Probleme în şcolile din Capitală, elevii învaţă în trei schimburi. Vezi care sunt cele mai aglomerate cartiere din Bucureşti

Supraaglomerarea din şcolile din Capitală rămâne în continuare o problemă majoră, în condiţiile în care în şapte şcoli şi licee elevii învaţă în trei schimburi, iar în mai mult de jumătate din unităţile şcolare efectivele de elevi depăşesc numărul prevăzut de legea învăţământului.
Filip Stan
26 mart. 2018, 06:43
Probleme în şcolile din Capitală, elevii învaţă în trei schimburi. Vezi care sunt cele mai aglomerate cartiere din Bucureşti

Şcolile în care se învaţă în trei schimburi sunt: Liceul Teoretic Hristov Botev, Liceul Teoretic Ştefan Odobleja, Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez, Şcoala Gimnazială nr. 179, Şcoala Gimnazială nr. 97, Şcoala Gimnazială nr. 190 şi Şcoala Gimnazială nr. 280.

Pe lângă faptul că elevii au ajuns să în­veţe în trei schimburi, numărul de elevi dintr-o clasă depăşeşte şi 30 de copii, chiar da­­­că legea învăţământului stabileşte că într-o clasă nu pot învăţa mai mult de 25 de copii.

„Media elevilor care învaţă în clasa zero în Bucureşti în anul şcolar 2017-2018 este de 26,4 de copii într-o clasă. Acest lucru se întâmplă pentru că şcolile de la marginea Bucureştiului nu au efectivul atât de mare”, a spus Marian Banu, inspector în cadrul Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Potrivit Mediafax, el mai spune că în ceea ce priveşte şcolile din centrul Capitalei e imposibil să nu existe clase cu peste 25 de elevi într-o clasă şi că această situaţie se întâlneşte în aproape jumătate din şcoli.

Cele mai aglomerate zone din Capitală sunt Militari şi Băneasa, acolo unde s-au con­struit numeroase ansambluri reziden­ţiale fără să se ţină cont că, odată cu noii locatari, va creşte şi numărul de copii.

Cauzele care au dus la supraaglomerare sunt multiple, pornind de la faptul că în Capitală nu a fost construită nicio unitate de învăţământ nouă de şase ani şi până la faptul că anual circa 2.000 de familii se mută în Bucureşti.

„Aceste aspecte ale vieţii moderne şi ale migraţiei sunt întâlnite în toate marile oraşe. În timp ce în majoritatea ţărilor europene se învaţă într-un singur schimb, iar copiii stau la şcoală până la ora 15 şi pleacă acasă cu temele făcute, noi ne confruntăm cu astfel de probleme”, a mai spus Marian Banu.

Potrivit datelor de la INS, în ultimii şase ani nicio unitate de învăţământ nu a fost cosntruită în Bucureşti, ci dimpotrivă, numărul lor a scăzut. În Capitală, în 2016 existau 314 unităţi şcolare de învăţământ preuniversitar, dintre care 277 şcoli de stat şi 37 private. În perioada 2011-2016 numărul şcolilor de stat a scăzut de la 279 la 277, iar cele private au ajuns de la 24 de unităţi la 37.

Un alt motiv al supraaglomerării şcolilor din Bucureşti este introducerea clasei pregătitoare în cliclul primar, lucru care a generat un efectiv suplimentar de circa 17.000 de elevi în primul an în care a fost introdusă (2012 – n. red.). „Atunci când vorbim de un efectiv suplimentar de elevi, vorbim şi un efectiv suplimentar de cadre didactice. În cazul de faţă ar însemna cel puţin 1.000 cadre didactice noi.”

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Anunțul nopții despre Florin Piersic. S-a aflat acum: Nimic, absolut nimic, nu prevestea...
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
De Revelion trebuie să respecți câteva obiceiuri pentru a atrage norocul și banii
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine l-a eliminat, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul șoc dezvăluit de Mitică Dragomir
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Atacuri cibernetice DDoS asupra site-urilor Ministerului Afacerilor Externe și aeroporturilor din Milano
MediaFlux
Se dau AMENZI pentru CEI care STAU LA BLOC. Gestul BANAL, dar INTERZIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan