Pe baza observaţiilor realizate timp de trei ani cu ajutorul satelitului CryoSat, ESA arată că partea de topire a banchizei de vest a Antarcticii în procesul de creştere a nivelului global al apelor ar fi cu 15% mai mare decât se estimase anterior, pe baza măsurătorilor făcute în perioada 2005-2010, scrie Agerpres.
Andrew Shepherd de la Universitatea Leeds din Marea Britanie, care a supravegheat cercetările, a arătat totuşi că pierderea suplimentară de gheaţă ar putea fi explicată de o topire accelerată, dar şi de măsurătorile mai precise realizate cu ajutorul satelitului CryoSat.
Topirea banchizelor Antarcticii şi Groenlandei sunt supravegheate atent de către cercetători, ca urmare a impactului lor asupra nivelului apelor. Creşterea nivelului apelor este provocată, de asemenea, de topirea şi a altor gheţari, dar şi de dilatarea termică provocată de încălzirea apelor oceanelor.
Nivelul mediu al apelor a crescut cu 19 centimetri între 1901 şi 2010, respectiv o medie anuală de 1,7 milimetri. Dar creşterea a fost mai importantă în ultimii 30 de ani, când media a fost de 3,2 milimetri pe an.
Rezultatul cercetărilor agenţiei europene au fost prezentate în cadrul unei întâlniri desfăşurate la American Geophysical Union, în San Francisco.