Probleme la distribuţia vaccinurilor Moderna în România. Avionul a rămas blocat la Timişoara

Probleme la distribuția vaccinurilor produse de Moderna în România. Avionul plecat de la București a rămas blocat la Timișoara din cauza vremii.
Alina Costache
03 feb. 2021, 10:49
Probleme la distribuţia vaccinurilor Moderna în România. Avionul a rămas blocat la Timişoara
Probleme la distribuţia vaccinurilor Moderna în România. Avionul a rămas blocat la Timişoara

România începe vaccinarea cu Moderna. Primele peste 21.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 de la Moderna au plecat miercuri dimineaţă de la Bucureşti spre mai multe centre regionale din ţară. Vor ajunge însă cu întârziere. Potrivit România TV, avionul plecat de la București pentru a distribui mii de doze la spitalele din țară a fost blocat pe Aeroportul din Timișoara. Aeronava nu a mai putut decola din cauza ceții.

Oficiali din MAI spun că dozele vor fi distribuite în restul de centre de vaccinare pe cale terestră.

Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, cu respectarea lanțului de frig, la temperatura de 2 – 8 grade celsius. Astfel, din Centrul Național de Distribuție București, dozele vor fi distribuite, după cum
urmează:

– Centrul Regional de Distribuție Brașov: 4.810 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Cluj: 5.290 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Constanța: 4.360 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Craiova: 4.220 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Iași: 5.210 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 2.320 doze.

Centrului Național de Distribuție București îi vor rămâne alocate 9.790 doze În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.

Citeşte şi: Vaccinul anticovid Moderna ar combate mai bine noile tulpini. UE, în conflict cu AstraZeneca: nu poate livra dozele de vaccin promise

În prezent în Uniunea Europeană, inclusiv în România, sunt disponibile două vaccinuri anti-COVID-19, cel livrat de Pfizer BioNTech şi cel produs de americanii de la Moderna. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

Ambele vaccinuri se administrează în două doze, cel de la Pfizer BioNTech la 21 de zile pentru persoanele peste 16 ani, vaccinul Moderna la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%.

În curând va ajunge în România şi vaccinul AstraZeneca.

România va primi 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheroghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval de cuprins între 4 şi 12 săptămâni.

Citeşte şi: Vaccinul anticovid Moderna ar combate mai bine noile tulpini. UE, în conflict cu AstraZeneca: nu poate livra dozele de vaccin promise

” AstraZeneca este al treilea vaccin anti-covid autoritzat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat menbru pentru a fi utilizat în Campania de vaccinare. Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani. Datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval de cuprins între 4 şi 12 săptămâni.

În studiile clinice care au stat la baza acestui tip de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la Comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului, privind intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România.

Sunt tări precum Italia care a limitat grupa de vârstă până la 55 de ani şi ţărin precum Germania, care a limitat grupa de vârstă până la 65 de ani.

Pentru data de 15 februarie sunt prevăzute 180 de centre de vaccinare noi, pe care urmează să le deschidem”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

„Pentru februarie şi martie România va primi undeva la 1,3 milioane de doze. Pentru luna februarie vom primi în jur de 800.000 de doze, cel mai probabil în trei tranşe”, a precizat Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea.

Citeşte şi AstraZeneca a ascuns adevărul despre dozajul vaccinului din testele clinice. Ce li s-a întâmplat voluntarilor

DailyBusiness
Vești excelente! Cine va primi o pensie finală de 2.800 lei
Spynews
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Cu ce să dai pe geamuri ca să nu mai rămână scame după ce le-ai curățat. Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Playtech.ro
Ce a scris presa maghiară despre Iohannis după ce i-a întors spatele lui Viktor Orban și nu l-a salutat: „Ca și cum n-ar fi existat”
DailyBusiness
Ai planuri pentru zilele următoare? Ninsorile apar în România!
Adevarul
Cât costau blănurile purtate de Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima lor zi de viață
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Cum e Giovanni Becali în rolul de bunic. Cât de mult s-a schimbat de când a venit pe lume nepoțica lui: "Nu mai am chef de certuri..." 
Spynews
Cum a fost Asia Express pentru Carmen Negoiță și sora ei, Andreea. Cat de grea a fost competiția pentru concurente
Evz.ro
Premieră în România, Samsung lansează unul dintre cele mai așteptate gadgeturi
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
EXCLUSIV | Scandal în familia Betty – Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
Știrea momentului de Black Friday
substantial.ro
Un rus condamnat la 13 ani pentru trădare după o donație de 50 de euro către armata ucraineană
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9