Alături de procurorul Vasile Şelaru, au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, administratorii unor societăţi comerciale, Liviu Rădescu şi Iulian-Dănuţ Rădescu, pentru cumpărare de influenţă, inculpatul Ionel Lăcătuşu, deţinut într-o altă cauză, sub acuzaţia de cumpărare de influenţă, în formă continuată, şi Cezar Cătălin Puiu şi Octavian Solomon, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru mărturie mincinoasă, potrivit unui comunicat emis de DNA.
Potrivit anchetatorilor, la sfârşitul anului 2013, Vasile Şelaru i-a promis lui Ionel Lăcătuşu că va efectua demersuri pe lângă magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi, în sensul soluţionării favorabile a apelului formulat de acesta din urmă.
„În acest context, inculpatul Şelaru Vasile a solicitat şi primit de la inculpatul Lăcătuşu Ionel, cu titlu de împrumut, suma de 13.000 lei, fără a se stabili un termen clar de restituire a banilor. După aproximativ 2-3 săptămâni, Vasile Şelaru a restituit suma de 5.000 lei, iar diferenţa de 8.000 lei a fost păstrată pentru continuarea demersurilor în vederea obţinerii unei soluţii favorabile pentru inculpatul Ionel Lăcătuşu”, arată procurorii.
Ulterior, pe data de 27 mai 2104, Vasile Şelaru, lăsând impresia că are influenţă asupra unui ofiţer de poliţie din cadrul IPJ Vaslui, care avea spre soluţionare o cerere de avizare a unei firme de pază, a solicitat de la o persoană suma de 700 lei, pentru a-l determina pe ofiţerul respectiv să rezolve favorabil acea cerere.
„La data de 29 mai 2014, inculpatul Şelaru Vasile i-a promis inculpatului Rădescu Liviu că va interveni pe lângă un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care supraveghea cercetările într-un dosar penal ce viza săvârşirea unei game variate de infracţiuni, acceptând, în acest sens de la acesta, cazarea într-un imobil de pe litoralul românesc. Scopul urmărit prin această intervenţie era acela ca, faţă de o rudă a inculpatului Solomon Octavian, suspect în dosarul respectiv, să nu se dispună vreo măsură preventivă privativă de libertate”, menţionează DNA.
În perioada 18-22 iulie, Vasile Şelaru a acceptat de la inculpatul Iulian-Dănuţ Bordea suma de 15.000 lei pentru ca, în calitatea sa de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, să-şi folosească influenţa pe lângă primarul unei comune din acelaşi judeţ, urmând ca edilul să dispună deblocarea sumei de 30.000 lei, pentru lucrări efectuate pe raza acestei unităţi administrativ-teritoriale, de o societate controlată de inculpatul Puiu Cezar-Cătălin.
„În data de 18 august 2014, cu ocazia inventarierii bunurilor personale deţinute în biroul de lucru de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, comisia constituită din procurori de la unitatea de parchet amintită a identificat, în fişetul inculpatului Vasile Şelaru, un număr de 65 cartuşe cu glonţ, dintre care doar 45 cartuşe erau deţinute fără drept”, se mai arată în comunicat.
În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 1.000 lei şi a unui număr de 45 cartuşe cu glonţ, ce constituie obiectele materiale ale infracţiunilor de influenţarea declaraţiilor respectiv nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul tehnic al Serviciului Român de Informaţii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iaşi, cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii şi preventive dispuse în cauză.