm”, a explicat prof. Gabriela Bucovală.

Pentru a se putea încadra în buget, s-a lucrat pentru eficientizarea claselor şi a normelor. „Existau clase sub efectiv, norme date cumva nejustificat. Am chemat, am avut discuţii cu toţi directorii, am eficientizat un pic. Nu ne permitem să ţinem două clase paralele, amândouă cu 11 elevi. Nu se poate, facem o clasă cu 22 de copii”, a completat inspectorul şcolar general.

Probleme au apărut însă la unităţile de învăţământ mai mari, unde multe cadre didactice ajungeau la salariul maxim. Pentru acestea s-au făcut realocări de bani. Cu alte cuvinte, s-a luat de la şcolile mici tot ce nu au cheltuit cu salariile, neputând să folosească banii rămaşi pentru investiţii şi asigurare de materiale didactice, şi s-a dat la cele mari.

„În toată această perioadă grea, s-au făcut analize pe costul standard per elev. S-a luat în calcul, de exemplu, o şcoală în care peste 80% dintre profesori au salariul maxim, să spunem, gradul unu, peste 25 de ani vechime, doctorat. Pe de altă parte, sunt şcolile care funcţionează pe excepţie de la lege, sub efectiv, cum este Şcoala Dumbrăveni, unde sunt doar 69 de elevi. Din luna august, în consiliul de administraţie al ISJ, tot facem realocări bugetare. Adică s-a luat de la unităţile şcolare unde am avut surplus şi s-a dat la celelalte. La nivel judeţean, legea ne permite redistribuirea sumelor în interiorul judeţului”, a mai adăugat prof. Gabriela Bucovală, potrivit Cuget Liber.

Inspectorul şcolar general le-a atras atenţia, ieri, în cadrul şedinţei cu directorii de unităţi de învăţământ, să proiecteze, pentru anul 2019, un plan de şcolarizare realist.

„Nu există semnale că s-ar schimba ceva în 2019. Aşa că, dacă clasa a V-a A are 14 elevi, căci atâţia au rămas, şi clasa a V-a B are 15 elevi, căci atâţia au rămas, atunci propun o singură clasă a şasea, cu 29 de elevi, nu păstrez două clase. Metodologia spune că formarea claselor, a formaţiunilor de studiu, se face cel puţin la nivelul mediu, care e de 25 de elevi. Şi atunci hai să încercăm să fim eficienţi”, a atenţionat şeful ISJ Constanţa.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Ce să pui peste piftie dacă nu s-a închegat perfect. Metoda prin care salvezi întreaga rețetă
Capital.ro
Se cutremură România. Călin Georgescu a anunțat în sala de judecată: A zis să fie omorât!
Playtech.ro
Pe ce raft al frigiderului trebuie pusă salata de boeuf ca să nu se strice repede. Locul în care se păstrează cel mai bine
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ultimele fotografii ale pasagerilor morți în tragedia aviatică din Coreea de Sud: un copil de 3 ani privește entuziasmat pe fereastra avionului
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Un desert la care puțini se gândesc. O dată mâncat, dă dependență
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
Mesajul sfâșietor transmis de un pasager, înainte de tragedia aviatică din Coreea de Sud. Ce ar fi dus la moartea a 179 de persoane
Cancan.ro
Cum arată mormântul Andreei Cuciuc la 40 de zile de la înmormântare. Imagini care sfâșie inima oricărui părinte
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a aflat decizia. Anunț oficial de la Curtea de Apel. NU s-a schimbat
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei, devastați în cimitir
substantial.ro
Fostul ministru sârb al transporturilor și alți 12 inculpați în cazul prăbușirii acoperișului gării din Novi Sad
MediaFlux
DECIZIE FINALĂ privind ANULAREA ALEGERILOR! RĂSTURNARE pentru CĂLIN GEORGESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costa masa de Revelion pe vremea când se construia Casa Poporului