Problemele de sănătate au îngenunchiat-o pe Celine Dion! Anul trecut, Celine Dion a fost diagnosticată cu o boală rară numită sindromul persoanei rigide care afectează una dintr-un milion de persoane.
În aceste momente, artista în vârstă de 55 de ani, continuă tratamentul pentru boala neurologică de care suferă. Însă, afecțiunea este mult mai puternică și din această cauză Celine Dion nu este aptă pentru un turneu.
„Încerc din greu să-mi recapăt puterile, dar turneele pot fi foarte dificile (…) Este mai bine să anulăm totul acum, până când sunt cu adevărat gata să revin pe scenă”, a spus Celine Dion a în vârstă de 55 de ani.
La finalul anului trecut Celine Dion a apărut într-un videoclip în care, vizibil emoționată, a anunţat amânarea concertelor sale în Europa şi a povestit că de foarte multă vreme se confruntă cu probleme de sănătate.
„Recent, am fost diagnosticată cu o tulburare neurologică foarte rară, numită în engleză „stiff-person syndrome”(sindromul omului rigid)”, a mai spus artista.
Medicii i-au spus cântăreței că această tulburare de care suferă se caracterizează printr-o rigiditate musculară progresivă care îi provoacă dificultăţi la mers şi o împiedică să îşi folosească corzile vocale.
„Nu cunoaştem încă totul despre această boală rară, dar acum ştim că ea este cauza spasmelor musculare de care sufăr”, a spus cântăreaţa.
Boala Moersch-Woltman sau sindromul omului rigid este o tulburare neurologică rară ce se caracterizează prin rigiditate progresivă,
Specialiștii spun că de-a lungul timpului, foarte multe experimente au arătat că Sindromul persoanei rigide este o afecțiune autoimună
Aceasta debutează prin contractarea mușchilor axiali, acesta fiind primul stadiu al bolii, iar apoi, pe parcurs se vor raporta dureri, disconfort al spatelui sau redoare, durere în întreg spatele ce se poate agrava la tensiune sau stres. Din nefericire, din cauza componentelor psihologice puternice încă din primele stadii, pacientul este încadrat drept psihogenic, iar asta face că tratamentul să fie amânat o perioadă.
Stadiu tardiv, un alt stadiu al acestei boli este atunci când mușchii membrelor proximale devin afectați, mai ales atunci când pacientul este supărat, furios sau surprins. Acest stadiu provoacă spasme extreme de dureroase care se remit lent, iar pacientul începe să se miște încet pentru a ameliora durerea, deoarece mișcările rapide induc spasme severe. Mai mult, extremitățile sunt afectate de asemenea în cazul mișcărilor rapide. De aici calitatea vieții pacientului este afectată la un nivel destul de ridicat, făcând imposibilă în cele mai multe cazuri viață socială sau cea profesională.
Specialiștii atrag atenția că stadiul final al acestei bolii este copleșitor, deoarece foarte puțini mușchi par a fi evitați de această boală. Concret, apar deformații ale articulațiilor și pot apare chiar fracturi scheletice și rupturi musculare în timpul spasmelor, mușchii fetei și cei faringieni fiind de asemenea afectați. S-a constatat că postchirurgical, leziunile abdominale prezintă risc ridicat de rupturi spontane. Din păcate, în acest stadiu deja activitățile considerate simple sunt profund afectate.