UPDATE: Potrivit unui comunicat al instituției transmis miercuri, procurorii au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus măsura preventivă a controlului judiciar și față de Rață Andrei, Dănulescu Dan, Duțu Dorel, Erogov Yuri, Voinstev Alexz, ultimii doi având cetățenie rusă, toți angajați ai SC Petrotel Lukoil SA Ploiești.
„Cercetările au stabilit faptul că, suspecta SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, a rambursat în baza unor contracte, cu titlu de împrumut, acționarului majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda suma de 1.511.904.038,94 dolari SUA și 552.977.284,35 euro cu justificarea restituire creditare.
Totodată, suspecta SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, a primit în baza unor contracte cu titlu de investiții, de la acționarul majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda suma de 32.476.926 euro și 304.186.078,78 dolari SUA, deși conform bilanțurilor, balanțelor și raportărilor către ANAF, activul societății este de 48.522.486 euro echivalent moneda națională, diferența de 257.995.952 euro neregăsindu-se în activul patrimonial al societății.
Mai mult, suspectei SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, conform rulajelor de cont, i s-a virat în cont, de la acționarul majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda, suma totală de 480.176.734,90 euro, echivalent moneda națională, cu titlu de majorare capital social, dar conform situației raportate la Oficiul Registrului Comerțului pe baza documentelor financiar contabile ale societății, capitalul social este de 105.881.929,76 euro echivalent moneda națională, diferența de 374.294.805,14 euro neregăsindu-se în aportul de capital. Cu toate că suma respectivă a fost primită cu titlu respectiv, conform rulajelor de cont, aceasta a fost fracționată și rambursată cu titlu restituire creditare în aceeași zi în care a intrat în conturile bancare”, menționează sursa citată.
Potrivit comunicatului, procurorii afirmă că „urmare a politicii comerciale practicate de S.C. Petrotel Lukoil S.A. s-a realizat decapitalizarea societății, fapt relevat și de rapoartele administratorilor societății, rapoarte aferente anilor 2012 și 2013”.
Ca urmare a celor două infracțiuni de folosirea cu rea credință a creditului societății și spălare de bani, valoarea prejudiciului, estimată în acest moment, este în cuantum de 1.185.268.188,35 Euro și 1.526.293.530,93 USD.
Procurorii au dispus și extinderea măsurilor asiguratorii, acestea fiind aplicate asupra unor bunuri aparținând Lukoil Europe Holdings BVATRIUM Olanda, până la concurența sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deținute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în Regatul Unit și Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei precum și asupra unui număr de 176.840.629 acțiuni, deținute de aceasta în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești.
De asemenea, au fost instituite noi măsuri asiguratorii asupra conturilor bancare deținute de către S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești la bănci comerciale din Olanda, până la concurența sumei de 2.007.103.675,74 euro.
Cercetările urmează a fi continuate pentru strângerea și a altor probe necesare pentru stabilirea situației de fapt în integralitatea ei, pentru identificarea altor persoane ce au săvârșit infracțiuni și în vederea stabilirii răspunderii penale a acestora. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul Serviciului Român de Informații și al altor autorități competente.
Directorul general al SC Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, este urmărit penal din octombrie 2014 și pentru evaziune fiscală și spălare de bani, acesta fiind pus sub control judiciar la data de 6 octombrie 2014 de anchetatorii care instrumentează dosarul cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro.
Potrivit unui comunicat emis, la acel moment, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, în dosarul penal nr. 254/P/2014 se efectuează cercetări față de SC Petrotel Lukoil SA Ploiești pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și de spălare de bani cu un prejudiciu estimat de 230 milioane euro, iar față de directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii acestor două infracțiuni.
Anchetatorii au efectuat, la data de 2 octombrie 2014, 23 de percheziții pe platforma Petrotel Lukoil din Ploiești la sediile societăților comerciale SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, SC Lukoil Energy&Gas România SRL, SC Lukoil Lubricants East Europe SRL, SC Agenția Lukom-A-România SRL, SC TP Log Services SRL.
Conform unui comunicat de presă, prejudiciul estimat la acel moment era în cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) și 533.598.577 lei (118 milioane euro) din săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, procurorii acestei structuri au extins cercetările şi au dispus măsura controlului judiciar asupra a cinci perasoane, între care doi cetăţeni ruşi, cu toţii angajaţi ai SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti.
Totodată, anchetatorii au dispus măsuri asigurătorii asupra unor bunuri deţinute de Lukoil Europe Holding Bvatrium Olanda şi SC Petrotel Lukoil SA, fiind puse sub sechestru conturi bancare, prime de emisiune şi acţiuni.
„În cauză, în urma extinderii certărilor faţă de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda şi faţă de S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti au fost extinse şi măsurile asigurătorii. Acestea au fost aplicate asupra unor bunuri aparţinând Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deţinute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în U.K. şi Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei, precum şi asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti”, se arată în comunicatul PCA Ploieşti.
În 2 octombrie 2014, procurorii au făcut percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.
Parchetul Curţii de Apel Ploieşti anunţa că au fost făcute 23 de percheziţii la sediile Petrotel-Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti.
În 3 octombrie, la o zi de la percheziţii, Lukoil a oprit producţia rafinăriei din Ploieşti.
De asemenea, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel-Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei. Informaţia a fost transmisă luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucureşti.
În acest context, Lukoil a anunţat că rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către organele de urmărire penală, motiv care a şi provocat apariţia afirmaţiilor premierului.
În 7 octombrie, Lukoil a anunţat că sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca măsuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, precizând că rafinăria va începe pornirea normală a instalaţiilor tehnologice.
De asemenea, directorul general al SC Petrotel-Lukoil SA Ploieşti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.