Marți, 12 aprilie, PCAB emitea un comunicat de presă în care arăta că a sesizat Curtea de Apel București, în conformitate cu dispozițiile Legii nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, „în vederea aprecierii asupra luării măsurii arestării provizorii față de persoana extrădabilă Ana Maria Nedelcu” și continuarea procedurii de soluționare a cererii de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Canada.
Dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, instanță care a decis miercuri arestarea provizorie pe 30 de zile în vederea extrădării femeii, fiind admisă cererea făcută în acest sens de PCAB.
„Admite cererea de arestare provizorie formulată de Parchetul de pe lângă CAB. În baza art. 43 alin. 3 din Legea nr. 302/2004 republicată, dispune arestarea provizorie în vederea extrădării către autoritățile judiciare din Canada a persoanei solicitate Nedelcu Ana Maria, pe o perioadă de 30 de zile, de la data efectivei arestări. Cu drept de contestație”, se arată în decizia instanței.
Tot miercuri, procurorii de la PCAB revin cu un al doilea comunicat de presă în care spun că nu au cerut arestarea femeii și că au făcut contestație, deoarece nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca Ana Maria Nedelcu să fie extrădată în Canada.
„Având în vedere faptul că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București nu a solicitat arestarea provizorie a persoanei extrădabile Nedelcu Ana Maria, apreciindu-se că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru luarea măsurii arestării provizorii și pentru admiterea cererii de extrădare, raportat la infracțiunea corespondentă din legislația penală română, împotriva încheierii pronunțate de Curtea de Apel București s-a formulat contestație în conformitate cu dispozițiile art. 43 alin. 9 din Legea nr. 302/2004 republicată privind cooperarea judiciară internațională în materie penală”, susține PCAB în al doilea comunicat.
Cazul femeii a fost larg dezbătut în presa din România. Ana Maria Nedelcu susține că în anul 2001 a emigrat în Canada și s-a stabilit în Montreal, iar în 2009 l-a cunoscut pe Maximo Sierra Munoz, de origine dominicană, cu care a avut un băiețel pe nume Anthony. Ea mai spune că s-a despărțit de bărbat înainte de a naște, deoarece acesta nu avea un loc de muncă, era violent și o bătea.
Ana Maria Nedelcu mai susține că în 2013 a primit o ofertă de muncă în Toronto, astfel încât a decis să se mute din Montreal. Maximo Sierra Munoz a obținut în instanță tutela comună, iar peste un an femeia a decis să plece în România, după ce copilul i-a relatat că a fost lovit în mai multe rânduri de tatăl lui.
La Ministerul Justiției a fost înregistrată o cerere de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Canada privind-o pe Ana Maria Nedelcu, cetățean român, urmărită penal pentru săvârșirea infracțiunii de răpire cu încălcarea unui ordin de custodie, faptă prevăzută de art. 281 alin. 1 din Codul penal canadian, pedepsită cu închisoare de până la 10 ani.
În documentele transmise de statul canadian a fost descrisă fapta săvârșită de Ana Maria Nedelcu, constând în aceea că, în 2014, aceasta a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de către o instanță canadiană, ordin prin care drepturile părintești privind pe minor erau exercitate de către ambii părinți. Fapta reținută are corespondent în legislația penală română în infracțiunea de nerespectare a măsurilor privind încredințarea minorilor, pentru care se prevede pedeapsa închisorii de la o lună la 3 luni sau amendă.