Probleme la centrul de la Romexpo. Reprezentanţii STS au transmis, miercuri, că procesul de vaccinare de la Romexpo a început cu întârziere la unul dintre puncte din cauza unui angajat care nu a reţinut datele de autentificare.
„Sistemul informatic nu a înregistrat nicio problemă. Atât platforma informatică, precum şi tabletele din zona de înregistrare sunt funcţionale”, a subliniat STS.
Primele două centre de vaccinare de la Romexpo, cu zece puncte, au fost deschise miercuri. În total, acolo vor funcţiona 12 centre, cu 64 de puncte de vaccinare, fiind cel mai mare centru de vaccinare din România.
În aceste centre sunt stabilite fluxuri clare pentru persoanele care se vor prezenta la vaccinare.
Există o zonă de primire în care oamenii sunt înregistraţi, o zonă de aşteptare, zona de vaccinare propriu-zisă şi o zonă de aşteptare post-vaccinare, toate cu respectarea distanţei sociale.
„În Sectorul 1 vom avea cel mai mare centru de vaccinare din România în care vor putea fi imunizate în condiţii de siguranţă până la 3.000-4.000 de persoane zilnic. Vaccinarea şi respectarea în continuare a măsurilor de prevenţie reprezintă singurele soluţii prin care putem stopa răspândirea virusului în comunitate. Sănătatea noastră, a tuturor, depinde de numărul celor care se vaccinează şi care conştientizează că numai aşa putem opri pandemia”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
În prezent, în Sectorul 1 sunt stabilite 12 centre cu un număr de 64 de puncte de vaccinare. Acestea sunt situate la Romexpo: Pavilionul CITY Hub – 1 centru cu 6 puncte de vaccinare; Pavilionul Dispecerat – 1 centru cu 4 puncte de vaccinare; Pavilionul Presă – 1 centru cu 4 puncte de vaccinare; Pavilionul C2 – 9 centre cu 50 puncte de vaccinare.
Centrele de vaccinare din cadrul Romexpo vor fi deschise etapizat, în baza deciziei instituţiilor care coordonează campania de vaccinare, mai arată sursa citată.
Autentificarea în platformă se realizează prin crearea în prealabil a unui cont, iar ulterior se introduc credențialele, adresa de e-mail și parola.
Primul pas este de configurarea profilului prin introducerea corectă a datelor de identitate. Ulterior se citește și se acceptă politica de utilizare. Fiecare cont are asociat un număr de telefon care se verifică prin introducerea codului format din șase cifre primit prin SMS.
Odată configurat profilul, se realizează identificarea electronică a entităților juridice. Astfel, sistemul generează automat formularul de înregistrare care se descarcă în calculator, se plică semnătura electronică, iar la final se încarcă documentul semnat pentru validare.
Următorul pas constă în înscrierea persoanei juridice în platformă. Se introduce codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală pe baza căruia sistemul identifică persoana juridică. Ulterior, se selectează categoria de risc a persoanei juridice și diviziunea grupei de risc. Aplicația generază o declarație privind reprezentarea persoanei juridice, care se semnează cu certificat digital și se încarcă din nou în sistem.
După înscriere, e disponibilă selectarea entității juridice pentru a putea fi programate persoane la vaccinare. Se introduc datele de identitate ale celor care doresc să se vaccineze, localitatea și categoria de populație din care fac parte. După adăugarea persoanei este necesară actualizarea numărului de telefon al acesteia.
Următorul pas este programare efectivă la vaccinare. Se selectează persoana, se alege centrul de vaccinare și, în funcție de disponibilitate, se stabilesc data și ora la care se dorește programarea pentru vaccin și rapel pentru altele variante, de 21, respectiv 28 de zile, în funcție de vaccinul administrat la prima doză și recomandările medicale.