1. Foarte multe boli virale au semne diagnostice în cavitatea orală. Acestea îi pot arăta medicului stomatolog, de exemplu, că ai probleme cu glanda tiroidă sau că ar trebui să-ți faci testul HPV (Human Papiloma Virus) ori, mai rău, cel de sifilis sau HIV, scrie eva.ro.
2. Dacă îți muști frecvent obrazul cu măselele te poți alege cu așa-numita linea alba, un fel de linie în relief în interiorul gurii, care prezintă risc de malignizare a celulelor și, implicit, de cancer oral.
3. În cazul în care poziția dinților și relația intermaxilară nu sunt perfect normale, persoana în cauză poate avea probleme grave de postură a coloanei vertebrale sau de ordin locomotor. În schimb, o ocluzie perfectă a maxilarelor favorizează o poziție impecabilă a coloanei vertebrale.
4. Molarii de minte nu erup întotdeauna, iar mulți dintre cei care se confruntă cu dureri temporo-mandibulare nu se gândesc că acestea sunt provocate tocmai de măselele de minte. Chiar și rămași în gingie, acești molari se mișcă și lovesc dinții învecinați, provocând durere.
5. Limba și buzele pot influența poziția dinților. Aceasta pentru că dinții se mișcă tot timpul pe parcursul vieții, iar dacă ai ticuri precum mușcatul buzelor sau musculatura părții de jos a maxilarului este foarte puternică, e posibil să te alegi cu dinții strâmbi. Așa se explică și faptul că unele persoane care în adolescență aveau dinții drepți, la 30 de ani ajung să poarte aparat dentar.
Citeşte şi Motivul pentru care NU trebuie să te speli pe dinţi imediat după masă