‘Echipajul actual, format din şase persoane, a alertat centrul de comandă al Staţiei, cu sediul în Houston /Texas, sudul SUA/ cu privire la prezenţa unor ‘fulgi mici albi care plutesc în jurul Staţiei’, a precizat NASA într-un comunicat, citat de Agerpres.
Imaginile furnizate de echipaj confirmă scurgerea de la unul din sistemele de răcire, care fusese deja defect în noiembrie 2012. Amoniacul este folosit pentru răcirea circuitelor prin care trece electricitatea produsă de panourile solare.
Potrivit Interfax, echipajul celei de-a 35-a expediţii a informat că viteza scurgerii de amoniac din sistemul de răcire a crescut.
NASA a declarat că echipajul nu este în pericol şi că ISS continuă să funcţioneze ‘în mod normal’.
Pe de altă parte, publicaţia Argumenty scrie vineri că, dacă în următoarele două zile scurgerea nu va fi oprită, circuitul de răcire a panourilor solare, unde s-a produs accidentul, nu va mai putea fi utilizat.
Experţii ruşi şi americani se vor consulta în legătură cu scurgerea de amoniac detectată pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a indicat vineri şeful segmentului rus al Staţiei, Vladimir Soloviev, apreciind că este vorba de ‘o anomalie foarte gravă’.
‘Ei (americanii) se confruntă într-adevăr cu o anomalie gravă, foarte gravă’, a declarat Soloviev, citat de agenţia Interfax, adăugând că părţile rusă şi americană urmează să se pună de acord vineri asupra posibilităţii ca echipajul de pe ISS să efectueze o ieşire în spaţiu pentru a detecta cu exactitate locul prin care se produce scurgerea de amoniac.
O sursă din industria spaţială rusă a indicat pentru Interfax că, potrivit informaţiilor preliminare ale NASA, ieşirea în spaţiu a doi astronauţi americani a fost planificată pentru sâmbătă (16:15-16:30), iar operaţiunea de detectare a locului prin care se produce scurgerea ar urma să fie încheiată în jur de 22:00.
În noiembrie anul trecut, astronauţii de pe ISS au ieşit pe neaşteptate în spaţiu deschis pentru a stopa o scurgere de amoniac. Având în vedere toxicitatea amoniacului, chiar şi în concentraţii scăzute, astronauţii au lucrat în spaţiu cu o atenţie deosebită, pentru ca nicio picătură din această substanţă să nu ajungă în interiorul staţiei.