Potrivit unui document transmis tribunalului, procurorii americani vor să obţină plata unor penalităţi financiare de către grupul McGraw Hill şi divizia S&P.
Procesul se referă la mai multe zeci de instrumente financiare evaluate cu rating „A” începând din prima jumătate a anului 2007, iar Departamentul Justiţiei vrea „un acord amiabil de peste zece cifre (peste un miliard de dolari, n,.r.) şi admiterea încălcării regulilor”, au afirmat surse apropiate situaţiei.
„Un proces din partea Departamentului de Justiţie ar fi complet nefondat. Ar ignora faptul că S&P a evaluat aceleaşi date despre ipotecile subprime precum restul pieţei – inclusiv oficiali ai statului american, care în 2007 au afirmat că problemele pieţei suprime par să fie sub control – dar şi că instrumentele financiare vizate de Departamenmtul de Justiţie au primit independent acelaşi rating şi din partea altor agenţii”, se arată într-un comunicat al S&P.
Acţiunile McGraw-Hill s-au prăbuşit luni cu 14%, al doilea mare declin într-o singură zi din istoria grupului. Cea mai mare scădere a fost consemnată la 19 octombrie 1987, când cotaţia s-a prăbuşit cu 19%. Informaţia a determinat şi declinul acţiunilor companiei rivale Moody’s cu 10,7%.
Procesul a fost deschis de procurorul general al SUA, Eric Holder, însă la demers s-ar putea alătura şi procurori generali ai statelor americane.
S&P şi principlii rivali, Moody’s şi Fitch Ratings, se confruntă de mai mult timp cu critici din partea investitorilor, politicienilor şi autorităţilor de reglementare pentru că au acordat ratinguri foarte ridicate pentru mii de obligaţiuni ipotecare suprime şi alte instrumente financiare, care s-au prăbuşit ulterior.
În mai multe procese deschise de investitori, S&P a invocat că ratingurile pe care le atribuie sunt opinii potejate de Primul Amendament al Constituţiei SUA.