„Având în vedere dezbaterile publice generate de iniţiativa Consiliului Superior al Magistraturii de modificare a Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, Secţia pentru procurori face următoarele precizări: În data de 04.10.2019, patru membri ai Secţiei au solicitat preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii întreaga documentaţie care a stat la baza lucrării având acest obiect, inclusiv actele în care s-au consemnat opiniile minoritare formulate în legătură cu modificările care au generat îngrijorare în rândul opiniei publice şi al magistraţilor. Facem precizarea că o parte a membrilor Secţiei pentru procurori nu a participat la şedinţa Comisiei nr.1 din data de 03.07.2019, dată în care au fost dezbătute aceste modificări, nefiind accesibilă nici ulterior forma care ar fi fost transmisă Comisiei juridice a Senatului României”, se arată într-un comunicat al Secţiei pentru procurori a CSM.
„După ce vom avea acces la toate înscrisurile, vom reveni public cu precizări pe marginea acestui subiect”, anunţă reprezentanţii secţiei.
Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie au solicitat joi demisia preşedintelui CSM, Lia Savonea, pe care o acuză că ar fi propus „în secret” modificarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate.
Lia Savonea a recunoscut că, începând cu data de 9 mai, CSM a iniţiat o lucrare având ca obiect modificarea legii ANI, dar susţine că a fost vorba de o „amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor”. Ulterior, Lia Savonea a catalogat, într-un comunicat, ca fiind „acţiuni de discreditare” la adresa sa informaţiile apărute în presă că ar fi întocmit o propunere de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea ANI.
Comunicatul semnat de Lia Savonea a venit după ce presa a relatat că ANI îi verifică averea.