Probleme pentru Vladimir Putin pe partea economică, miliardarii pierd bani grei şi au început să critice războiul. Mikhail Fridman, coproprietar al Alfa-Bank, a numit războiul cu Ucraina o tragedie pentru ruși și ucraineni și a cerut încetarea vărsării de sânge. Miliardarul, al șaptelea cel mai bogat om din Rusia, a afirmat aceste lucruri într-o scrisoare către angajații companiei sale LetterOne, potrivit Financial Times.
Miliardarul a menționat că nu face o declarație politică, dar este convins că războiul nu poate fi o soluție la probleme. El a mai spus că soluționarea conflictului de până acum pare „înfricoșător de îndepărtată”.
La rândul său, miliardarul Oleg Deripaska, proprietarul celui mai mare producător de aluminiu din lume, a cerut pace pe canalul său Telegram: „Pacea este foarte importantă! Trebuie să începem negocierile cât mai curând posibil.”
Ruşii iau cu asalt bancomatele, de teama unei prăbuşiri a rublei şi a unei crize de numerar VIDEO
Duminică mai devreme, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că o delegație rusă a sosit în Belarus pentru discuții cu partea ucraineană. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky s-a declarat inițial împotriva ideii de a purta discuții în Belarus. Cu toate acestea, după o conversație între Zelensky și președintele belarus Alexander Lukașenko, Kievul a decos să trimită o delegație pentru a negocia cu partea rusă.
Fondul suveran norvegian, cel mai mare din lume, îngheață active rusești de aproape 3 miliarde de dolari, probleme sporite pentru Vladimir Putin
Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, cu o valoare de 1,3 trilioane de dolari, a înghețat activele sale rusești, evaluate la aproape 3 miliarde de dolari și le va scoate la vânzare.
Fondul suveran de avere al Norvegiei își va cesiona activele rusești ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, a anunțat duminică premierul norvegian, potrivit The Guardian.
Fondul suveran de 1,3 trilioane de dolari este cel mai mare din lume. Activele sale rusești, care includ obligațiuni guvernamentale și acțiuni la aproape 50 de companii, valorau 2,83 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2021.
„Am decis să înghețăm investițiile fondului și am început un proces de vânzare (din Rusia)”, a declarat premierul Jonas Gahr Stoere.
Elveţia ar putea decide luni să îngheţe activele ruseşti, a sugerat duminică preşedintele Ignazio Cassis, în faţa presiunii tot mai mari ca această ţară, un hub al comerţului cu hidrocarburi ruseşti şi centru financiar popular în rândul oligarhilor ruşi, să adopte sancţiuni puternice, transmite AFP.
„Foarte probabil Consiliul Federal va decide în această direcţie mâine (luni)” în cadrul unei şedinţe extraordinare, a declarat preşedintele Cassis pentru postul public RTS, întrebat dacă Elveţia va îngheţa activele ruseşti în valoare de miliardele pe care le găzduieşte.
„Dar nu pot anticipa decizii care nu au fost încă luate”, a adăugat el, precizând că decizia „va ţine cont şi de neutralitatea Elveţiei”.
La Bruxelles, unul din cei şapte membri ai guvernului federal, Karin Keller-Sutter, care deţine portofoliul justiţiei şi al poliţiei, a declarat că, personal, susţine „o consolidare a măsurilor faţă de Rusia” şi a precizat că administraţia pregăteşte măsuri, subliniind totodată că va rămâne la latitudinea Consiliului Federal să decidă.
Acesta din urmă este supus unei presiuni puternice pentru a lua măsuri dure în lumina a ceea ce au decis marile puteri occidentale.
Presiunea vine în primul rând din stradă, unde sâmbătă au ieşit, la Berna, între 10.000 şi 20.000 de manifestanţi, alături de alte câteva mii în alte mari oraşe ale ţării, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, dar şi pentru a cere Consiliului Federal să facă mai mult.
Ambasadorul Ucrainei în Elveţia, Artem Ribcenko, a solicitat într-un interviu acordat Sonntags Zeitung îngheţarea activelor membrilor guvernului rus.
Potrivit statisticilor Băncii Reglementelor Internaţionale, pasivele băncilor elveţiene faţă de clienţii ruşi erau de 23 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2021, dintre care 21,4 miliarde de dolari sub formă de depozite.
Totodată, oligarhii ruşi au participaţii la capitalul unor companii elveţiene importante.
În plus, 80% din tranzacţiile cu petrol şi gaze ruseşti se realizează în Elveţia, potrivit estimărilor citate de presa elveţiană.
Sancțiunile economice îl sperie pe Vladimir Putin! Liderul de la Kremlin acuză Occidentul: ‘Sancțiunile sunt nelegitime!’
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat duminică plasarea în stare de alertă a „forţei de decurajare” a armatei ruse, care poate cuprinde o componentă nucleară, în a patra zi a invaziei Rusiei în Ucraina, relatează AFP. EFE notează că şeful statului rus a ordonat plasarea forţelor de descurajare ruse în „regim special de serviciu” după „declaraţii agresive” din partea principalelor ţări membre ale NATO, informează Agerpres.
„Responsabili de cel mai înalt grad din principalele ţări ale NATO îşi permit declaraţii agresive împotriva ţării noastre, de aceea îi ordon ministrului apărării şi şefului Statului Major General să pună forţele de descurajare ale armatei ruse într-un regim de serviciu special”, a declarat Putin, citat de TASS.
Preşedintele rus a dat aceste instrucţiuni într-o întâlnire cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi cu şeful Statului Major General al Forţelor armate, Valeri Gherasimov. „Am înţeles!”, s-a conformat ministrul rus al apărării.
Putin a subliniat că Occidentul face paşi neprietenoşi faţă de Rusia din punct de vedere economic, potrivit RIA Novosti.
„Mă refer la sancţiunile nelegitime bine cunoscute tuturor”, a spus el, referindu-se la valul de sancţiuni occidentale impuse Rusiei după invazia în Ucraina, pe care Kremlinul o numeşte drept „operaţiune militară specială” de „demilitarizare şi denazificare” a ţării vecine.
Forţele de descurajare ruse sunt un ansamblu de unităţi al căror scop este de a descuraja un atac împotriva Rusiei, „inclusiv în caz de război care implică utilizarea armelor nucleare”, potrivit Ministerului rus al Apărării.
Aceste forţe sunt echipate cu rachete, bombardiere strategice, submarine şi nave de suprafaţă. Pe plan defensiv, acestea cuprind un scut antirachetă, sisteme de control spaţial, apărare antiaeriană şi antisatelit.
Rusia a lansat joi o invazie în Ucraina, provocând o undă de şoc internaţională.