Gabriela Firea a precizat că procedurile de fertilizare in vitro vor fi decontate, în condiţiile în care există un consens în coaliţia de guvernare pentru a sprijini măsurile de combatere a declinului demografic.
Citeşte şi: Natalitatea în România, la pământ! În 2021 s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 100 de ani
La programul naţional de decontare a procedurilor de fertilizare in vitro pot aplica cuplurile, fie că e vorba despre persoane căsătorite sau necăsătorite. De asemenea, se pot înscrie pentru decontarea FIV şi femei singure.
Suma decontată include atât tratamentele necesare înainte şi după FIV, plus toate analizele de care este nevoie în perioada respectivă de monitorizare, conform Mediafax.
Potrivit sursei citate, pacientele şi partenerii lor vor beneficia de zile libere atât în ziua de recoltare, cât şi pentru embrio-transfer.
Toate procedurile vor fi realizate la recomandarea medicului, fără a exista criterii de natură financiară. De asemenea, vor fi decontate atâtea proceduri câte recomandă medicul.
Mai mult, Gabriela Firea, ministrul Familiei, a anunţat şi legalizarea transplantului de material genetic, de la donatori. Şi în acest caz, se vor deconta decontează câte proceduri sunt recomandate de către medicii specialiști.
Firea a amintit că programul naţional de decontare a procedurilor de fertilizare in vitro este asemănător măsurii pe care a implementat-o atunci când a condus Primăria Capitalei. E vorba despre măsura care a dus la naşterea a mai mult de 500 de copii în Capitală, iar alte peste 100 de sarcini sunt în evoluţie.
Citeşte şi: Cele mai bune remedii naturale pe bază de stafide. Curăţă stomacul, ficatul şi cresc libidoul
Totodată, Gabriela Firea a precizat că Ministerul Familiei va începe program de testare genetică pentru depistarea cancerului de sân. Prin intermediul acestuia vor putea fi acordate finanţări de câte 3.500 de euro, precum şi un program de evaluare a riscului de apariţie a cancerului de sân, ce prevede decontarea testelor genetice cu câte 2.500 de lei.
Ministrul Familiei a mai spus că lucrează şi la legea separării copilului de familie, precum şi la dezvoltarea unei reţele de 150 de centre de zi pentru copii aflaţi în situaţii de risc.
De situaţia copiilor românilor care lucrează în străinătate se va ocupa un departament special.
Printre proiectele anunţate de ministrul Familiei se mai numără înfiinţarea Obeservatorului naţional al copiilor, precum şi acordarea de facilităţi fiscale antreprenorilor care angajează femei.