UPDATE. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat miercuri că aşteaptă finalizarea anchetei în cazul Serviciului de Ambulanţă Corabia, susţinând că sunt hazardate afirmaţiile potrivit cărora au fost decese din cauza întârzierilor ambulanţelor.
„Ştiu că este o anchetă începută în 2015, care s-a soldat cu punerea sub control judiciar a 11 conducători auto din cadrul Ambulanţei Corabia, situaţie care ne pune într-o postură dificilă, în sensul că cei de la Ambulanţa Corabia au trebuit să îşi ia toate măsurile astfel încât să asigure turele. Serviciul de ambulanţă trebuie să funcţioneze. Eu aştept finalizarea anchetei. Cred că este prematur să spunem că au fost decese din cauza întârzierilor sau întârzierilor voite. În acelaşi timp, noi vom sesiza Colegiul Medicilor vizavi de afirmaţiile procurorilor. Repet: este puţin hazardat să spunem că au fost decese din aceste motive”, a precizat Sorina Pintea, la Digi 24.
Întrebată dacă se furau carburanţi la Ambulanţa Corabia, ea a răspuns: „Nu, asta nu. Aştept să se termine ancheta. Nu comentez. Lăsaţi-mă să am şi eu rezervele mele vizavi de aceste lucruri”.
Ministrul a spus că fenomenul furtului de carburanţi a scăzut foarte mult comparativ cu anii 2015 – 2014.
Directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, doctorul Radu Nucă, a declarat miercuri, pentru News.ro, că în urma informării primite din partea Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia prin care mai mulţi ambulanţieri de la Corabia nu îşi mai pot exercita profesia timp de 60 de zile, acolo vor fi trimişi ambulanţieri din alte localităţi astfel ca activitatea să nu aibă de suferit.
“Am luat deja măsuri în acest sens. Am mobilizat conducătorii auto din Serviciul de Ambulanţă din staţia Caracal , din staţia Slatina, am transferat din compartimentul de transport conducători auto cu diplomă de ambulanţier pe urgenţă. Vom acorda ore suplimentare şi se suplineşte activitatea fără să fie perturbată la Corabia. Graficul întocmit pentru luna decembrie va fi respectat întocmai”, a afirmat directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt.
De asemenea, procurorii au anunţat că au extins cercetările şi pentru ucidere din culpă, investigând opt decese care ar fi putut surveni din cauza intervenţiei întârziate. Potrivit procurorilor, pentru a face economie de combustibil, şoferii se deplasau cu viteză mai mică decât prevede normativul. Astfel, reuşeau să obţină un surplus de motorină pe care şi-l înşuşeau.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Olt, pe data de 3 decembrie, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia a pus în mişcare acţiunea penală faţă de un număr de 15 inculpaţi, ambulanţieri în cadrul Serviciului de Ambulanţă Corabia pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals şi uz de fals.
De asemenea, la data de 4 decembrie, a fost luată măsura controlului judiciar faţă de 13 dintre aceştia, fiindu-le interzisă execitarea profesiei pe o perioadă de 60 de zile.
În luna august, au fost efectuate de către poliţiştii Serviciului de Investigarea a Criminalităţii Economice 17 percheziţii la domiciliile unor persoane şi sediul unei unităţi medicale din oraşul Corabia.
Percheziţiile au fost făcute într-un dosar penal în care mai multe persoane sunt bănuite că, în perioada 2015-2018, şi-ar fi însuşit, în mod repetat, combustibil din cota alocată lunar autospecialelor din dotare, prejudiciind astfel bugetul instituţiei publice. Prejudiciul urmează a fi stabilit în urma cercetărilor, au precizat anchetatorii.
Instituţia la care au avut loc percheziţii este staţia de Ambulanţă Corabia. În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe bidoane cu motorină.