Probleme la distribuţia vaccinurilor Moderna în România. Avionul a rămas blocat la Timişoara

Probleme la distribuția vaccinurilor produse de Moderna în România. Avionul plecat de la București a rămas blocat la Timișoara din cauza vremii.
Alina Costache
03 feb. 2021, 10:49
Probleme la distribuţia vaccinurilor Moderna în România. Avionul a rămas blocat la Timişoara
Probleme la distribuţia vaccinurilor Moderna în România. Avionul a rămas blocat la Timişoara

România începe vaccinarea cu Moderna. Primele peste 21.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 de la Moderna au plecat miercuri dimineaţă de la Bucureşti spre mai multe centre regionale din ţară. Vor ajunge însă cu întârziere. Potrivit România TV, avionul plecat de la București pentru a distribui mii de doze la spitalele din țară a fost blocat pe Aeroportul din Timișoara. Aeronava nu a mai putut decola din cauza ceții.

Oficiali din MAI spun că dozele vor fi distribuite în restul de centre de vaccinare pe cale terestră.

Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, cu respectarea lanțului de frig, la temperatura de 2 – 8 grade celsius. Astfel, din Centrul Național de Distribuție București, dozele vor fi distribuite, după cum
urmează:

– Centrul Regional de Distribuție Brașov: 4.810 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Cluj: 5.290 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Constanța: 4.360 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Craiova: 4.220 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Iași: 5.210 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 2.320 doze.

Centrului Național de Distribuție București îi vor rămâne alocate 9.790 doze În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.

Citeşte şi: Vaccinul anticovid Moderna ar combate mai bine noile tulpini. UE, în conflict cu AstraZeneca: nu poate livra dozele de vaccin promise

În prezent în Uniunea Europeană, inclusiv în România, sunt disponibile două vaccinuri anti-COVID-19, cel livrat de Pfizer BioNTech şi cel produs de americanii de la Moderna. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

Ambele vaccinuri se administrează în două doze, cel de la Pfizer BioNTech la 21 de zile pentru persoanele peste 16 ani, vaccinul Moderna la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%.

În curând va ajunge în România şi vaccinul AstraZeneca.

România va primi 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheroghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval de cuprins între 4 şi 12 săptămâni.

Citeşte şi: Vaccinul anticovid Moderna ar combate mai bine noile tulpini. UE, în conflict cu AstraZeneca: nu poate livra dozele de vaccin promise

” AstraZeneca este al treilea vaccin anti-covid autoritzat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat menbru pentru a fi utilizat în Campania de vaccinare. Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani. Datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval de cuprins între 4 şi 12 săptămâni.

În studiile clinice care au stat la baza acestui tip de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la Comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului, privind intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România.

Sunt tări precum Italia care a limitat grupa de vârstă până la 55 de ani şi ţărin precum Germania, care a limitat grupa de vârstă până la 65 de ani.

Pentru data de 15 februarie sunt prevăzute 180 de centre de vaccinare noi, pe care urmează să le deschidem”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

„Pentru februarie şi martie România va primi undeva la 1,3 milioane de doze. Pentru luna februarie vom primi în jur de 800.000 de doze, cel mai probabil în trei tranşe”, a precizat Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea.

Citeşte şi AstraZeneca a ascuns adevărul despre dozajul vaccinului din testele clinice. Ce li s-a întâmplat voluntarilor

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Zi de doliu! Am pierdut cel mai mare actor. Nu e cineva în țară să nu-l fi adorat: „Mândrie națională”
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Locul din România, de o frumusețe unică. Ascunde un blestem teribil
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, din nou în culmea fericirii. Florin Zamfirescu a făcut azi marele anunț
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Cine este șeful lui George Simion. Șeful AUR face doar ce i se spune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor