Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început urmărirea penală in rem pentru fapte de abuz în serviciu în dosarul deschis ca urmare a sesizării Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, înregistrată la începutul săptămânii, în urma neregulilor găsite la Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.
Anchetatorii au dispus ca la unitatea de parchet să fie trimise, la cerere, în perioada imediat următoare, mai multe documente de la Spitalul Floreasca, de la firma privată implicată în amenajarea Secţiei, dar şi de la Corpul de Control. Sursele citate susţin că de la Spitalul Floreasca s-au solicitat acte financiar-contabile, contractele încheiate, iar după analizarea acestor documente se va stabili care sunt persoanele ce vor fi audiate.
Marţi, Corpul de Control al ministrul Sănătăţii anunţa că verificările făcute confirma că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca nu este încă pe deplin funcţională.
„Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă (Floreasca) nu este încă funcţională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului şi a inaugurărilor oficiale efectuate în ultimele luni”, a conchis Corpul de control al ministrului Sănătăţii în urma anchetei realizate în perioada 26-29 aprilie, la nivelul unităţii medicale.
Reprezentanţii Corpului de Control precizează că în ultimele şase luni autorităţile au primit informaţii contradictorii de la conducerea Spitalului de Urgenţă Floreasca.
Astfel, cu ocazia vizitei efectuate în timpul controlului la Unitatea de îngrijire a arşilor gravi, în prezenţa managerului spitalului, comisia de control a constatat că personalul medical angajat nu era prezent în totalitate în interiorul Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, unii dintre aceştia fiind angajaţi în activitatea altor secţii (chirurgie plastică, ATI).
După încheierea lui, Ioan Lascăr declară: „Unitatea de Arşi este funcţională, s-au făcut acolo aproape o sută de operaţii. Unitatea a devenit operaţională la puţin timp după Colectiv, au fost operaţi vreo 70 de tineri din Colectiv”.
Ministerul Sănătății a anunțat că a trimis la Parchet rezultatele acestui control, iar Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca, pare unul dintre cei care vor avea cele mai multe explicaţii de dat în faţa procurorilor, el fiind cel care a semnat procesul verbal de punere în funcţiune a Barocamerei, piesa centrală și de noutate absolută a Unității de Arși, care nu a fost, însă, niciodată funcţională. Pe baza procesului verbal, firma Gemedica SRL, care a construit noua unitate de arşi, și-a încasat banii, cu promisiunea că va pune în funcţiune „mai târziu” toate dotările, lucru care nu s-a mai întâmplat.