Procurorii verifică dacă generalii SRI (r) Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au încălcat controlul judiciar, anunță surse citate de G4Media.ro. În ședința de judecată din 14 noiembrie când s-a dezbătut prelungirea măsurii preventive, procurorul DNA a afirmat că există o suspiciune de încălcare a obligațiilor stabilite prin măsura controlului judiciar.
Martorul-denunțător Cătălin Hideg ar fi fost abordat de o persoană și rămâne de lămurit dacă ar fi fost trimisă de inculpați la Hideg. Aceasta, în condițiile în care inculpații au interdicție de a lua legătura cu martorul-denunțător pe orice cale.
”Împrejurări cu aspect de noutate, apărute după prelungirea măsurii preventive, în sensul că denunțătorul a fost contactat de o persoană, Guțanu Mihai, care și-a asumat să scoată un pretins adevăr la iveală, să procedeze la încercarea de a-l face pe denunțător să recunoască, să admită implicit sau direct că demersurile sale judiciare de până acum nu sunt întrutotul sincere și că dacă ar fi știut unde se ajunge, nu le-ar mai fi făcut, astfel că Ministerul Public (procurorul – n.r.) a reținut că există o suspiciune de încălcare a obligațiilor stabilite prin măsura controlului judiciar.
Suspiciunea a determinat prelungirea măsurii controlului judiciar și nu o solicitare de înlocuire cu o măsură preventivă mai gravă.
Abordarea denunțătorului rămâne să se verifice de către Parchet în continuare, dacă a avut loc sau nu la solicitarea expresă a inculpaților și a cărora dintre inculpați”, a afirmat procurorul de ședință în cadrul dezbaterilor din 14 noiembrie 2024.
Persoana despre care e vorba este Mihai Guțanu, fost președinte al PNȚCD Sector 6 (2009), fost șef Birou Turism în Primăria Capitalei (2012), actual șef serviciu la Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.
Potrivit motivării judecătorului Iugan, pe 6 noiembrie 2024, procurorul l-a audiat pe Mihai Guțanu și a dispus percheziția informatică a telefoanelor sale.
În plus, potrivit aceluiași document, procurorul trebuie să îl audieze pe martorul Cosmin Rotundu, să identifice și să audieze un alt participant al întâlnirii din strada Țepeș Vodă dintre Mihai Guțanu și Cătălin Hideg.
Judecătorul precizează că ”există suspiciunea rezonabilă că o parte din banii achitați de denunțător (Cătălin Hideg – n.r.) și virați societății inculpatului Dumitru Dumbravă au ajuns la Florian Coldea”, potrivit motivării.
Magistratul arată că pe 29 noiembrie 2023, ”a doua zi după ce societății controlate de Dumbravă Dumitru îi fusese virată o sumă de către societatea de avocatură a lui Doru Trăilă”, firma de consultanță a lui Coldea a emis o factură de peste 87.000 de lei către firma de consultanță a lui Dumbravă.
De asemenea, pe 31 ianuarie 2024, la două săptămâni după ce lui Dumbravă i-au intrat banii de la Trăilă, firma de consultanță a lui Coldea a emis o altă factură de peste 8.700 de lei către firma lui Dumbravă.
Magistratul prezumă că e vorba de bani de la Hideg.
Potrivit acuzațiilor procurorului, generalii Coldea și Dumbravă și avocatul Doru Trăilă i-ar fi pretins omului de afaceri Cătălin Hideg 700.000 de euro, sub forma unui contract de asistență juridică, ca să îl ajute să primească o pedeapsă cu suspendare și să i se ridice controlul judiciar în dosarul în care este judecat pentru fraudă cu fonduri europene. Din acești bani, Hideg ar fi plătit efectiv doar 100.000 de euro.
În februarie 2024, Hideg a fost condamnat la 4 ani cu executare. Nemulțumit, a mers la DNA şi a formulat un denunţ împotriva generalilor. Denunţul l-ar putea ajuta să își reducă pedeapsa la jumătate şi să îi fie comutată într-una cu suspendare.
Generalii și avocatul susțin că, dimpotrivă, banii reprezentau contravaloarea contractului de reprezentare în instanță a lui Hideg de către Doru Trăilă. La rândul lor, generalii aveau încheiate contracte de consultanță cu avocatul Trăilă.
Fostul șef operativ al SRI, generalul (r) Florian Coldea, fostul șef al Direcției Juridice a SRI, generalul (r) Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă și intermediarul Dan Tocaci sunt acuzați de trafic de influență și constituire a unui grup infracțional organizat specializat în rezolvarea problemelor penale ale unor inculpați, precum omul de afacaeri Cătălin Hideg, condamnat în primă instanță la 4 ani de închisoare cu executare pentru fraudă cu fonduri europene. Pe 24 mai 2024, generalii SRI au fost plasați sub control judiciar pe cauțiune.