Japonezii de la IHI și-au încheiat misiunea la Podul Brăila, susține Ministerul Transporturilor. Mai rămâne ca italienii Astaldi (WeBuild) să se mobilizeze pe șantiere, pentru finalizarea drumurilor de legătură.
„Se lucrează la drumurile de acces, s-a ajuns la un stadiu de 35%. Trebuie să se muncească asiduu până în decembrie, când este termenul de finalizare”, a declarat Alin Șerbănescu, pentru RomâniaTV.net.
„Conform graficului, da (n.r. – pot fi gata lucrările până în decembrie 2022), dar conform ritmului de lucru, nu știu”, a mai punctat oficialul MT, instituție condusă de către Sorin Grindeanu, de la PSD.
Pe de altă parte, fostul ministru, Cătălin Drulă, de la USR, dă vina pe CNAIR pentru „problemele birocratice”, care vor prelungi termenul de finalizare.
Aproximativ 10 kilometri de drum de legătură aferenți podului suspendat peste Dunăre trebuie construiți până în decembrie 2022. Altfel, lucrările s-ar putea întinde până în vara anului 2023.
Contractul dintre CNAIR și Asocierea Astaldi – IHI Infrastructure Systems a fost semnat în ianuarie 2018. S-au stablit 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție.
În faza de construcție, japonezii de la IHI s-au ocupat de montarea elementelor metalice ale podului, numit și „Golden Gate de România”: cablurile de oțel principale, cablurile de oțel care susțin tablierul metalic, segmentele tablierului metalic. Cablurile de 60 cm grosime, care susțin tablierul podului, sunt produse de către o companie japoneză și au o garanție de 120 de ani.
Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 de metri, dintre care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea. La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punctul de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii.
Lăţimea totală va fi 31 de metri şi va cuprinde patru benzi de circulaţie a câte 3,50 metri lăţime fiecare, patru benzi de încadrare a câte 0,5 metri lăţime fiecare, două acostamente de 1,50 metri lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 metri. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, două benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele urmând să aibă 2,80 metri fiecare.
Acesta va lega Moldova și Muntenia de Dobrogea. Proiectul este împărţit în drumul principal Brăila-Jijila, judeţul Tulcea, de 19 km şi drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin, de 4 km.
De asemenea, vor fi construite şi două viaducte de acces fiecare cu o lungime de 90 metri.