UPDATE: Procurorul Florena Esther Sterschi, candidat la funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, declară că are ca obiectiv, dacă este numită în această funcţie, operaţionalizarea completă a secţiei, pentru că îşi doreşte ca ea sp fie una de elită, potrivit news.ro.
„Am, ca obiectiv, în primul rând operaţionalizarea acestei secţii. Vreau să fie o secţie de elită pentru că, fiind o secţie operativă şi cu competenţă exclusivă, mi-aş dori să fie de elită. Dar şi ocuparea posturilor de procurori şi celelalte categorii de personal fără care nu ne putem desfăşura optim activitatea, valorificarea potenţialului personalului care va activa în această secţie pentru că indiferent de cât de bine este pregătit un manager, fără ajutorul colegilor nu poate ajunge la obiectivele propuse”, a declarat procurorul.
Florena Esther Sterschi s-a declarat un procuror independent.
Printre candidaţii la funcţia de procuror-şef al Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie era şi procurorul Florina Piloş, însă aceasta nu s-a mai prezentat la interviu.
UPDATE: Procurorul Iuliana Magdalena Olteanu, candidat atât pentru funcţia de procuror-şef, cât şi pentru cea de execuţie în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, afirmă că după preluarea tuturor dosarelor la noua Secţie este necesară o evaluare a volumului de activitate şi o analiză a cauzelor, pentru ca ele să fie corect prioritizate.
„Dacă voi fi declarată admisă, cred că se impune cu necesitate evaluarea, după preluarea tuturor dosarelor, a volumului de activitate şi formularea unor propuneri echilibrate şi punctuale. Consider că se impune organizarea compartimentului personalului auxiliar prin delegarea unui grefier-şef. Se impune ocuparea unor alte posturi, având în vedere că va fi preluată arhiva de la parchete, cu un număr de cauze apreciabil. Va trebui făcută o analiză riguroasă a cauzelor şi prioritizarea lor”, a declarat procurorul.
Iuliana Magdalena Olteanu a explicat că a are experienţă managerială, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care ar fi potrivită pentru postul de procuror-şef în cadrul Secţiei, şi este conştientă că procurorii din Secţia specială vor avea foarte mult de muncă.
„Am trecut printr-o experienţă managerială, nu am o problemă cu stresul, sunt conştientă de volumul impresionant de muncă pe care îl va avea această Secţie. Nu cred că există o problemă în ceea ce mă priveşte cu privire la capacitatea mea de a gestiona aceste situaţii”, a mai spus procurorul.
UPDATE: Procurorul Ioan Viorel Cerbu a susţinut vineri interviul pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. El a spus că vor exista, cel puţin la început, dificultăţi în funcţionarea noii Secţii de investigare a magistraţilor, însă s-a declarat convins că în câteva săptămâni Secţia va deveni pe deplin funcţională.
„Este vorba de spaţii, de personalul conex, auxiliar, de preluarea şi înregistrarea dosarelor, mă aştept la câteva sute de dosare. Ancheta nu trebuie să treneze, trebuie să se lucreze ritmic. Vom avea dificultăţi în mod sigur în ceea ce priveşte dosarele care presupun deplasări în ţară. E o dificultate şi va trebui să gestionăm situaţia. Avem nevoie şi de lucrători de poliţie care să ne sprijine, de poliţişti care să presteze activităţile specifice, care să ne ajute la utilizarea metodelor speciale de investigaţie, dacă va fi cazul. Nu e o misiune uşoară, sunt convins, însă cred că acest lucru se poate face şi în câteva săptămâni se va asigura deplina funcţionalitate a acestei secţii”, a declarat Ioan Viorel Cerbu.
Procurorul spune că înfiinţarea Secţiei reprezintă o oportunitate pentru a creşte încrederea magistraţilor, dar şi a cetăţenilor în profesionalismul şi obiectivitatea cu care se va face urmărirea penală, în condiţiile în care există o neîncredere în această imparţialitate cu care se desfăşoară urmărirea penală.
„Cred că este nefiresc ca în sistemul judiciar să existe neîncrederea în obiectivitatea cu care se desfăşoară urmărirea penală. Nu am fost judecător, dar încrederea asta trebuie să existe şi în regularitatea actului de sesizare, să nu existe suspiciuni”, a spus procurorul.
Întrebat dacă dezbaterile din spaţiul public despre abuzurile din justiţie pot slăbi lupta anticorupţie, procurorul a ocolit răspunsul, spunând că nu se simte afectat de critici.
„Va fi foarte important ca într-un termen scurt procurorii să se apuce de treabă. Un prim moment delicat, dificil este acela că procurorii vor prelua anchetele deja începute de alţi procurori. În mod clar, procurorul va stabili ce trebuie să facă mai departe. În ceea ce priveşte criticile, nu am fost niciodată deranjat de criticile care au privit munca mea şi nici nu am considerat că trebuie să am o replică publică la critici, chiar dacă de multe ori au fost nedrepte. Acum, există CSM şi alte mijloace prin care să se ia măsuri atunci când aceste critici depăşesc limita”, a explicat procurorul.
Cine sunt candaţii pentru Secţia de investigare a magistraţilor
Potrivit CSM, pentru funcţia de procuror-şef al secţiei şi-au depus candidatura procurorii Ioan Viorel Cerbu, Elena Iordache, Iuliana Magdalena Olteanu, Florina Piloş şi Florena Esther Sterschi.
Pentru funcţia de procuror în cadrul acestei secţii candidează: Codruţa Simona Chindea, Adina Florea şi Sorin Eugen Iaşinovschi.
Adina Florea este şi propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
De asemenea, Florena Esther Sterschi, care candidează la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, a fost propusă anterior de Tudorel Toader pentru funcţia de procuror-şef la Secţia de resurse umane şi documentare din cadrul PÎCCJ.
Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ atât propunerii ministrului Justiţiei în cazul Adinei Florea, cât şi celei care o vizează pe Florena Esther Sterschi.
Cele două propuneri se află acum la Preşedinţie, în analiza şefului statului.
Consiliul Superior al Magistraturii a declanşat, pe 12 octombrie, procedura de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de investigare a magistraţilor şi pentru ocuparea a cinci posturi de procurori în cadrul acesteia.