Numărul morţilor de coronavirus în România a ajuns la 12, arată bilanţul făcut public de autorităţi miercuri dimineaţă. Trei dintre decese s-au produs în Suceava, pacienţii având vârste de 59, 71 şi 80 de ani, toţi cu alte afecţiuni medicale grave.
Nu mai puţin de 762 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus în România a ajuns la 762, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.
Peste 10 la sută dintre numărul personale infectate cu COVID-19 sunt medici şi asistente de la Spitalul Judeţean Suceava. Este vorba despre 103 cadre medicale diagnosticate cu noul, a anunţat Grupul pentru Comunicare Strategică.
„Conform datelor raportate către Institutul National de Sănătate Publică din teritoriu, în prezent, un număr de 103 cadre medicale sunt diagnosticate cu COVID 19, după cum urmează:
43 Medici (27 medici Suceava)
45 Asistenți medicali ( 30 asistenți medicali Suceava)
14 Infirmieri ( 13 infirmieri Suceava)
1 îngrijitoare”, se arată în informarea Grupului de Comunicare Strategică.
Cadrele medicale susţin că nu au primit materiale de protecţie, iar şefii au chemat pe toată lumea la spital, în acelaşi timp, chair şi pe cei despre care se ştia că sunt infectaţi. Situaţia revoltătoare e subiectul unui dosar penal dechis pentru zădărnicirea combaterii bolilor, conform Mediafax.
E şi cazul medicilor din Craiova care au tras un semnal de alarmă deoarece se află în prima linie de luptă împotriva coronavirusului și nu au echipamente de protecție.
Spitalul de Urgenţă „Dimitrie Gerota” din Bucureşti” e în carantină din cauza unui singur om. E vorba depsre un fost ofiţer MAI care a minţit că nu a fost plecat în străinătate. Bărbatul a fost, de fapt, în Israel, de unde s-a îmbolnăvit de coronavirus, boala infecţioasă pe care a dat-o mai departe odată ce s-a întors în ţară.
Autorităţile au întocmit un dosar penal pentru bărbatul de 60 de ani, fostul ofiţer MAI, care a fost depistat cu coronavirus şi internat la Spitalul Dimitrie Gerota.
E scandal şi la Spitalul Sf. Ioan din București. Mai mulți angajați au făcut o plângere penală la adresa conducerii deoarece susţin că nu există stocuri de echipamente de protecție împotriva coronavirus. De cealaltă parte, directorul medical spune însă că este vorba despre răzbunări personale.
„Până în acest moment nu avem absolut niciun caz de infecție confirmată cu COVID în Spitalul Sf. Ioan. Cu toate acestea, s-au luat absolut toate măsurile organizatorice și de prevenție, în conformitate cu dispozițiile pe care le-am primit de la instituțiile abilitate.
Noi dispunem de toate materialele sanitare, de toate echipamentele de protecție necesare, combinezoane, mănuși, botoși, măști și ochelari de protecție.
Avem pregătite 26 de paturi de terapie intensivă, dotate cu 20 de ventilatoare și 30 de monitoare, deci putem face față unui flux de pacienți cu COVID.
Dintr-un alt punct de vedere, constat cu tristețe că există două tipuri de medici în momentul de față în România. Există aceia care se luptă pentru acest popor, împotriva unei boli cumplite și care stau la spital de dimineața până seara, și există și oportuniștii, aceia care se folosesc de o împrejurare tragică pentru a-și urmări ambiții personale”, a declarat Bogdan Geavlete, directorul medical al Spitalului Sf. Ioan din București, conform Digi24.ro.
Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 din București au anunțat marți deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu.
De asemenea, managerul Spitalului Universitar din Capitală a fost demis de ministrul Sănătăţii. Corpul de control a descoperit că Adriana Nica a luat măsuri împotriva coronavirusului, numai după ce prezenţa COVID-19 a fost confirmată la pacienţi din spital. Unul dintre românii ucişi de virus a fost internat la Spitalul Universitar.
În plină pandemie de coronavirus, 7 medici, 23 de asistenți medicali, plus personal auxiliar de la Spitalul Floreasca au fost plasate în carantină după ce au intrat în contact cu un pacient testat pozitiv cu coronavirus, potrivit România TV.
Totodată, trei secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, respectiv Obstetrică-ginecologie, Neonatologie şi Sala de naşteri, au fost plasate duminică în carantină, în urma unor suspiciuni de contaminare cu noul coronavirus.
O situație îngrijorătoare este şi la Arad, unde un pacient infectat cu coronavirus a decedat. Medicii spitalului din Arad își plâng de milă și explică că la este teamă ca situația să nu ajungă ca cea din Suceava, unde 52 de cadre medicale au fost confirmate cu coronavirus, conform specialarad.ro.