Sunt probleme în continuare, mai aşteptăm. În schimb, mai avem o promisiune pentru săptămâna cealaltă (27-28 ianuarie – n.r), o întâlnire cu doamna premier şi cu cei care au participat la această OUG 114. Încercăm în continuare să găsim soluţii. (…) Numai după întâlnirea cu premierul cred că putem să avem soluţii concrete cu cei care au iniţiat OUG 114 – ce a fost în capul lor, şi de ce se îngheaţă anumite sporuri, salarii şi de ce la ele, la cele din 2018, există această raportare”, a declarat Bărăscu, la finalul întâlnirii de la Ministerul Sănătăţii.
Potrivit liderului Sanitas, există speranţe că revendicările vor fi rezolvate. „Speranţe avem, pentru că nu se poate altfel şi nu e bine pentru niciuna dintre părţi. (…) Dacă se va întâmpla ceea ce este acolo, un scandal monstru va fi”, a spus Bărăscu.
La rândul său, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predica, a explicat că sunt două perspective de modificare a OUG, ori prin altă ordonanţă de urgenţă ori prin procedură parlamentară.
„Au fost două tipuri de discuţii – discuţiile tehnice legate de ceea ce putem obţine prin interpretarea prevederilor actuale ale ordonanţei. Noi suntem convinşi că avem dreptate în anumite chestiuni, spre exemplu, cea legată de modalitatea în care se aplică această creştere pentru cei care beneficiază de creşterea salariului de bază; iniţial, aplicăm salariul minim pe economie şi ulterior îi dăm pătrimea corespunzătoare. Deci, au fost discuţii tehnice de ceea ce putem obţine la momentul actual aşa cum arată ordonanţa. Partea a doua (a discuţiilor – n.r.) ţine de ceea ce ne dorim să obţinem odată cu modificarea ordonanţei şi sunt două perspective de modificare: ori printr-o altă ordonanţă de urgenţă ori la momentul la care aceasta intră în procedura parlamentară de adoptare prin lege. Vom vedea la discuţiile ulterioare care va fi modalitatea prin care vom reuşi să obţinem ceea ce ne dorim, adică aplicarea sporurilor la salariile de bază actuale pentru toate categoriile de personal – asta este o solicitare esenţială – şi cea de a doua solicitare este ca niciunul dintre salariaţi să nu intre într-o formă sau alta pe o zonă de pierdere salarială raportată la decembrie 2018”, a afirmat Predica.
Aplicarea prevederilor Ordonanţei 114 nu duce la scăderi de venituri salariale ale personalului medical şi auxiliar, declara ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, săptămâna trecută.
Ea spunea că s-a convenit cu sindicatele să se facă simulări pentru a vedea exact care sunt principalele nemulţumiri pe care le invocă sindicatele legate de prevederile ordonanţei şi afirma că vor exista runde de discuţii pentru a putea rezolva problemele care au apărut.
Pintea a explicat atunci că tariful orar pentru nivelul gărzilor se calculează la nivelul salariului de bază din ianuarie 2018, rămânând la acelaşi nivel, înainte de majorare. „Gărzile şi sporurile care se aplică la salariile de bază şi sporurile de condiţii rămân îngheţate la nivelul 2018, dar salariaţii cărora le rămân îngheţate sporurile beneficiază de majorările aferente Legii salarizării”, a explicat ministrul pe 8 ianuarie.