„În prezent, există o agravare a funcţiei respiratorii în relaţie cu starea sa imuno-depresivă, proprie stării sale clinice”, a declarat Ernesto Villegas, citând un comunicat difuzat de toată presa din ţară, de la spitalul militar din Caracas, unde preşedintele venezuelean primeşte îngrijiri medicale. „În prezent, el manifestă o nouă infecţie gravă”, a mai spus ministrul.
Chavez urmează o cură de „chimioterapie foarte puternică, între alte tratamente complementare”, a amintit ministrul Comunicaţiilor. „Evoluţia stării sale clinice continuă să fie foarte delicată”, a adăugat ministrul.
Chavez în vârstă de 58 de ani, s-a întors de la Havana, unde a fost operat, în Caracas, în urmă cu două săptămâni şi a fost internat imediat în spitalul militar din capitală, informează BBC online.
Chavez respiră cu ajutorul unei canule, după ce a suferit o traheotomie în urma complicaţiilor apărute după a patra intervenţie chirurgicală din decembrie, în Cuba.
Asupra stării de sănătate a lui Chavez planează încă misterul, cu toate că pe contul său de Twitter trimite numeroase mesaje poporului său, pe care îl asigură că totul va fi bine, lăsând să se înţeleagă că va reveni în fotoliul prezidenţial curând. Dar nimeni nu l-a mai văzut la faţă, nici măcar filmat pe patul de spital, de peste două luni.
Guvernul de la Caracas spune, totuşi, în mod repetat că Chavez continuă să conducă această ţară ce dispune de cele mai importante rezerve de petrol din lume. Aceste informaţii însă, nu mai conving aproape pe nimeni, iat venezuelanii au început să întrebe dacă mai au preşedinte sau nu şi cine conduce, de fapt, Venezuela. Guvernul nu a dat însă publicităţii nici un buletin medical despre starea „Primului Pacient” al Venezuelei.
Într-un gest fără precedent, înaintea plecării lui la Havana, Chavez l-a desemnat ca „moştenitor politic”pe vicepreşedintele Nicolas Maduro şi a îndemnat ţara să îl aleagă pe acesta dacă vor fi alegeri anticipate, aşa cum prevede Constituţia în caz de absenţă sau demisie a preşedintelui.