Magistraţii de la Tribunalul Dolj au hotărât să menţină măsura controlului judiciar faţă de Bogdan Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor şi senator de Olt. Hotărârea a fost luată la primul termen al dosarului mutat de la Tribunalul Olt, în care Vâlcov este judecat pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă, al doilea dosar în care fostul senator oltean a fost trimis în judecată de procurorii DNA.
Totodată, judecarea cauzei pe fond a fost amânată pentru 11 octombrie, anunţă Mediafax.
Procesul lui Vâlcov va fi reluat de la zero, reaudierea martorilor urmând să înceapă din octombrie, când se vor prezenta în faţa instanţei doljene Cristian Ramba şi Alexandru Mocanu.
Decizia CEDO, aplicată şi în cazul lui Liviu Dragnea, a determinat instanţa din Dolj să pună în discuţie la termenul de miercuri necesitatea readministrării probelor, aspect susţinut şi de avocaţii inculpatului, care au precizat că „judecătorul care se pronunţă trebuie să fie şi cel care a administrat probele, să-şi facă o convingere intimă cu privire la acestea”. Reaudierea martorilor a fost susţinută în faţa instanţei şi de Darius Vâlcov.
„Menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan. Admite cererea formulată de inculpat. Modifică conţinutul obligaţiei impusă acestuia de a se prezenta săptămânal la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, Poliţia Municipiului Slatina, respectiv o dată la două săptămâni. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. (…) Pe fondul cauzei, pentru audierea martorilor Ramba Christian Virgil şi Mocanu Marian Alexandru, se amână cauza la 11.10.2017”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.
Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj pe 20 iulie, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis cererea lui Vâlcov.
În acest dosar, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată, în anul 2015, pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă.
Potrivit DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.
Anchetatorii mai spun că, în aceeaşi manieră a procedat inculpatul şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA. Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.
De asemenea, la data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA.
Pe rolul ÎCCJ se află, în curs de judecare, un alt dosar, în care Vâlcov, Prina Minel Florin, Şuşală Lucian Petruţ, Timofte Petre Bogdan şi Tomescu Constantin Cristian sunt inculpaţi pentru infracţiuni de corupţie precum şi trafic de influenţă, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, infracţiuni de evaziune fiscală. Darius Vâlcov a fost acuzat de DNA de trafic de influenţă pentru că ar fi primit aproximativ două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, firmă care a derulat contracte cu Compania de Apă Olt pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare din oraşele Slatina, Scorniceşti şi Potcoava.