„Cum a ajuns în dosarul de candidatură nu aş putea să explic eu, dar aş putea să vă spun cum cred că a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. Prin dispozitivul ordonanţei de clasare, s-a regăsit la unul dintre puncte disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de două persoane sub aspectul posibilei săvârşiri a infracţiunii de conflict de interese, în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu. De la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, probabil că acel dosar constituit la nivelul lor a fost preluat de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în vederea efectuării urmării penale de către procurorii secţiei de urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia având în vedere o dispoziţie care fusese transmisă la momentul intrării în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală ca acele dosare care au ca obiect infracţiunea de conflict de interese să fie preluate pentru instrumentare de către parchetele Curţilor de Apel, aşa cum era înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală. Probabil că asta este explicaţia cea mai plauzibilă a modului în care a ajuns ordonanţa de clasare pe care am dat-o eu în 2014 în mod fizic în posesia procurorilor Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia”, a declarat procurorul Cristian Lazăr, conform News.ro.
Acesta a precizat că nu a fost informat ulterior cu privire la cursul acestui dosar şi că nimeni nu avea obligaţia de a-l informa în această privinţă şi că nici nu a solicitat detalii despre dosar.
Procurorul Cristian Lazăr a spus totodată că există soluţii de clasare mai „muncite” decât un rechizitoriu, după cum există cazuri în care un rechizitoriu necesit mai multă muncă din partea procurorului decât o soluţie de clasare.
Cristian Lazăr a infirmat „cu certitudine” orice legătură de rudenie cu procurorul general Augustin Lazăr, menţionând că în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ mai activează un al treilea procuror cu numele Lazăr, fără ca cei trei să fie rude între ei.
Ministerul Justiţiei a publicat, miercuri seară, precizări privind numirea în funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr, fiind identificate „probleme” în procedura de numire. Astfel, se arată că în dosarul de numire de la Ministerul Justiţiei s-a identificat o ordonanţă de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului municipiului Sibiu de la acea dată, Klaus Iohannis. MJ anunţă că trimite CSM o copie integrală a dosarului aflat la minister şi solicită CSM „să confirme sau să infirme cu date si fapte aspectele identificate în evaluarea documentelor din copia după dosarul care a stat la baza numirii domnului Augustin Lazăr”.
Procurorul general Augustin Lazăr a replicat că a aflat abia după o săptămână de suspans că ordonanţa de clasare invocată de ministrul justiţiei nu a fost emisă, confirmată sau verificată de el, când era procuror la Alba Iulia, apreciind că acesta este „un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului”. Lazăr a explicat modul în care a apărut eroarea referitoare la clasarea unui dosar vizându-l pe preşedintele Iohannis. În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că nu este vorba de nicio eroare referitoare la „ordonanţa de clasare din dosarul de candidatură a lui A. Lazăr”. „Întrebarea mea era următoarea – cum se justifică o astfel de ordonanţă în dosar”, adaugă el.
Lazăr a afirmat că ministrul justiţiei exploatează o eroare de grefă survenită în martie 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare pentru procedura de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Efectuând copii după documente redactate de A. Lazăr, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanţa emisă de procurorul şef adjunct de secţie Cristian A. Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Această ordonanţă de disjungere cu privire la alte persoane a ajuns prin declinarea competenţei la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dosar pe care l-am repartizat, spre soluţionare, unui procuror”, a explicat Lazăr.