Procurorul Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti a cerut miercuri încetarea activităţii în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie după apariţia mai multor înregistrări audio în care ar fi vorbit cu soţia unui inculpat.
„Având în vedere apariţia în spaţiul public a unei înregistrări audio conţinând un dialog atribuit unui procuror din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti şi unei alte persoane, la data de 15 februarie 2017, s-a înregistrat cererea formulată de magistratul respectiv de încetare a activităţii în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, postat pe site-ul instituţiei.
România TV a difuzat, marţi seară, mai multe înregistrări audio în care un bărbat, despre care jurnaliştii susţin că este procurorul Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti, stă de vorbă cu soţia unui afacerist arestat pentru fapte de corupţie, Vlad Constantin, căreia îi dezvăluie date şi amănunte din dosare penale.
Citeşte şi: Vlad Oprea, primarul din Sinaia: Procurorul Negulescu mi-a făcut un dosar pe acuzaţii nefondate
„Adică I-am zis aşa «măi omule», i-am zis de faţă cu ofiţerul meu. Am zis «Uite care e chestia. Vrei să fii liber până în Crăciun? Fă un denunţ pe mine, pe ceva, că am făcut ceva, că te-am ajutat în vreun fel, mă înţelegeţi? Şi zic, tu eşti liber dacă tu faci asta» pentru că ăştia aşa vor să îi determine, e clară treaba. I-am explicat de Manole ăsta. Că am stat şi am analizat. Manole are să vă dea o grămadă de bani. Păi şi atunci ca să nu vă dea banii, nu e mai bine dacă stă Vlad în puşcărie?” (…) Ţinta nu e el. E un instrument pe care ăştia vor să îl folosească. (…) Singura problemă e că eu am plecat la DNA şi nu poţi să iei dosare care nu sunt de competenţa DNA-ului după tine. Şi le-am lăsat şi i-am explicat. Zic «Vlad tu vezi în mine un duşman în condiţiile în care după ce eu am plecat pe dosarele alea două dacă procurorii erau de bună credinţă, îşi făceau treaba în continuare». Nu îi chemau pe ăia să îi pună să dea declaraţii că i-am audiat eu şi am făcut presiuni asupra lor şi pe urmă s-au dus ambele dosare la Pachetul Înaltei Curţi unde eu am fost cercetat pentru purtare abuzivă”, ar fi spus procurorul.
Potrivit înregistrării, acesta ar fi dat date şi despre alte persoane implicate în dosar.
„L-au înnebunit cu capul, el a făcut într-adevăr o plângere că nu ştiu ce, cu deputatul, cu Adi Mincu, a lăsat-o la noi. Vezi, Doamne, de mine nu a scris, cu Negulescu Mircea, dar se subînţelege. Pe mine nu mă deranjează că eu o să fac dovada că nu a fost nicio înţelegere, că nu fac aşa ceva. Nu am făcut niciodată aşa ceva. Eu am arestat jumătate de ţară şi făceam cu Adi Mincu? (…) Aşa a apărut dosarul Papici. În dosarul Papici unde acuma s-au dus în puşcărie o grămadă. Au fost mulţi. A fost cu ajutorul lui Vlad. Lumea ştie că se ştia cine mă ajută pe mine. Ăsta nu e şantaj. El nu înţelege lucrurile astea. El se consideră la puşcărie că spune că eu nu am vrut să soluţionez cele două dosare”, ar fi spus Negulescu.
În înregistrare, bărbatul presupus a fi procurorul Negulescu pare că îl jigneşte pe procurorul general al României. „Eu nu am culoare politică. O zdreanţă ordinară. Aia şi cu procurorul general, o altă zdreanţă ordinară. Ăla nu e ultraj”, ar fi spus procurorul. Într-un comunicat de presă, Parchetul General susţine că nu se face referire la Augustin Lazăr ci la procurorul general al al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
Procurorul general al României a sesizat, miercuri, Inspecţia Judiciară sub aspectul unor posibile abateri disciplinare în cazul înregistrărilor difuzate în presă cu procurorul Mircea Negulescu, solicitarea fiind dezbătută joi de procurorii din CSM.
Mircea Negulescu a activat opt ani în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieştii, fiind delegat ulterior la DNA Ploieşti. Şi-a început cariera la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, de aici fiind delegat la Secţia judiciară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi-a continuat activitatea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, apoi revenind la instanţa cu acelaşi grad de la Ploieşti, ca procuror militar. A activat o perioadă şi la Slatina. S-a întors la Parchetul General ca inspector în cadrul Secţiei de îndrumare şi control.
La DNA, Mircea Negulescu este cel care a instrumentat, alături de alţi procurori, dosarul „Tony Blair”, în care sunt cercetaţi Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta. Cauza nu a fost trimisă instanţei, cercetările fiind continuate de un alt anchetator.
Negulescu a făcut parte din echipa de procurori care a instrumentat dosarele în care sunt judecaţi Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga. Gheorghe Ştefan a fost deja condamnat la trei ani de închisoare cu executarea în baza unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, cauza în care este vizat Blaga fiind în curs de judecată la Tribunalul Bucureşti.
De asemenea, magistratul a făcut anchete în care au fost cercetaţi doi procurori, Daniel Bucur şi Iulian Văduvan, ambii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia.
Potrivit unui comunicat al CSM transmis AGERPRES, un alt punct pe ordinea de zi a ședinței este cel privind sesizarea Inspecției Judiciare în legătură cu informațiile apărute în mass-media referitoare la posibilele abateri disciplinare săvârșite de Negulescu.
Mircea Negulescu, procurorul care instrumenta dosarul Ponta — Ghiță — Blair, a cerut încetarea activității în cadrul DNA.
”Având în vedere apariția în spațiul public a unei înregistrări audio conținând un dialog atribuit unui procuror din cadrul Serviciului Teritorial Ploiești și unei alte persoane, la data de 15 februarie 2017, s-a înregistrat cererea formulată de magistratul respectiv de încetare a activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Această cerere a fost transmisă Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre competentă soluționare”, preciza miercuri DNA.