Procurorul-şef al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, că echipa de cercetare în cazul avionului prăbuşit în Apuseni a ajuns în apropierea locului accidentului şi urmează să înceapă cercetările.
Augustin Lazăr a spus că cele două persoane decedate în urma accidentului, respectiv pilotul Adrian Iovan şi o studentă, au fost transportate la Serviciul de Medicină Legală Alba, unde medicii legişti urmează să facă autopsiile.
„Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia coordonează ancheta şi au ajuns în apropierea locului unde se vor desfăşura cercetările. Aici se află o echipă de cercetare alcătuită din specialişti criminalişti de la Institutul de Criminalistică al Poliţiei Române, de la inspectoratele de poliţie din Alba şi Cluj. Activitatea de cercetare va începe în scurt timp, de îndată ce echipa va reuşi să ajungă la locul accidentului”, a spus Lazăr.
Trupul pilotului Adrian Iovan a fost scos din avion, luni noapte, de către echipe de descarcerare ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Bihor şi Cluj şi dus la Centrul de Primiri Urgenţe Câmpeni, judeţul Alba. La centrul din Câmpeni a fost dus, în cursul nopţii, şi trupul neînsufleţit al studentei care a decedat în urma accidentului aviatic.
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşit să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.
În avion se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studenta şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat dr. Victor Zota, coordonator de transplant.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.
VEZI SI: