Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, audiat ca martor la DNA

Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, Liviu Tudose, a fost audiat, miercuri, timp de mai multe ore, la sediul DNA Ploiești, în dosarul pentru care instanța supremă a confirmat recent redeschiderea urmăririi penale.
Iulian Tudor
02 mart. 2016, 18:29
Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, audiat ca martor la DNA

Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, Liviu Tudose, care s-a prezentat în fața procurorilor însoțit de avocat, are calitatea de martor în acest dosar, potrivit Agerpres.

Liviu Tudose a fost, anterior, procuror șef al PCA Ploiești.

De asemenea, în cursul zilei de miercuri au mai fost audiați, tot în calitate de martori în acest dosar, directorul adjunct al Direcției de Ordine Publică din cadrul IGPR, Gheorghe Parepa, șeful Serviciului Investigații Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, Nicolae Zecheru, și Ionuț Ciorobea, polițist în cadrul Serviciului Economic al IJP Prahova.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a confirmat, vineri, redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care au calitatea de intimat 13 persoane cu funcții importante din județul Prahova, respectiv procurori, polițiști, un deputat și șefi ai unor instituții publice, între care șeful Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.

Conform datelor de pe site-ul oficial al ÎCCJ, dosarul a fost înregistrat la data de 9 februarie 2016, intimați fiind fostul șef al Direcției Regionale a Finanțelor Publice Ploiești, Daniel Cristian Petre, adjunctul său de la acea vreme, Cătălin Dinu, fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat în MAI, șeful Poliției Ploiești, Cristian Gelu Manea, fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, ofițerul BCCO Emanuel Saghel, șeful Serviciului Investigații Criminale din IJP Prahova, Nicolae Zecheru, fostul șef al DIICOT Ploiești, Ionuț Botnaru, actual șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, Liviu Matei, actual șef al DIICOT Ploiești, procurorul Gheorghe Gârbea, fost adjunct al șefului PCA Ploiești, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul în cauză pentru care procurorii DNA București au cerut confirmarea redeschiderea urmăririi penale a fost clasat de procurorul Lucian Papici în aprilie 2014.

Sursele citate au precizat că cercetările în dosar ar fi pornit de la ancheta efectuată în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro în care ulterior au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești mai mulți inculpați, între care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, Răzvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar și oameni de afaceri ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritățile publice din Prahova.

Astfel, procurorii anticorupție suspectau că Răzvan Alexe ar fi apelat la mai multe persoane cu funcții importante — procurori, polițiști, angajați ai autorităților de control fiscal și ai administrației — pentru a obține date referitoare la demersurile întreprinse de procurori în dosare care îl vizau și pentru a tergiversa anchetele, au precizat sursele judiciare.

Printre cei care i-ar fi furnizat informații lui Alexe ar fi și șeful de la acea vreme al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat în Ministerul de Interne, care ar fi fost recompensat cu sume importante de bani.

De asemenea, Răzvan Alexe ar fi apelat și la alte persoane cu influență, respectiv Mircea Cosma, președinte al Consiliului Județean Prahova, și deputatul Vlad Cosma, pentru stoparea sau tergiversarea cercetărilor în dosarul respectiv.

Totodată, apropiații lui Alexe ar fi desfășurat operațiuni de filaj în zona PCA Ploiești pentru a identifica martorii din dosar cu scopul de a-i intimida, au mai spus sursele citate.

Conform acestora, procurorul Lucian Papici a dispus, în aprilie 2014, clasarea cauzei față de cei 13, motivând că nu se impune începerea urmăririi penale in rem în cauză pentru că faptele nu există în materialitatea lor.

Ulterior însă, procurorii DNA Ploiești au început urmărirea penală față de Mircea și Vlad Cosma, față de Daniel Petre, de Constantin Ispas și Emanuel Saghel în diferite dosare privind fapte de corupție.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Nu mai are nicio șansă. Suferă cumplit
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
Românii care vor ieși la pensie cu 5 ani înainte de termen! Așa prevede Noua Lege a Pensiilor!
Adevarul
O plimbare cu telecabina într-o stațiune de top din Italia, de trei ori mai ieftină față de Sinaia: „E japcă la prețuri”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Seria Mamma Mia continuă. Producătorii filmului pregătesc a treia parte
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Autopsia preliminară a Ioanei, tânăra din Suceava care s-a sinucis. „Tragedia a fost mușamalizată. A...
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Anunțul momentului despre Victor Rebengiuc. Ce se întâmplă cu marele actor al României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
PENSIONARII NEMULȚUMIȚI de RECALCULARE, vizați DIRECT! URGENT trebuie să facă asta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...