Zece dintre acuzaţi, aflaţi în detenţie provizorie de mai multe luni, erau închişi într-o cuşcă cu geam blindat, iar alţi doi, aflaţi în libertate sub supraveghere, stăteau pe o bancă, la această primă şedinţă a unui proces considerat de opoziţie emblematic pentru represiune.
„Cazul Bolotnaia”, după numele pieţei din centrul Moscovei unde au degenerat protestele din 6 mai 2012 faţă de întoarcerea la Kremlin, cu o zi înainte, a lui Vladimir Putin pentru un al treilea mandat de preşedinte, implică în total treizeci de persoane.
Zeci de activişti din cadrul opoziţiei au manifestat joi în faţa tribunalului, agitând pancarte cu fotografii ale „prozonierilor”, cerând eliberarea lor.
Majoritatea inculpaţilor sunt cetăţeni obişnuişi, care nu fac parte din vreo mişcare politică, cum este cazul lui Iaroslav Belousov, un student la Ştiinţe Politice la prestigioasa Universitate de Stat din Moscova.
Unii sunt acuzaţi că au aruncat cu sticle de plastic, alţii că au răsturnat cabine de toalete publice sau că s-au opus forţelor de ordine, dar toţi au fost acuzaţi de „tulburări masive”, un delict care, potrivit Codului Penal rus, constă în „atingere la adresa ordinii publice în cadrul unei mulţimi, (prin) incendiere voluntară, distrugere de bunuri sau utilizarea de arme de foc sau explizivi”.
Totuşi, în cursul acestei manifestaţii, nu s-au înregistrat morţi, răniţi grav şi nu au fost provocate incendii.
Opoziţia a acuzat poliţia că a provocat confruntările.