Dezvăluirile fostului angajat al Agenţiei de Securitate Naţională a SUA Edward Snowden, conform cărora Washingtonul a efectuat interceptări pe scară largă în Germania, au provocat indignare, în special cele privind interceptarea telefonului Angelei Merkel.
Harald Range a lansat o investigaţie oficială în luna iunie, apreciind că există suficiente probe preliminare care să arate că agenţii neidentificaţi ai serviciilor americane de informaţii au interceptat telefonul şefei guvernului federal, deşi nu exista suficientă claritate în dosar pentru a formula acuzaţii.
El a declarat însă miercuri că ‘documentul prezentat public ca dovadă a interceptării telefonului nu este un ordin autentic de supraveghere al NSA’ şi nu provine din baza de date a agenţiei.
‘Nu există dovezi pentru moment care ar putea duce la acuzaţii că au fost colectate date sau interceptate convorbiri de pe telefonul cancelarului Merkel’, a adăugat el.
Range a precizat că nici reporterul Spiegel care a publicat documentul, nici agenţia de informaţii externe germană BND şi nici Snowden nu au furnizat informaţii suplimentare biroului său. El a adăugat însă că investigaţia continuă.
Scandalul interceptărilor telefonice ale NSA a pus la grea încercare legăturile dintre SUA şi Germania, dar solicitările Berlinului de a fi încheiat un acord cu SUA care să interzică practicile de spionaj între aliaţi nu au dus la rezultate concrete.
Edward Snowden se află în prezent la Moscova, unde a primit azil politic. Guvernul Angelei Merkel s-a ferit însă să-l aducă la Berlin pentru a depune mărturie în cadrul unei anchete parlamentare asupra acuzaţiilor de spionaj referitoare la NSA, temându-se că acest lucru ar deteriora şi mai mult relaţiile cu Washingtonul.