„Pentru Cristian David, ca şi la fond, legea penală mai favorabilă fiind legea nouă. Pedeapsa pe care o solicităm este pedeapsa spre maximum. David Cristian a săvârşit trafic de influenţă în calitate de ministru al Internelor. S-a folosit de funcţie pentru trafic de influenţă. Gravitatea faptei rezultă şi din suma pretinsă şi primită, de 500.000 de euro. (…) Motivul infracţiunii a fost dorinţa de îmbogăţire în cazul lui David Cristian”, a spus procurorul de şedinţă, conform Mediafax.
Decizia pe care o va pronunţa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) va fi definitivă.
Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost condamnat în primă instanţă în 2017, de magistraţii ÎCCJ, la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie, el fiind găsit, astfel, vinovat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu.
Cristian David este acuzat că a primit bani pentru a interveni la prefectul judeţului Buzău în vederea stabilirii dreputului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.
Procurorii au arătat, în documentele citate, că, în acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care acţiona pentru Cecilia Viorica Ştirbulescu să îndeplinească toate formalităţile necesare în vederea revendicării terenului de 15 hectare situat în municipiul Buzău, ar fi apelat la Valeriu Roger Niţescu, director cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune în legătură cu prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, în condiţiile în care dosarul de revendicare era tergiversat. Niţescu i-ar fi spus atunci lui Mladin că nu îl cunoaşte pe prefect, dar că ar putea să intervină Cristian David la Bîgiu.