Procurorii români iau în calcul să solicite ajutor FBI în cazul Caracal

Procurorii care investighează cazul Caracal iau în calcul să solicite ajutorul FBI (Federal Bureau of Investigation), însă strict pe chestiuni care țin de profiling (realizarea profilului psihologic al criminalului) și de chestiuni criminalistice, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate anchetei.
Filip Stan
02 aug. 2019, 12:38
Procurorii români iau în calcul să solicite ajutor FBI în cazul Caracal

Decizia de a apela la FBI nu a fost încă luată și o eventuală solicitare nu are legătură cu presupusa implicare a unor cetățeni americani sau cu baza de la Deveselu, cum au sugerat unele publicații. O eventuală solicitare ar avea în vedere faptul că FBI trece drept una dintre cele mai bune agenții de aplicarea legii din lume.

Cum procedează anchetatorii americani în cazurile de răpiri? Potrivit paginii oficiale a FBI, „când un copil este răpit, întreaga comunitate este afectată.

În timp ce investigatorii locali din birourile regionale FBI răspund și demarează căutarea, Biroul Național deține un un instrument suplimentar care poate fi utilizat în aceste cazuri în care timpul este foarte prețios – echipa CARD (Child Abduction Response Deployment) care încearcă să recupereze victimele cât de repede posibil și ajută la prinderea tuturor celor responsabili pentru răpirea lor.

Fiica lui Gheorghe Dincă, primele declaraţii despre cazul de la Caracal: Ne dezicem. Nu facem parte din nicio bandă de traficanţi

Echipa CARD, creată în 2006, a fost activată de mai mult de o sută de ori pentru aproximativ 108 victime, atât din țară, cât și din străinătate. Numeroși copii au fost localizați și aduși înapoi în siguranță la aceia care îi iubesc. În mod tragic, au fost găsite și rămășițele victimelor – acest lucru poate oferi cel puțin un fel de consolare pentru familiile lor.

Cei peste 60 de agenți care alcătuiesc echipa CARD sunt staționați la birourile regionale din țară. Fiecare este repartizat la una dintre cele cinci echipe regionale care acoperă nord-estul, sud-estul, nordul central, sudul central și vestul Statelor Unite și sunt activați la cererea unui birou local.

Numărul agenților implicați într-o acțiune depinde de caz și de nevoile speciale ale biroului care solicită ajutorul.

Anchetatorii din cadrul echipei CARD sunt veterani experimentați în cazurile în care sunt implicați copii – în special copii răpiți – și au o pregătire specială. În timp ce unele birouri de investigație locale pot avea doar unul sau două cazuri de răpire de copii pe an, agenții echipei CARD lucrează tot timpul cu astfel de cazuri, păstrându-și astfel setul de abilități unice.

Agenții echipei CARD colaborează îndeaproape cu coordonatorii Centrului Național pentru Analiza Violenței, membrii forțelor regionale de activitate pentru exploatarea copiilor, conduse de FBI, și reprezentanți ai secției pentru crime violente împotriva copiilor de la sediul FBI.

De ce echipa CARD este specială? Pe lângă faptul că sunt la fața locului într-o oră sau două pentru a mări resursele locale, acești agenți pot stabili rapid posturi de comandă la fața locului pentru a centraliza eforturile de investigare.

De asemenea, agenții CARD ajută la identificarea hărții infractorilor sexuali înregistrați în zonă, prin cumularea informațiilor naționale și internaționale, ghidează eforturile de investigație folosind protocoalele din planul de răspuns al răpirii copiilor din FBI, coordonează resursele medico-legale după cum este necesar și încorporează instrumentele tehnice ale Biroului – care joacă un rol din ce în ce mai mare în investigațiile în care contează fiecare minut.

Dar adevărata măsură a impactului echipei CARD este dată de cât de des acești copii sunt găsiți în siguranță. Iată câteva exemple recente în care s-a întâmplat acest lucru:

Un nou-născut răpit din casa sa din Wisconsin în februarie 2014 a fost găsit de forțele de ordine a doua zi – în viață – într-o ladă de depozitare a plasticului în afara unei benzinării din Iowa. Presupusul răpitor a fost arestat.
În august 2013, un adolescent din zona San Diego, răpit de un prieten de familie, a fost localizat și salvat de forțele de ordine o săptămână mai târziu în pustiul Idaho. Răpitorul lui, ucis în timpul salvării, se crede că a fost responsabil pentru moartea mamei sale și a fratelui său de 8 ani.
O fată de 6 ani, răpită de la școala din Mississippi în aprilie 2013, a fost eliberată a doua zi. Răpitorul a primit o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, în timp ce alți cinci complici au fost, de asemenea, condamnați.
În ochii publicului – și chiar și în cazul unor instituții locale – există concepții greșite cu privire la momentul în care FBI se poate implica în cazurile de răpiri de copii. Conform acestora, trebuie să existe dovezi că victima a fost răpită și dusă dintr-un stat în altul. Sau că trebuie făcută o cerere de răscumpărare. Sau că trebuie să treacă 24 de ore. Toate acestea sunt falsuri.

Indiferent dacă cazul ajunge să fie cercetat și urmărit penal la nivel local sau la nivel federal, FBI va folosi întotdeauna resursele și mijloacele tehnice de care dispune pentru a lucra mână în mână cu investigatorii locale în cazurile care implică dispariția misterioasă a unui copil. Rolul CARD este de a ajuta la investigarea dispariției, de a recupera copilul și de a reține persoana sau persoanele responsabile.”

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Help Net, unul care are puncte de lucru în toată țara. Lumea vine pentru prețurile bune și reducerile la medicamente. Puțini români știu cine se află în spatele acestei afaceri uriașe
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cum l-a umilit Mihai Bendeac pe Gabriel Cotabiță. L-au ajuns regretele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Vladimir Sukov intenționează să numească al 15-lea copil după un sistem de rachete
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy