Procurorii europeni coordonaţi de fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi investighează achiziţionarea de vaccinuri anti-COVID în Uniunea europeană.
„EPPO confirmă că are în curs de desfăşurare o investigaţie cu privire la achiziţia de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepţională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat”, a transmis instutuţia.
De asemenea, Parchetul european precizează că nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă.
Citeşte şi: Câţi bani pierde România pentru a distruge vaccinurile anti-COVID neutilizate şi expirate
În vară, un grup de zece țări est-europene, între care şi România, au adresat o petiție Comisiei Europene de a renegocia contractele de vaccinare împotriva coronavirusului. Scrisoarea consultată de Politico invocă o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului.
Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, se arată într-una dintre cererile scrisorii.
În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze care sunt comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri. Scrisoarea a fost trimisă vineri seara și este adresată comisarului UE pentru sănătate, Stella Kyriakides.
Polonia a condus inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.
O serie de țări din Europa de Est și-au exprimat anterior îngrijorarea că contractele existente privind vaccinurile împotriva coronavirusului, semnate în apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense pentru a procura injecții, le-au determinat să cumpere prea multe doze, care acum nu sunt necesare.
Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, de aproape zece ori mai mare decât populația UE. Până în luna februarie fuseseră livrate 1,3 miliarde de doze.