Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova, a fost REŢINUT după ce a rămas fără imunitate UPDATE

Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost reţinut joi şi a ajuns la Centrul Naţional Anticorupţie, la scurt timp după ce Legislativul a decis ridicarea imunităţii sale parlamentare, în urma acuzaţiei de implicare în fraudele de la Banca de Economii, relatează site-ul Moldova.org.
Romania TV
15 oct. 2015, 09:19
Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova, a fost REŢINUT după ce a rămas fără imunitate UPDATE

UPDATE 21:30 În aceste momente au loc percheziţii la sediul PLDM de pe strada Bucureşti din Capitală. Totodată, percheziţii se fac şi la locuinţa liberal-democratului Vlad Filat. La faţa locului au sosit ofiţeri şi angajaţi ai CNA.

UPDATE 17:45  Vlad Filat a fost reţinut şi a ajuns la Centrul Național Anticorupție. Filat a fost ridicat de la sediul Parlamentului şi escortat la sediul CNA, de ofiţerii instituţiei, cu un automobil Skoda.

Liderul prorus al Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, şi susţinătorii săi îl aşteptau în jurul Parlamentului, însă acesta a reuşit să plece neobservat. Potrivit lui Usatîi, Filat este reţinut pentru 72 ore.

UPDATE 17:30 Sute de membri şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor (PSRM) şi ai Partidului Nostru (PN) pichetează clădirea Parlamentului de la Chişinău, blocând intrările pentru a-l împiedica pe fostul premier Vlad Filat să plece, după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, relatează site-ul IPN.md.

UPDATE 16:43 Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM) a anunțat joi că se retrage de la conducerea acestei formațiuni, una din componentele actualei coaliții guvernamentale, informează agenția Unimedia.

UPDATE 16.10 Liderul PLDM, Vlad Filat, a rămas fără imunitate parlamentară, după ce plenul Parlamentului a votat pentru încuviinţarea cerereii de arestare a fostului premier moldovean, înaintată de procurorul general al Republicii Moldova. Pentru au votat în mod deschis 79 de deputaţi.

UPDATE: Opt deputaţi din Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi au votat pentru ridicarea imunităţii lui Vlad Filat, iar alţi trei membri au fost împotrivă. Anunţul a fost făcut de socialistul Igor Dodon.

Dodon a mai scris că la şedinţa comisiei a fost aşteptat şi Filat, iar procedura de vot secret a început în lipsa liderului PLDM. Proiectul urmează să fie prezentat în plenul Legislativului pentru a fi supus votului.

Dacă Parlamentul va susţine proiectul, atunci Vlad Filat va putea fi reţinut şi ulterior arestat până la finalizarea anchetei.

Potrivit rechizitoriului pregătit de procurori şi prezentat Parlamentului moldovean, declaraţiile martorilor indică limpede implicarea lui Vlad Filat în fraudarea banilor de la Banca de Economii din Moldova (BEM), în perioada când politicianul deţinea funcţia de prim-ministru (2010-2013).

„Avem probe concludente în fraudele de la BEM, au fost audiaţi martori, există depoziţii confirmate, vreau să vă pătrundeţi de importanţa momentului. Este o crimă deosebit de gravă şi ar putea avea loc influenţarea martorilor, distrugerea de noi probe”, a declarat procurorul general Corneliu Gurin în Parlament, potrivit publika.md.

Procurorul General a mai spus că Vlad Filat are legături cu firma Caravita, ai cărei conducători sunt cercetaţi penal pentru contractarea creditelor neperformante de la Banca de Economii. Gurin a oferit deputaţilor mape cu documente din anchetă, dar a le-a solicitat să nu le fotocopieze şi să nu le facă publice. El a precizat că poate demisiona oricând, dar intenţionează să ducă la bun sfârşit acest dosar „deosebit de complicat”, în care spune că Vlad Filat a comis „o crimă gravă”.

Filat acuză un complot împotriva sa

Vlad Filat a dat o replică dură la acuzaţiile aduse de procurorul general. „Eram pregătit pentru un aşa scenariu. De mult timp se vorbea prin oraş cum se pregăteşte şi cum va avea loc un aşa scenariu. Cu Usatâi în faţa Parlamentului şi cu Procurorul General. Din punctul meu de vedere, acest show a fost prea scump”, a declarat Vlad Filat.

Totodată, fostul premier moldovean a spus că nu are nevoie de imunitate parlamentară. „Se va face procedura respectivă. O să contribui la mersul anchetei. Sper că va fi un proces echitabil şi o să-mi demonstrez nevinovăţia. Accept jerfta care se aduce astăzi pe altar. Sper că această jertfă va duce clar la destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefaceţie ţarii noastre”, a punctat liderul PLDM.

Ce spun procurorii în rechizitoriu

Astfel, potrivit anchetei, „în perioada anilor 2010-2013, Vlad Filat a extorcat şi a primit de la Ilan Shor bani, bunuri şi servicii în suma de 60 de milioane de dolari SUA.

Lui Ilan Shor i s-a oferit postul de consul onorific al Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi s-a permis comercializarea produselor petroliere în regim duty free.

În perioada 2013-2015, Vlad Filat, susţinând că are influenţă asupra persoanelor publice, a pretins şi a primit de la Ilan Shor bani şi servicii în sumă de 190 de milioane de dolari SUA.

Respectivele bunuri şi servicii au fost folosite pentru a determina persoane publice să adopte acte normative necesare pentru emisia suplimentară de acţiuni BEM, fără participarea statului şi preluarea Consiliului de Administrare al BEM de către Ilan Shor.

Spălarea banilor prin intermediul firmei Caravita a fost demonstrată prin probe materiale care confirmă afilierea lui Vlad Filat.

Luând în consideraţie gravitatea acuzaţiilor, sunt temeiuri rezonabile de a presupune că Vlad Filat ar putea întreprinde acţuni de influenţare a martorilor, sustragerea cu rea voinţă şi la alte acte de constrângere. Martorii au indicat direct că Vlad Filat a comis acţiunile respective”, a citit Andrian Candu din acuzaţiile aduse de către Procuratura Generală liderului PLDM Vlad Filat.

Plen cu poliţia în jurul Parlamentului

La ședința de joi a participat și premierul Valeriu Streleț, care va prezenta rapoarte privind situația economică din țara, cea din sistemul energetic și starea lucrurilor în domeniul financiar-bancar. De asemenea, se va prezenta un raport privind desfășurarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie și a celor locale, din luna iunie, după ce vicepreședintele CEC Ștefan Urîtu a acuzat că scrutinul a fost fraudat.

Ședința în plen a avut loc în condițiile în care protestatarii din centrul Chișinăului solicită reunirea Guvernului, Parlamentului și Președinției pentru îndeplinirea revendicărilor acestora.

Anterior, președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon a anunțat că simpatizanții PSRM și PPN vor organiza o manifestație de protest, urmând să înconjoare clădirea Parlamentului. El totuși a dat asigurări că protestatarii „nu vor încerca să intre în Parlament”, avertizând guvernarea să aibă grijă de a nu infiltra provocatori.

Sute de polițiști au înconjurat sediul Parlamentului, încă de la prima oră, pentru a asigura ordinea publică și securitatea aleșilor poporului.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Asociația de proprietari nu are niciun drept. Anunț pentru proprietarii de apartament care au câini sau pisici
Playtech.ro
„Circ mediatic”! Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce a câștigat procesul cu Anamaria Prodan: Are de primit zeci de mii de lei
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Stațiunea care face furori. Este la un pas de Brașov și e de vis
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru proprietarii de terenuri. UE a cedat în fața României: „Rezolvat 100%”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!