Liviu Dragnea a plecat de la instanţa supremă înconjurat de gărzi de corp. Un bodyguard, ridicat de jandarmi VIDEO UPDATE

Liviu Dragnea, președintele PSD, a venit marți la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se desfășoară procesul în care este judecat pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman. El a fost huiduit de un grup de oameni strânşi în faţa instanţei.
Alina Costache
03 oct. 2017, 03:35
Liviu Dragnea a plecat de la instanţa supremă înconjurat de gărzi de corp. Un bodyguard, ridicat de jandarmi VIDEO UPDATE

UPDATE Cei doi bodyguarzi acuzati de violenta au fost dusi la Sectia 1 de Politie, unde s-a stabilit că aceştia nu au antecedente penale. Unul dintre ei a fost amendat cu 200 de lei, potrivit unor surse din politie.

UPDATE Un scandal a izbucnit marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție, între susținătorii lui Liviu Dragnea și un mic grup de protestatari, după terminarea procesului în care președintele PSD este judecat pentru instigare la abuz în serviciu.

La terminarea procesului, în momentul în care Dragnea a ieșit afară, un bărbat a încercat să-l blocheze pe Mălin Bot în sediul instanței, însă a fost ‘eliberat’ de un jandarm.

În curtea interioară a instanței, susținătorii lui Dragnea s-au îmbrâncit atât cu protestatarii, cât și cu jurnaliștii, chiar dacă la fața locului se afla un dispozitiv impresionant de jandarmi. Jurnalistul Mălin Bot a reclamat faptul că un bărbat l-a lovit, agresorul fiind ridicat de jandarmi și băgat în dubă.

„Nu am venit cu nicio ‘gorilă’. Nu știu cine sunt, eu am stat în instanță. Nu am chemat pe nimeni”, a declarat Liviu Dragnea, care și-a făcut cu greu loc să ajungă la mașină.

Codrin Ştefănescu a adus lămuriri despre prezenţa sa şi a celorlalte persoane la sediul ICCJ, susţinând că sunt „colegi vechi din PSD”.

„Sunt pesedişti vechi, unii sunt eroi ai revoluţiei (…) Am aflat de la televizor despre acest proces, am aflat că aici este vechea echipă de manifestanţi de profesie şi, la partid fiind, am luat câiva colegi şi am venit aici. Suntem alături de Liviu Dragnea”, a spus Codrin Ştefănescu.

UPDATE Liviu Dragnea a ieşit de la Înalta Curte. Pentru a evita întrebările jurnaliştilor şi îmbulzeala, el a fost înconjurat de câteva gărzi de corp însoţite de Codrin Ştefănescu.

Gărzile de corp ar fi membri ai Clanului Duduienilor, potrivit Ştiripesurse.ro. Codrin Ştefănescu a spus că aceştia sunt eroi ai Revoluţiei din 1989. „Am venit până aici. Mai mulţi au venit să îl susţină pe Liviu Dragnea. Nu a chemat nimeni vreun bodyguard. Suntem aici alături de Liviu Dragnea. Uitaţi ce agresivi şi isterici sunt ăştia. Noi am venit cu mai mulţi foşti luptători de la Revoluţia din 1989”, a spus Ştefănescu.

Ionel Marineci, unul dintre inculpații din dosarul lui Liviu Dragnea, le-a spus marți judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție că nu mai dorește să fie judecat prin procedura simplificată, așa cum optase la începutul procesului.

Instanța supremă a reluat de la zero procesul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

Trei dintre inculpați — Adriana Botorogeanu, Gheorghe Nicușor și Anisa Stoica — au declarat că își mențin cererea de a fi judecați prin procedura simplificată, care presupune recunoașterea vinovăției și scăderea cu o treime a pedepselor.

În schimb, Ionel Marineci, la data faptei șef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului și familiei, a spus în sala de judecată că nu mai vrea să fie judecat prin procedura simplificată.

„Nu îmi mai mențin opțiunea de a fi judecat prin procedura simplificată, deoarece am de adus niște argumente”, a precizat Ionel Marineci.

„Asta înseamnă că vă susțineți nevinovăția?”, l-a întrebat președintele completului de judecată, Ștefan Pistol.

„Nu neapărat. M-am consultat cu avocatul meu și am argumente pe care le voi susține în cursul cercetării judecătorești. Înțeleg foarte bine consecințele judecării prin procedura normală”, a răspuns Marineci.

Tot acum, avocata care o apără pe Bombonica Prodana, fosta soție a lui Dragnea, a cerut sesizarea CCR cu o excepție de neconstituționalitate, cu privire la articolul 175, alin. 2 din Codul penal, care se referă la calitatea funcționarului public în sensul legii penale.

Art. 175, alin. 2 Noul Cod penal

Funcţionar public

(2) De asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.

 

UPDATE La intrarea în sediul instanței, Dragnea a fost întâmpinat de aproximativ 10 protestatari, care i-au reproșat implicarea în dosarul Belina.

Dragnea nu a dorit să dea declarații jurnaliștilor, în timp ce protestatarii strigau: „Justiție, nu corupție!”. Unul dintre ei i-a fluturat prin faţa ochilor o pereche de cătuşe.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârșirea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

 

Procesul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman, a fost reluat de la zero, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Decizia reluării acestui proces a fost luată în 5 septembrie, în condiţiile în care judecătoarea Anamaria Dascălu se va pensiona şi nu va mai face parte din completul căruia i-a fost repartizat acest dosar, fiind înlocuită de Constantin Epure. Astfel, a fost invocată o decizie a CEDO, fiind pusă în discuţie din oficiu reluarea procesului. 

În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. „În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, susţine DNA.

Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefii din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie – 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

La cererea Bombonicăi Prodana, care a invocat o excepţie de neconstituţionalitate, instanţa supremă a sesizat Curtea Constituţională în privinţa definiţiei abuzului în serviciu. CCR a decis că impunerea unui prag valoric în ceea ce priveşte abuzul în serviciu este de competenţa Parlamentului, precizând că reglementarea valorii pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de abuz în serviciu este necesară pentru delimitarea răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică. Ministerul Justiţiei a anunţat că, urmare a deciziei CCR, infracţiunea de abuz în serviciu urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.

 

viewscnt

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii