Magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti au aprobat solicitarea Vioricăi Oniga de strămutare a procesului său de la Tribunalul Prahova la Tribunalul Buzău, decizia instanţei fiind definitivă.
Prin soluţia pronunţată, judecătorii Curţii de Apel Ploieşti menţin în totalitate actele din dosarul care până acum s-a aflat pe rolul Tribunalului Prahova, au declarat reprezentanţi ai Curţii de Apel Ploieşti.
Potrivit Mediafax, fostul şef al Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova Viorica Oniga, trimisă în judecată pentru fapte de corupţie, a solicitat strămutarea procesului său de la Tribunalul Prahova la o altă instanţă invocând, printre altele, mediatizarea excesivă a dosarului său. Astfel, în cererea de strămutare depusă la instanţă, avocatul Vioricăi Oniga susţine că imparţialitatea judecătorului dosarului ar putea fi „ştirbită” de mediatizarea excesivă a acestui caz.
Vezi şi: Un alt membru al Comisiei pentru persoane cu handicap Prahova, condamnat la închisoare
Avocatul Vioricăi Oniga consideră că această mediatizare este „aptă să înfrângă prezumţia de nevinovăţie şi să lezeze iremediabil dreptul inculpatei de a beneficia de un proces echitabil” şi acuză că „opinia publică a fost alimentată frecvent de opinii politice şi juridice manifestate în cadru public, în care singura persoană vinovată de neregulile găsite la comisie a fost declarată Viorica Oniga”.
În cererea de strămutare, avocatul Vioricăi Oniga mai susţine că niciun judecător de la Secţia Penală a Tribunalului Prahova „nu este compatibil să judece cauza, având în vedere faptul că fiecare dintre magistraţi pe parcursul urmăririi penale a admis propunerile de arestare preventivă formulate succesiv faţă de o parte din inculpaţii trimişi în judecată”.
Avocatul lui Oniga mai invocă şi „sentimentul de ură şi dispreţ la adresa inculpatei” creat în rândul comunităţii locale, apărătorul spunând că Oniga este, „practic, deja condamnată” deşi până acum nu s-a pronunţat o decizie a instanţei în acest sens.
Viorica Oniga, de profesie medic, a fost trimisă în judecată în luna septembrie, alături de alte 12 persoane, în dosarul certificatelor de handicap eliberate fraudulos la Prahova.
Oniga este acuzată de luare de mită, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată şi în formă continuată, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată, şi fals intelectual, în formă continuată. Printre inculpaţii trimişi în judecată în acelaşi dosar se numără Ioana Borcan, membru al comisiei de evaluare condusă de Viorica Oniga, Georgeta Neacşu,angajat al Administraţiei Serviciilor Social Comunitare din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti şi Lucian Manea, asistent medical la Spitalul Municipal Ploieşti.
Inculpaţii din acest dosar sunt acuzaţi că au eliberat zeci de certificate de handicap pe bază de acte false, certificate în baza cărora beneficiarii au primit, fără a fi avut acest drept, indemnizaţiile prevăzute de lege, prejudiciul adus bugetului public în acest caz fiind de câteva milioane de lei.