În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reținut următoarea situație de fapt: „La data de 3 iulie 2018, orele 11,35, aflându-se la volanul unui autoturism, inculpatul Vasilescu Mihai Laurențiu a fost oprit în trafic pe raza localității Ciochina, jud. Ialomița, de către un echipaj de poliție format din doi agenți de poliție din cadrul IPJ Ialomița – Serviciul Rutier, întrucât constataseră că acesta rula cu viteză mai mare cu 36 km/h decât limita legală.
La solicitarea documentelor personale și ale autovehiculului la control, inculpatul și-a declinat identitatea prezentând legitimația de procuror. Din probele administrate reiese că acesta ar fi susținut că nu poate fi oprit și nici sancționat de către polițiștii rutieri care desfășoară activitate sub supravegherea parchetului la care este numit, amenințând că se va sesiza din oficiu și le va întocmi dosar penal pentru că l-au sancționat abuziv.
Agenții de poliție au constatat, după verificarea documentelor autovehiculului, că acesta avea Inspecția Tehnică Periodică (ITP) expirată, astfel că au aplicat o sancțiune și pentru această abatere. Ulterior, în aceeași zi, au fost formulate la organele judiciare plângeri penale atât de către procuror, cât și de către agenții de poliție.
Ulterior, la data de 2 noiembrie 2018, în calitate de procuror, acesta a emis o ordonanță prin care a aplicat celor doi agenți de poliție rutieră o amendă de 5000 lei (maximul legal).
În motivarea respectivei ordonanțe inculpatul a reținut că ar fi fost împiedicat să-și desfășoare activitatea de cercetare penală într-un dosar penal pe care trebuia să-l instrumenteze.
Menționăm că dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Curții de Apel București.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”. Pentru faptele sale el riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 şi 7 ani şi interzicerea exercitării de funcţii publice.
Totodată, procurorul Vasilescu va fi sancţionat şi pe linie profesională, Inspecţia Judiciară sesizându-se şi trăgând următoarele concluzii: „În prezenţa poliţiştilor, procurorul i-a apelat telefonic atât pe superiorii săi pentru a-l ajuta în soluţionarea incidentului cât şi pe un poliţist căruia i-a cerut să intervină pe lângă membrii echipajului pentru a nu îl sancţiona. Cât priveşte abaterea prevăzută de art. 99 lit. t) teza I, inspectorii au reţinut că procurorul a dispus, prin ordonanţă, amendarea poliţiştilor care l-au oprit în trafic invocând, în mod nereal, că un dosar ar fi rămas în nelucrare din cauza intervenţiei acestora„. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorului.