Procurorii bucureșteni anchetează săvârșirea unor fapte de abuz în serviciu și uzurparea funcției, ca urmare a denunțului făcut la DNA de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), împotriva primarului general Nicuşor Dan și a unui alt funcționar din Primăria Capitalei.
FACIAS susţin pe site-ul oficial că, în 2023, a făcut un denunț la DNA, după ce au fost emise 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construcție, în baza semnăturii unui angajat care nu avea acest drept, în timp ce arhitectul-șef se afla în concediu.
Concret, Matei Damian, la acea dată director executiv al Direcției General de Urbanism și Amenajarea Teritorială din Primăria Capitalei, a semnat aproape 250 de acte de urbanism, emise ulterior prin semnătura lui Nicușor Dan, deși directorul nu avea atribuții în acest sens.
Neregulile au fost constatate de către Inspectoratul de Stat în Construcții, care a semnalat această situație și care a fost cunoscută și de primarul general Nicușor Dan, care însă a emis actele în cauză, fără ca legea să fie respectată. Mai mult, după revenirea din concediu, arhitectului-șef nu i-a mai fost prelungit mandatul și a fost forțat să se pensioneze, în timp ce Matei Damian a fost numit arhitect-șef interimar.
FACIAS a cerut DNA să facă lumină în acest caz, în care există riscul ca sute de acte administrative să fie anulate, ceea ce ar aduce un grav prejudiciu unui număr important de locuitori ai Capitalei.
Recent, procurorii DNA au informat FACIAS că dosarul penal deschis anul trecut a fost reunit cu alte două dosare penale și că sunt efectuate cercetări, in rem, cu privire la faptele de abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 297 Cod Penal, respectiv uzurparea funcției, faptă prevăzută de art. 300 Cod penal.
Este vorba despre un dosar deschis în vara anului trecut, care vizează mai multe direcții din Primăria Capitalei, inclusiv cea pentru Urbanism. Al treilea dosar aflat în instrumentarea procurorilor este unul constituit în urma unei plângeri penale împotriva lui Nicușor Dan, pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri, făcută în primăvara anului trecut de către urbanistul Alexandru Pânișoară.
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a precizat miercuri că va candida independent la alegerile locale din 9 iunie, pentru un al doilea mandat la şefia PMB şi a adăugat că are, informal deocamdată, sprijinul mai multor partide de dreapta cum ar fi USR, PMP, Forţa Dreptei şi REPER şi speră ca această decizie să fie oficializată. „Eu am fost votat în 2020 de un public de dreapta, de la toate partidele de dreapta. Depinde de acest public să mă evalueze şi să mă voteze din nou sau nu. Aşa cum spun sondajele, avem un partid PSD care e la 30-35%, avem un primar în funcţie care e la 30-35%, cred că 36% în ultimul sondaj, Asta va fi bătălia”, a completat edilul general.
Nicuşor Dan are alte probleme, a vorbit despre vila de protocol din Aviatorilor: Am primit o cerere. A fost un proiect pe care colegii mei l-au verificat şi pe care eu l-am semnat.Nu am dat nimănui planurile interioare
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a declarat, referitor la fostul sediu al PNL şi al ALDE de pe Bulevardul Aviatorilor care arfi pe cale să fie transformat într-o „locuinţă individuală” care va fi atribuită preşedintelui Klaus Iohannis, la finalul mandatului, că acea „clădire face parte dintr-o zona construită protejată”, iar primarul municipiului emite autorizaţiile în zonele construite protejate şi pe monumentele istorice care nu sunt situate în zonele protejate. Edilul a mai explicat că a primit o cerere, la fel cum PMB primeşte orice cereri de emitere de autorizaţie de construire, însă a verificat că lucrările sunt exclusiv interioare, „mai puţin, dacă nu mă înşel, o scară exterioară care nu se vede din stradă şi a fost un proiect pe care colegii mei l-au verificat şi pe care eu l-am semnat”. Informaţiile pe care le-am pus la dispoziţia presei, atunci cand au fost solicitate, au fost legale şi anume despre faţadă şi ceilalţi coeficienţi, nedând nimănui planurile interioare, a mai precizat primarul general.
Coaliția a decis! Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 15 septembrie și 29 septembrie
„Această clădire face parte dintr-o zona construită protejată. Competenţele de emitere a autorizaţiilor de construire sunt împărţite în Bucureşti, conform legii, între primarul municipiului şi primarii de sector. Primarul municipiului emite autorizaţiile în zonele construite protejate şi pe monumentele istorice care nu sunt în zonele protejate. Sunt câteva zeci. Deci noi dăm pe zone protejate. Am primit o cerere, aşa cum primim orice cereri de emitere de autorizaţie de construire. Am verificat că lucrările sunt exclusiv interioare, mai puţin, dacă nu mă înşel, o scară exterioară care nu se vede din stradă şi a fost un proiect pe care colegii mei l-au verificat şi pe care eu l-am semnat”, a explicat Nicuşor Dan, întrebat despre subiect şi despre faptul că pe 19 iulie 2023 a semnat autorizaţia de reamenajare a acelei clădiri, miercuri, într-o conferinţă de presă.
„Acum discuţia este, pentru că noi avem o lege cu privire la ce este public dintr-o autorizaţie de construire?”, a continuat Dan.
„Legea pe chestiunea aceasta este foarte bună. Ea spune că este publică faţada, este public aşa-numitul plan de situaţie, adică cât din terenul respectiv este ocupat, şi mai sunt publici şi coeficienţii, de genul ce suprafaţă construită este, cât are subsolul, cât are suprateran. Încă de acum câteva luni am primit de mai multe instituţii de presă solicitări cu privire la aceste informaţii această autorizaţie. Am răspuns tuturor, conform legii. Le-am dat acele informaţii legale, adică faţada, ceilalţi coeficienţi. Nu am dat nimănui planurile interioare. (…) Noi am primit o cerere din partea administratorului care este RA-APPS şi i-am dat lui. Am verificat că el este administratorul şi i-am dat autorizaţie”, a mai spus primarul general.