Procesul lui Năstase în dosarul „Zambaccian”, amânat cu trei luni VIDEO

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus amânarea cu trei luni a dosarului Zambaccian în care este judecat Adrian Năstase şi soţia sa, un nou termen al procesului fiind fixat pentru 9 septembrie.
Filip Stan
03 iun. 2013, 12:44
Procesul lui Năstase în dosarul

„Aştept cu încredere o soluţie de achitare. Astăzi a fost doar o fază de dezbateri. Probabil studenţii de la drept ar fi fost fericiţi să participe la ele”, a declarat Adrian Năstase.

Acesta a afirmat că acest dosar a prilejuit mai multe premiere în jurisprudenţa românească. „Astăzi, pentru prima oară, am participat la Înalta Curtea la dezbaterea unei cereri de recuzare a unui judecător. Din punctul meu de vedere, rezultatul strâns al cererii de recuzare, de 3 la 2 împotrivă, arată că argumentele noastre erau serioase, solide”, a apreciat Năstase.

„În ceea ce mă priveşte, nicio faptă de-a mea nu se prescrie, potrivit regulilor DNA. Ţin să vă amintesc că a fost modificată şi regula prescripţiei speciale din Codul penal, care a căpătat altă interpretare din partea ICCJ, eliminându-se perioada în care o cerere de neconstituţionalitate s-a aflat la CCR, pentru evitarea invocării prescripţiei speciale în cele două dosare penale (Zambaccian şi Trofeul Calităţii – n.r.)”, a mai spus Adrian Năstase.

Întrebat de ce a venit la acest termen de judecată însoţit de către fiii săi, Năstase a răspuns: „Ei au vrut să fie alături de noi. Cred că ar fi fost un gest neînţelept din partea noastră să nu-i lăsăm să participe”.

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă format din preşedintele Aida Popa şi judecătorii Angela Dragnea, Rodica Cosma, Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan a reluat luni judecarea recursurilor formulate de Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu în dosarul „Zambaccian”.

La începutul discuţiilor, avocaţii au anunţat că au depus 14 cereri de probatorii şi că au invocat numeroase excepţii de neconstituţionalitate sau neconvenţionalitate.

Totodată avocaţii au arătat că au depus două cereri de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan. Unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, Liviu Popescu, a explicat instanţei că una dintre cele două solicitări reprezintă efectiv cererea de recuzare, iar a doua este o cerere de constatare a nelegalităţii tuturor actelor normative care au stat la baza transferului Ioanei Bogdan din funcţia de procuror DNA în cea de judecător la instanţa supremă, potrivit Mediafax.

Avocatul a arătat că judecătoarea Ioana Bogdan nu mai poate face parte din acest completul, întrucât s-a pronunţat anterior în dosarul „Trofeul calităţii”, în judecarea fondului cauzei.

Un alt avocat al lui Năstase, Ion Cazacu, le-a citit judecătorilor pasajul din motivarea completului de judecată de la fond din dosarul „Trofeul calităţii”, în care se arăta că Adrian Năstase reprezintă exponentul cel mai înalt al corupţiei din România. Avocatul a susţinut că, în opinia lui şi a clientului său, magistratul Ioana Bogdan nu poate da dovadă de imparţialitate după ce a luat o astfel de hotărâre alături de alţi doi judecători şi după ce a fost procuror în Direcţia Naţională Anticorupţie şi consilier al lui Daniel Morar, fostul şef al DNA.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a suspendat judecarea recursurilor făcute în dosarul „Zambaccian”, iar un alt complet al instanţei urmează să soluţioneze aceste două cereri.

Instanţa a respins cererea avocaţilor lui Adrian Năstase de recuzare din completul de judecată a Ioanei Bogdan.

În martie 2012, un complet de trei judecători de la Curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi l-a achitat pentru infracţiunea de luare de mită, informează Agerpres.

Magistraţii au mai decis atunci achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Dana Năstase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.

ÎCCJ a hotărât în cazul fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu achitarea pentru luare de mită, pentru spălare de bani, pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi a stabilit încetarea procesului penal pentru participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, însă a decis condamnarea la trei ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

Completul de trei judecători a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian aparţinând soţilor Năstase şi a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentând prejudiciul constatat în dosar. În plus, instanţa i-a obligat pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu la plata sumei de 60.000 de lei către stat, reprezentând cheltuieli de judecată.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată pe 5 mai 2010 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar ‘Zambaccian I’. Irina Jianu este învinuită de complicitate la dare de mită.

DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Orașul important din Italia, vizitat de foarte mulți români, care s-a săturat de turiști. Ce măsuri au în plan autoritățile
Capital.ro
Au fost interzise! Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum
Playtech.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale, contestat la Curtea Constituțională. În ce caz se pot anula alegerile?
DailyBusiness
Călin Georgescu ar putea provoca un HAOS politic în România după victoria sa
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Silviu Prigoană n-ar fi avut niciun ban. „Dacă nu era Adriana, era Anonymus SRL”
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Carambol pe Autostrada A1. Șapte mașini au fost implicate și două persoane au fost rănite
Cancan.ro
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu avertizează tinerii din România: Așa cum au fost scoși în stradă, vor fi scoși la război
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Locuitorii din sudul Libanului revin acasă după armistițiul Israel-Hezbollah
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Un istoric ucrainean a vorbit despre planul rusesc de a împărți Ucraina în trei