„Cauza nu are nicio legătură cu telefonul dat premierului Victor Ponta„, a spus procurorul George Bălan, la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a stat mai puţin de o oră.
Avocatul lui Bălan a spus că acesta este acuzat de complicitate la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Potrivit avocatului, procurorii i-au prezentat lui George Bălan învinuirile în acest dosar şi l-au rechemat la DNA joi la prânz.
Procurorul George Bălan, pus sub învinuire de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, a fost interceptat de anchetatorii DNA încă din luna februarie, ca urmare a autorizaţiilor obţinute de la instanţa supremă, scrie Mediafax. În tot acest timp, el a avut convorbiri cu mai multe persoane, între care Marcel Sâmpetru, comisarul Mihai Vlad – şeful SIPI Ilfov, dar şi cu premierul Victor Ponta.
Procurorul Marcel Sâmpetru nu a dorit să dea declaraţii la ieşirea de la DNA, în schimb avocatul său a spus că în timpul percheziţiilor din casa procurorului au fost ridicate mai multe documente care n-au nicio legatură cu cazul în care este cercetat.
Imediat după plecarea lui Bălan a ieşit de la DNA şi şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, Vlad Adrian Mihai, care a fugit de jurnalişti. Şi procurorul Marcel Sâmpetru a fost la DNA, acesta declarând că nu îl cunoaşte personal pe Victor Ponta, nu s-a întâlnit şi nu a vorbit cu premierul.
Comisarul şef al Şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov, Vlad Adrian Mihai, este învinuit că a folosit informaţiile nedestinate publicităţii la care avea acces în virtutea funcţiei şi a permis accesul unor persoane neautorizate la astfel de informaţii, susţin anchetatorii DNA.
De asemenea, procurorul Marcel Sâmpetru l-ar fi instigat, în repetate rânduri, pe comisarul şef Vlad Mihai să-i permită accesul la date şi informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, lucru pe care l-a şi făcut, potrivit procurorilor anticorupţie.
Scopul ar fi fost acela de obţinere a unor foloase necuvenite atât pentru Mihai, cât şi pentru Sâmpetru ori pentru alte persoane, cum ar fi menţinerea în funcţie a şefului SIPI Ilfov, accederea în funcţii de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situaţiei juridice pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale, explică sursele citate.
Activităţile celor doi s-ar desfăşurat în prezenţa procurorului George Bălan, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), „care, atât prin prezenţă cât şi prin atitudinea efectivă de încurajare a acestora, cât şi prin legătura afirmată cu o persoană care a beneficiat de unele informaţii furnizate de Vlad Mihai, din partea căreia a transmis lui Vlad Mihai şi lui Sâmpetru Marcel că le va mulţumi, a comis în mod repetat acte de complicitate materială şi morală” la infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000 privind fapte de corupţie.
Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că a încuviinţat, marţi, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM, ambii având calitatea de învinuiţi.