ADMITERE FACULTATE. Probleme în universităţi din cauza rezultatelor de la bacalaureat. Numărul studenţilor ar putea să scadă cu 20%

ADMITERE FACULTATE. Universităţile din Consorţiul Universitaria susţin că rezultatele la Bacalaureat vor crea probleme în universităţi, întrucât numărul celor care se vor înscrie la facultăţi s-ar putea să scadă cu 20 la sută la unele facultăţi, iar multe dintre acestea vor avea dificultăţi să găsească resursele necesare pentru plata salariilor cadrelor didactice. Universităţile cer Ministerului Educaţiei creşterea alocaţiei per student şi scăderea cifrelor de şcolarizare proporţional cu numărul de absolvenţi de bacalaureat.
Roxana Gagiu
18 iul. 2016, 10:01
ADMITERE FACULTATE. Probleme în universităţi din cauza rezultatelor de la bacalaureat. Numărul studenţilor ar putea să scadă cu 20%

ADMITERE FACULTATE. Consorţiul Universitaria, din care fac parte Unviersitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia de Studii Economice din Bucureşti, arată că, în urma unei analize, s-a ajuns la concluzia că numărul absolvenţilor de bacalaureat a scăzut cu aproape 20% faţă de anul trecut, raportat la prima sesiune a examenului.

„Probabil că raportul se va păstra, în linii mari, şi după cea de a doua sesiune a bacalaureatului. Situaţia aceasta se traduce într-o scădere a numărului de studenţi din anul I, care ar putea depăşi 20% pentru universităţile cu o reputaţie mai puţin consolidată. Desigur, unda de şoc se va simţi în întreg mediul academic, iar multe universităţi vor avea dificultăţi să găsească resursele necesare pentru plata salariilor”, spune preşedintele Consorţiului Universitaria, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, profesor universitar dr. Marilen Pirtea, potrivit news.ro.

Citeşte şi: ADMITERE ASE 2016. Aglomeraţie la una dintre cele mai mari universităţi din ţară, peste 6.000 locuri sunt disponibile

Consorţiul Universitaria precizează că după mulţi ani în care numărul studenţilor a crescut progresiv, universităţile s-au confruntat în ultimii ani cu scăderi ale numărului de înscrieri în anul I, semnificative după 2010.

„Anul 2015 a fost probabil cel mai generos an al întregului deceniu în ceea ce priveşte înscrierile în anul I. În 2015 au fost cu 15% mai mulţi absolvenţi de bacalaureat faţă de media anilor 2011-2014. Dacă ne uităm la câţi elevi finalizează clasa a VIII-a, ne putem aştepta ca, în anii care au rămas din acest deceniu, numărul celor care promovează examenul de bacalaureat să fie similar cu cel din 2016. Tendinţele demografice ne arată o fereastră de stabilitate cel puţin până în 2020”, a mai arătat sursa citată.

ADMITERE FACULTATE. Reprezentanţii celor cinci universităţi susţin că, deşi situaţia nu este una nouă, după examenul de Bacalaureat din acest an se poate spune că s-a intrat într-o nouă etapă a dezvoltării învăţământului superior românesc, în care universităţile nu îşi mai permit să funcţioeze în continuare „în virtutea conservatorismului şi a arbitrariului” şi este imperios necesar să fie gestionate mai bine fondurile existente, dar şi să se investească în calitatea studiilor.

„În acest context, se impune redimensionarea cifrelor de şcolarizare, însoţită de creşterea alocaţiei per student. Desigur, toţi ne dorim mai mulţi bani pentru învăţământ şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a agrea un calendar de creştere până la 6% în 2020. Însă, înainte de toate, este imperios necesar să gospodărim eficient fondurile existente. Nu ne permitem ca sistem să funcţionăm în virtutea conservatorismului, cu cifrele de şcolarizare din 2007-2008, când numărul de studenţi era dublu, în contextul în care ni se cere mai multă calitate, însoţită de mai multă echitate. Cifrele de şcolarizare existente n-au nicio bază raţională. Ele au ca punct de plecare capacitatea de şcolarizare în anii ’90, la care s-au adăugat locuri bugetate negociate între unii rectori şi ministru. O componentă este istorică, cealaltă este arbitrară şi ţine mai degrabă de puterea de persuasiune a unora dintre rectori”, spune preşedintele Consorţiului Universitaria.

Acesta subliniază că nu se poate face învăţământ de calitate şi nu poate fi asigurată echitate socială cu actualele alocaţii per student, considerând oportun şi urgent să scadă cifrele de şcolarizare proporţional cu numărul de absolvenţi de bacalaureat, însoţită de creşterea alocaţiilor per student.

Citeşte şi: Au încep înscrierile la Facultatea de Medicină. Vezi LOCURI DISPONIBILE, REGULAMENTUL DE ORGANIZARE şi desfăşurare a concursului

„O soluţie mai bună ar fi alocarea cifrelor de şcolarizare după criterii clare, care să reflecte calitatea universităţilor şi priorităţile strategice ale României. Mă tem că o astfel de soluţie ar dura prea mult, iar noi nu ne permitem costurile aşteptării”, mai spune preşedintele Consorţiului.

Consorţiul Universitaria cere ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, creştereae alocaţia per student începând din acest an, printr-o gestionare a resurselor existente adecvată la contextul demografic.

„Statistica ne arată o fereastră de stabilitate demografică cel puţin până în 2020. Este imperios să o fructificăm şi să investim în calitate. Avem nevoie de o decizie urgentă, chiar în această lună. Chiar dacă soluţia este imperfectă, nu ne permitem să funcţionăm în continuare în virtutea conservatorismului şi a arbitrariului”, a adăugat sursa citată.

Vezi si: ADMITERE MEDICINĂ CLUJ 2016. 926 de locuri, dintre care 600 de locuri bugetate şi 326 de locuri cu taxă

În prima sesiune a examenului de Bacalaureat, 68,1% au promovat examenul.

ADMITERE FACULTATE. Rata de promovare înregistrată de absolvenţii care au susţinut probele în prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2016 a crescut cu 1,4% după soluţionarea contestaţiilor: de la 66,7% la 68,1% (cu 0,3% peste rata de promovare de la finalul primei sesiuni din anul trecut).

Astfel, au promovat 88.167 de candidaţi dintr-un total de 129.395 de candidaţi prezenţi. În funcţie de anul şcolar în care au absolvit studiile liceale, 83.091 de candidaţi promovaţi provin din promoţia 2015-2016 (75,6%, rată de reuşită), iar 5.076 de candidaţi provin din promoţiile anterioare (26,1%, rată de reuşită). Numărul mediilor de 10 a crescut la 78 (iniţial au fost înregistrate 56).

În total, au fost depuse 44.398 de contestaţii (cele mai multe18.465 – la proba scrisă de Limba şi literatura română). În medie, rata de admitere a contestaţiilor la cele patru probe este de 41,50%: 46,5% la proba E)a), 49,7% la proba E)b), 39,8% la proba E)c) şi 35,3% la proba E)d).

Din totalul celor 137.338 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 129.395 de candidaţi (109.974 din promoţia 2015-2016 şi alţi 19.421 din promoţiile anterioare). Precizăm că 7.943 de candidaţi au absentat, în timp ce 41.037 de candidaţi au fost declaraţi respinşi (număr în scădere de la 42.937, înainte de contestaţii). Dintre aceştia, 26.783 de candidaţi aparţin promoţiei curente, iar 14.254 sunt din promoţiile anterioare. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 191 de candidaţi, care nu se vor putea prezenta la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

Pe judeţe, cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţele Cluj (84,27% comparativ cu 83,32%), Bacău (80,38% comparativ cu 79,91%), Braşov (79,16% comparativ cu 78,21%), Galaţi (79,73% comparativ cu 77,65%) şi Sibiu (78,83% comparativ cu 77,69%). Rata finală de promovare în Capitală este de 70,11% (în creştere de la 68,5%). Judeţele în care rata de promovare a rămas sub 50% sunt Ilfov (35,58% de la 34,15%) şi Giurgiu (41,42% de la 40,06%).

Nota minimă de promovare, pentru fiecare disciplină, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi. Înscrierile pentru sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2016, programată între 16 august şi 1 septembrie, încep luni, 18 iulie şi se încheie vineri, 22 iulie.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice va premia cu 3.000 de lei fiecare elev care a obţinut media 10 la Bacalaureat (78 de elevi), respectiv cu 1.000 de lei, fiecare elev de clasa a VIII-a care a obţinut media generală 10 la Evaluarea Naţională (253 de elevi).

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Tradiție inedită în județul Alba: Marius Pop își decorează casa cu mii de beculețe
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?