Procurorii şi judecătorii din mai multe oraşe îşi suspendă activitatea în semn de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita şi unităţile din subordine, dar şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava şi procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, Mureş şi Constanţa îşi suspendă activitatea judiciară, începând de marţi, cu excepţia cazurilor urgente, în semn de protest faţă de modificările legislative care privesc activitatea Ministerului Public. De asemenea, magistraţii Judecătoriei Târgovişte au decis să se alăture colegilor din ţară şi au hotărât, în cadrul Adunării Generale, suspendarea activităţii instanţei, începând de marţi până vineri.
Romania TV
26 feb. 2019, 09:08
Procurorii şi judecătorii din mai multe oraşe îşi suspendă activitatea în semn de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a decis să îşi suspende activitatea timp de trei zile, între orele 8.00 – 12.00, fiind nemulţumiţi de modificările aduse la legile justiţiei prin OUG 7.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Sadâc Zafer, a declarat că Adunarea Generală a procurorilor acestei instituţii a decis să se alinieze protestelor altor procurori din ţară.

„Adunarea Generală a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, cu majoritate de voturi, a decis să se alinieze colegilor din ţară şi să suspende activitatea pe o perioadă de trei zile, între orele 8 – 12, cu respectarea obligaţiilor noastre în ceea ce priveşte cazurile urgente, respectiv participarea la şedinţele de judecată acolo unde este strict necesară prezenţa procurorului. Colegii noştri de pe judiciar vor purta însă banderole, în semn de protest în legătură cu încercările de subminare a independenţei justiţiei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

El a mai spus că Asociaţia Procurorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România nu îi reprezintă pe procurori.

„Cel puţin reprezentanţii a trei aşa zise asociaţii nu ne reprezintă, practic. Este vorba de Asociaţia Procurorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, care nu ştim exact câţi membri au şi pe cine reprezintă din sistemul judiciar. Am hotărât să ne delimităm, cel puţin de Asociaţia Procurorilor din România. Se pare că dumnealor, nu numai că nu ne reprezintă interesele ci reprezintă câteva interese personale, care, întâmplător, sau nu, se conjugă cu interesele Executivului”, a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

El a mai spus că procurorii vor continuă să protesteze în linişte în faţa sediului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în fiecare zi, de la ora 16, timp de o jumătate de oră, exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de modificările la legile justiţiei prin OUG 7.


Peste 50 de judecători şi procurori de la instanţele şi parchetele din judeţul Mureş au protestat, marţi, în faţa Palatului de Justiţie din Târgu Mureş, cu privire la modul în care a fost adoptată OUG 7/2019, prin care s-au modificat legile Justiţiei.

„Este un protest organizat la iniţiativa mai multor judecători şi procurori din cadrul instanţelor din judeţul Mureş faţă de adoptarea OUG 7/2019, care a provocat nelinişte şi în rândul nostru, nelinişte legată de independenţa autorităţii judecătoreşti. Susţinem şi noi evident toate demersurile pe care Consiliul Superior al Magistraturii urmează să le demareze pentru abrogarea tuturor dispoziţiilor acestei ordonanţe, care exced solicitărilor CSM cu privire la admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii şi promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Vom continua cu acţiuni până la sfârşitul acestei săptămâni, urmând ca vineri să ne hotărâm ce măsuri de proteste adoptăm pentru săptămâna care urmează. Vom discuta în ce măsură protestele noastre de săptămâna viitoare va afecta sau nu activitatea în sine”, a declarat preşedintele Judecătoriei Târgu Mureş, judecătoarea Simona Aldea.

La protestul de la Târgu Mureş au participat peste 50 de judecători şi procurori de la Tribunalul Specializat Târgu Mureş, Judecătoria Târgu Mureş, Parchetul de pe lângă Judecătoria Luduş, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târnăveni, Curtea de Apel Târgu Mureş, Tribunalul Mureş, Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş şi o serie de auditori de justiţie, cursanţi ai Institutului Naţional al Magistraturii.

„Prin această manifestare ne raliem poziţiei procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, domnul Augustin Lazăr, secţiei de procurori, şi colegilor noştri judecători care cu toţii suntem într-o poziţie de dezavuarea a poziţiei guvernanţilor noştri, care, după cum se observă, conduc un atac susţinut împotriva intereselor justiţiei şi care se răsfrâng asupra intereselor fiecărui cetăţean. Ca atare, protestul procurorilor îmbracă şi o formă de manifestarea concretă, în sensul că începând de astăzi până vineri, Parchetul de la lângă Tribunalul Mureş şi-a suspendat activitatea. Cauzele considerate urgente – cauze cu arestaţi sau alte cauze din instanţe, din activitatea judiciară, care reprezintă celeritate – acestea vor fi în continuare de colegii procurori, pentru a nu impieta asupra intereselor primordiale ale minorilor sau a celor aflaţi în arest preventiv. Acestui tip de protest s-au alăturat şi parchetele de pe lângă Judecătoriile Târnăveni, Luduş şi Târgu Mureş (…) Colegii mei procurori nu sunt de acord cu actele normative care au fost scoase peste noapte şi nu au fost supuse dezbaterii celor căror li se adresează”, a declarat prim-procurorul adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş, Raluca Moisoiu.

Protestatarii au arătat că speră într-un „moment de înţelepciune” din partea guvernanţilor, întrucât este nevoie de încredere în actul de justiţie, în autorităţile de conducere din domeniul judiciar şi că acestea nu pot avea loc printr-o legislaţie haotică, care apare peste noapte.

Judecătorii din cadrul Judecătoriei Târgu Mureş, întruniţi în Adunarea Generală, au decis, marţi, cu unanimitate de voturi, exprimarea publică a dezacordului cu privire la „modul lipsit de transparenţă în care a fost adoptată OUG 7/2019”, dar şi cu privire la efectele pe care acest act normativ le-ar putea avea asupra actului de justiţie şi asupra cetăţenilor României.

„Astfel, prin solicitarea avizării proiectului ordonanţei de urgenţă de către Consiliului Superior al Magistraturii cu doar o zi înainte de adoptarea lui, a fost ignorat rolul Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenţei Justiţiei. Modificările aduse prin OUG 7/2019 nu acţionează în scopul declarat în expunerea de motive şi preambulul ordonanţei, fiind arbitrară faţă de expunerea de motive, cu excepţia prevederilor privind concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Se încearcă scoaterea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie de sub conducerea Parchetului General, urmărindu-se constituirea unui ‘Parchet Extraordinar’. Este prejudiciat astfel statutul constituţional al procurorilor prin încălcarea principiului controlului ierarhic consacrat de Constituţie”, au arătat judecătorii din Târgu Mureş.

Potrivit acestora, în condiţiile nedefinirii termenului de „bună reputaţie”, în lipsa căreia magistratul va fi eliberat din funcţie, s-a considerat că această modificare aduce o atingere gravă şi imprevizibilă statutului judecătorilor şi procurorilor.

„Colegiile de conducere nu vor putea să ia hotărâri şi implicit măsuri administrative (de multe ori urgente) în materiile care nu sunt acoperite de legi, ducând astfel la blocaje a activităţii instanţelor. Pentru exprimarea nemulţumirii faţă de cele arătate mai sus, Adunarea Generală a decis ca măsură de protest ieşirea judecătorilor în faţa Palatului de Justiţie din Târgu Mureş, zilnic, în perioada 26 februarie 2019 – 1 martie 2019, de la orele 16,00”, au afirmat magistraţii.

Cu o zi înainte, Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş au hotărât suspendarea activităţii începând din 26 februarie până în data de 1 martie, după ce au analizat principalele modificări aduse legilor Justiţiei prin OUG 7/2019.

„În baza hotărârii Adunării Generale a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş din 25 februarie 2019, care a avut ca obiect exprimarea punctelor de vedere cu privire la principalele modificări aduse legilor Justiţiei prin OUG 7/2019, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş au hotărât, în unanimitate, suspendarea activităţii pentru perioada 26.02 – 01.03.2019 cu excepţia cauzelor urgente”, se arată într-un comunicat de presă, dat publicităţii, luni, de purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Gheorghe Costea.

Preşedintele Tribunalului Mureş, judecătorul Veronica Szasz, a precizat că judecătorii acestei instanţe nu au luat încă o hotărâre referitoare la adoptarea vreunei forme de protest şi că, începând de miercuri, se va face o analiză pentru a se vedea cum vor fi gestionate cauzele care necesită prezenţa unui procuror în sală.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea anunţă că se solidarizează cu acţiunile de protest ale altor magistraţi nemulţumiţi de adoptarea OUG 7, anchetatorii din Vâlcea urmând a suspenda zilnic, timp de o oră, până în 1 martie, activitatea de relaţii cu publicul.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, Adunarea Generală a procurorilor din cadrul din cadrul acestei unităţi de parchet a decis, marţi, suspendarea activităţii de relaţii cu publicul între orele 11.00 şi 12.00, zilnic, în perioada 27 februarie – 1 martie, cu excepţia cererilor urgente.

Măsura este luată „ca formă de solidarizare cu acţiunile magistraţilor împotriva adoptării O.U.G. nr. 7/2019 şi formă de protest faţă de modul în care au fost modificate legile justiţiei, în scopul apărării independenţei justiţiei, statutului şi intereselor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, asigurării garanţiilor necesare consolidării independenţei şi imparţialităţii magistraţilor”, precizează sursa citată.

Potrivit unui comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, prim-procuror adjunct Sorin Mihai Colceriu, decizia a fost luată în cadrul Adunării Generale a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita şi unităţilor din subordine.

În comunicat se precizează că procurorii au apreciat „că sunt ameninţate principiile de bază ale statului de drept precum independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat, prin adoptarea OUG 7/2019” şi au decis cu majoritate de voturi „suspendarea activităţii judiciare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gheorgheni şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Topliţa, cu excepţia cauzelor care prezintă urgenţă, precum şi suspendarea activităţilor de audienţă cu publicul desfăşurate de procurorii din cadrul acestor unităţi, în perioada 26.02.2019 – 01.03.2019, inclusiv”, potrivit Agerpres.

Prim-procurorul adjunct Sorin Mihai Colceriu a menţionat pentru AGERPRES că procurorii vor merge în sală şi vor anunţa că există o formă de protest şi, potrivit procedurilor, judecătorul trebuie să amâne cauza.

De asemenea, potrivit comunicatului de presă, procurorii harghiteni intenţionează să susţină, miercuri, 27 februarie, un protest în faţa Palatului de Justiţie din municipiul Miercurea Ciuc.

În Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita şi unităţilor din subordine s-a mai hotărât „însuşirea considerentelor emise de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în cadrul Hotărârii nr. 95/20.02.2019 şi însuşirea declaraţiei de principii comunicată de Forumul Judecătorilor din România către adunările generale ale instanţelor şi parchetelor”, conform sursei citate.

Şi Judecătoria Târgovişte îşi suspendă activitatea timp de patru zile, începând de marţi, ca formă de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei, potrivit Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă al Judecătoriei Târgovişte, magistraţii instanţei, “prin vot deschis, liber exprimat, cu majoritate”, au decis ca în perioada 26 februarie – 1 martie 2019 inclusiv activitatea de judecată să fie suspendată.

Dosarele care au termen de judecată în această perioadă sunt amânate, cu excepţia celor care au caracter urgent, cum ar fi ordin de protecţie, ordonanţă preşedinţială, cereri de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauze privind inculpaţi faţă de care există sau se solicită luarea/prelungirea/menţinerea unor măsuri preventive din cadrul camerei preliminare şi a fondului.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a decis, marţi, suspendarea programului cu publicul timp de două săptămâni, cu excepţia cererilor de eliberare a dovezilor de circulaţie şi a actelor de deces, solicitând abrogarea OUG 7. Procurorii susţin că orice dialog în vederea adoptării unui act normativ în domeniul judiciar trebuie iniţiat anterior emiterii sale, şi nu post factum.

„Având în vedere faptul că întâlnirea dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai unor asociaţii profesionale de magistraţi, fără participarea Procurorului General al României şi a Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România, în calitate de reprezentanţi ai autorităţii judiciare, nu a avut efectele scontate, în urma votului exprimat, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a hotărât faptul că orice dialog în vederea adoptării unui act normativ în domeniul judiciar trebuie iniţiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, motiv pentru care insistăm în abrogarea imediată a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 de modificare a legilor justiţiei, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137 din 20.02.2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

De asemenea, marţi este programat un protest în faţa sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Activitatea mai multor parchete Cluj, Iaşi, Constanţa, Argeş, Bucureşti, Suceava, Olt a fost deja suspendată deja de luni, pentru câteva zile, în semn de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei, fără ca magistraţii că fie consultaţi.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, după discuţiile de la Guvern cu reprezentanţii unor asociaţii de magistraţi, că va fi abrogat articolul din OUG 7/2019 prin care judecătorii puteau fi numiţi şefi de mari parchete şi revine şi avizul la Secţia de procurori a CSM. Toader a precizat că noua ordonanţă va fi trimisă vineri la CSM, iar săptămâna viitoare va fi adoptată.

DailyBusiness
ANUNȚ MAJOR pentru românii care stau la bloc! Ministerul Energiei confirmă marea schimbare
Spynews
Părinții studentei de la Medicină, ucisă de Mirel Dragomir, copleșiți de durere în ziua în care Andreea și-a fi sărbătorit ziua de nume. Cum arată mormântul la 8 luni de la tragedie / FOTO
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare zodie
Capital.ro
Amenințarea lui Călin Georgescu. Nimeni n-a mai îndrăznit așa ceva în România: „Nu vor mai fi, niciunul!”
Playtech.ro
Românii din străinătate votează deja pentru alegerile parlamentare 2024. Cei mai mulți sunt la...
DailyBusiness
Veste proastă pentru românii care beau cafea! Prețurile ajung la un nou record!
Adevarul
Cum să slăbești rapid înainte de Crăciun. Trucuri de nutriționist pentru a pierde 20% din greutate
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de vânt puternic și viscol. Până când este valabilă atenționarea și ce zone sunt vizate
Spynews
Ce nu e bine să faci astăzi, de Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de 30 noiembrie
Evz.ro
Ramona Olaru, război cu o firmă de mobilă. E dispusă să meargă până la capăt
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Noi detalii în cazul polițistului care s-a împușcat în cap! Acesta ar fi fost nedreptățit de superiorii săi. Ce dezvăluiri face familia: „Spunea că este terorizat”
Cancan.ro
Cristela Georgescu, imagini geniale: a ieșit în costum de baie, în zăpadă. FOTO
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a aflat! Becali aruncă bomba despre Călin Georgescu: Face parte din operațiune
StirileBZI
O nouă indemnizație lunară, de la 1 ianuarie 2025! Banii intră direct în cont
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă. Imagini virale cu soția lui Călin Georgescu - VIDEO
substantial.ro
Armata israeliană atacă situri Hezbollah la granița Siriei și Libanului
MediaFlux
Călin GEORGESCU a DEZVĂLUIT totul! LEGĂTURA BANILOR de campanie și FLORIN RISTEI
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Mesaje de Sfântul Andrei 2024: Cele mai frumoase urări de „La Mulți Ani!” pe care le poți face azi cunoscuților