Printre oamenii care aşteaptau să intre la audieri se află preşedinţi, membri ai secţiilor de vot, dar şi votanţi, aceştia fiind aduşi cu microbuzul şcolii la Drobeta Turnu Severin pus la dispoziţie de primarul comunei Devesel, Fabian Drocan.
Potrivit primarului din Devesel, Fabrian Drocan, oamenii au primit, în cursul zilei de joi, telefoane prin care au fost chemaţi la sediul Parchetului Tribunalul Mehedinţi la ora 18:00.
Persoanele care au ieşit de la audieri au declarat că li s-au cerut informaţii cu privire la referendumul din 29 iulie, dacă îşi recunosc semnăturile de pe liste sau dacă au votat de mai multe ori.
Alţi cetăţeni au fost aduşi la sediul Parchetului Tribunalului Mehedinţi cu maşina Poliţiei, după audieri aceştia fiind transportaţi în localitate în acelaşi mod.
„Din indiciile procurorilor a rezultat că sunt foarte multe persoane ce au votat şi pe listele permanente şi pe listele suplimentare. Este normal, în acest caz, să chemi un cetăţean care apare pe mai multe liste li să-l întrebi dacă a votat şi dacă îşi recunoaşte semnătura. Toţi aceşti cetăţeni sunt chemaţi ca martori”, a declarat Kovesi la Realitatea TV.
Totodată, aceasta a precizat că unii dintre cei chemaţi la audieri au afirmat că nu au votat şi că nu îşi recunosc semnătura care apare pe listele electorale. O altă descoperire a procurorilor este că pe unele liste apare o singură semnătură în dreptul a mai mulţi votanţi, iar unele CNP-uri fie nu există, fie au fost folosite în dreptul a mai mulţi votanţi.
Procurorul general a precizat că este de datoria Ministerului Public să cerceteze plângerile penale depuse după un proces electoral, aşa cum a făcut de fiecare dată. „Dintre cele 500 de plângeri, mai mult de jumătate vizează împiedicarea exercitării dreptului de vot şi mita electorală”, a spus Kovesi.
Aceasta a precizat că cercetările s-au efectuat în 17 judeţe, însă numai în două s-au înregistrat incidente în timpul audierilor. În plus, Kovesi a reclamat prezentarea mediatică inexactă a derulării procedurilor. „Nu s-au făcut audieri acasă, nu au fost ridicaţi oameni din biserică”, a afirmat procurorul adăugând că depunerea jurământului pe Biblie este o procedură impusă de către Codul de Procedură Penală, inclusiv în timpul audierilor efectuate de către procurori.