PROBLEME majore la ÎNCEPUT DE AN ŞCOLAR. Elevii se întorc în clase pe 12 septembrie. Masa caldă promisă, doar o amăgire

Elevii din învăţământul primar şi gimnazial din 22 de şcoli, majoritatea din mediul rural, primesc din toamnă, timp de un an, un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în valoare de şapte lei, potrivit unui proiect al Ministerului Educaţiei. Din păcate, sunt şcoli unde programul nu se poate pune în aplicare pentru că unităţile de învăţământ fie nu au săli de mese, fie nu s-au stabilit firmele care să asigure mâncarea sau locaţiile unde să fie servită masa.
Roxana Gagiu
06 sept. 2016, 13:55
PROBLEME majore la ÎNCEPUT DE AN ŞCOLAR. Elevii se întorc în clase pe 12 septembrie. Masa caldă promisă, doar o amăgire

Singura şcoală din judeţul Buzău inclusă în proiectul pilot prin care elevii din zeci de şcoli din ţară ar urma să primească o masă caldă sau un pachet alimentar suplimentar nu dispune de o sală de mese, astfel că directorul unităţii de învăţământ speră ca elevii să nu beneficieze de o masă caldă, ci să poată primi un sandvici.

De asemenea, şefii ISJ Vaslui şi ai celor două şcoli unde ar urma să se acorde elevilor un supliment alimentar de şapte lei nu ştiu, cu câteva zile înaintea începerii anului şcolar, cum trebuie să se aplice programul pilot, nefiind stabilite firmele care să asigure mâncarea sau locaţiile unde să fie servită masa.

Citeşte şi: Gabriela Firea: Aproape 500 de şcoli din Capitală nu au aviz ISU

Conducerea Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara, singura unitate de învăţământ din Timiş inclusă în programul experimental prin care se acordă elevilor o masă caldă sau un pachet alimentar, spune că acesta va fi greu de pus în practică de la începutul anului şcolar, fiind nevoie de investiţii, dar şi de suplimentarea personalului, unitatea nedispunând de banii necesari în acest sens.

Potrivit news.ro, programul pilot prin care elevii din zeci de şcoli din ţară vor beneficia de o masă caldă sau un pachet alimentar suplimentar a prins nepregătită şi singura şcoală din judeţul Arad inclusă pe listă. La Şcoala Gimnazială „Ilarion Felea” Arad, unde învaţă 450 de copii, în special proveniţi din familii defavorizate, nu există spaţii de servit masa, iar conducerea nu ştie nimic despre modul de aplicare a programului şi cine va asigura mâncarea.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea Programului naţional de acordarea unui supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei mese calde pentru elevii din învăţămânul primar şi gimnazial de stat a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei.

Potrivit propunerii, începând din anul şcolar 2016 – 2017 se acordă, cu titlu gratuit, elevilor din învăţământul primar şi gimnazial un supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei mese calde pe zi în perioada desfăşurii activităţii didactice.

Valoarea limită a pachetului alimentar sau a mesei calde este de şapte lei pe zi pentru fiecare beneficiar. Suma cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora. Suma alocată va fi actualizată periodic, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor, se arată în proiectul de act normativ.

Documentul mai prevede că, la cererea motivată a părinţilor, elevii care, din considerente de natură medicală , culturală ori religioasă, nu pot beneficia de pachetul alimentar sau masa caldă, vor primi produse alimentare adecvate, în limita unei valori zilnice de şapte lei.

Şcolile răspund de respectarea normelor igienice de depozitare a acestor alimente.

Din cele 22 de şcoli unde va fi aplicat programul pilot, 15 sunt din mediul rural şi şapte din urban. Cele din mediul rural sunt din judeţe Dâmboviţa, Călăraşi, Constanţa, Arad, Vaslui, Bistriţa-Năsăud, Teleorman, Braşov, Prahova, Caraş-Severin, Giurgiu, Hunedoara, Cluj şi Tulcea, iar cele din urban sunt din Iaşi, Constanţa, Cluj, Harghita, Timişoara şi Slobozia, precum şi din Sectorul 5 al Capitalei.

Proiectul pilot va fi derulat un an şcolar, iar la finalul acestei perioade va fi făcută o analiză în urma căreia Guvernul va decide oportunitatea extinderii acestui program la nivel naţional.

Pentru unităţile incluse în programul pilot nu se mai aplică normele ce vizează programele de alimentaţie cum sunt „Laptele şi cornul” sau „Fructe în şcoală”. Nerespectarea prevederilor acestei OUG atrage răspunderea disciplinară, administrativă, civilă sau penală, după caz, se precizează în proiectul Ministerului Educaţiei.

Produsele alimentare distribuite elevilor trebuie să fie preparate în conformitate cu cerinţele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare şi vor purta marca de identificare prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală. De asemenea, produsele distribuite trebuie să respecte cerinţele prevăzute de HG 106/2002 privind etichetarea alimentelor.

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare a pachetelor alimentare sau a mesei calde va fi organizată de fiecare unitate administrativ-teritorială. Pentru obţinerea unor preţuri cât mai competitive, autorităţile contractante pot opta pentru atribuirea contractului de achiziţie pentru întregul pachet sau distinct, pentru produsele ce intră în componenţa pachetului alimentar sau a mesei calde, faza finală a procedurii de atribuire fiind organizată în mod obligatoriu prin licitaţie electronică, se mai arată în proiect.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Insula din Grecia mai ieftină decât Mykonos sau Santorini. Nu mulți români au auzit de ea
Capital.ro
Înregistrare și declarație la ANAF. Fiscul nu mai permite evitarea plății. Ordin până pe 31 decembrie
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Pedepse de neevitat pentru șoferi. Nu mai ai ce face cu mașina
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster