„În contextul declanşării de către Ministrul Justiţiei a procedurii de revocare a Procurorului General al României, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, în unanimitate, a hotărât susţinerea comunicatului pe care Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor l-au emis în spaţiul public, fiind de acord cu cele menţionate în acesta”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Parchetul Judecătoriei Sectorului 6.
Conform sursei citate, „desfăşurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei justiţiei şi fără a oferi un drept la apărare procurorului supus revocării, nu ţine seama nici de Rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de criteriile de la Copenhaga, procurorii de rang înalt fiind trecuţi practic sub controlul exclusiv şi nelimitat al Ministrului Justiţiei, cu desconsiderarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii în gestionarea carierei acestor magistraţi”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, urmează să prezinte, marţi, procedura, graficul de numire şi conţinutul dosarului de candidatură ale „celui care ocupă postul de procuror general”, anunţul în acest sens fiind făcut luni, după ce procurorul general a făcut public răspunsul CSM conform căruia în dosarul său nu există nicio rezoluţie de clasare vizându-l pe preşedintele Klaus Iohannis, aşa cum susţinuse ministrul în argumentaţia în vederea revocării sale din funcţie.
„Mâine voi prezenta procedura şi graficul de numire a celui care ocupă postul de procuror general. Maine voi face public şi conţinutul dosarului de candidatură”, anunţa Toader într-o postare pe Facebook.
Argumentul său este că, pentru a observa eventualele neconcordanţe, „preferabil ar fi să cunoaştem şi conţinutul dosarului pe baza căruia a fost aprobat şi semnat decretul de învestitură”. „În mod normal, dosarele de la MJ, CSM si Cotroceni trebuie să aibă un conţinut identic!”, ţine să precizeze ministrul Justiţiei.
Ulterior, postării i s-a adăugat şi un post scriptum prin care ministrul menţiona că nu renunţă la procedura de revocare din funcţie a lui Lazăr. „Nu renunţ la procedura de revocare a actualului procuror general”, scrie Toader.
De asemenea, el mai nota că „este de observat si abordarea diferita de la Palatul Cotroceni – cererea de revocare ” nu este oportuna politic/ nu este oportuna” spre deosebire de cererea de revocare ” este inadecvata” !!!”.
Consiliul Superior al Magistraturii (CMS) a transmis procurorului general Augustin Lazăr, la solicitarea acestuia, că în dosarul său de numire în funcţie nu a fost găsită vreo rezoluţie de clasare vizându-l pe preşedintele Klaus Iohannis. Documentul a fost invocat de către Toader în propunerea de revocare din funcţie a lui Augustin Lazăr.
Toader a afirmat că nu va pleca, marţi, de la minister până când nu va oferi răspunsurile legate de dosarul de candidatură al procurorului general, Augustin Lazăr. El a precizat că a vorbit tot timpul de acest dosar, şi nu de mapa profesională. „Şi atunci îţi pui întrebarea: de unde, mă rog, pornirea aceasta de a face deosebirea între dosar de candidatură şi mapa profesională, când ştim prea bine deosebirile şi n-a fost vorba de aşa ceva?”, a spus el.
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au solicitat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, „să abandoneze imediat” procedura de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr.
„O astfel de procedură, care ocoleşte practic garantul independenţei justiţiei, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, al cărui rol este unul pur decorativ, şi care nesocoteşte dreptul la apărare al procurorului supus revocării a fost profund criticată de Comisia de la Veneţia, GRECO şi Comisia Europeană şi pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană şi în Consiliul Europei şi însăşi existenţa democratică a statului român, nemaivorbind de semnalul negativ şi descurajant transmis unei părţi importante a corpului magistraţilor”, spun reprezentanţii celor două asociaţii.